onsdag 7 september 2011

Vampire Academy av Richelle Mead

Titel: Vampire Academy
Författare: Richelle Mead 
Förlag: Razorbill
Antal sidor: 332
Språk: Engelska
Serie:  Del 1 i Vampire Academy.

(utläst 28 augusti 2011)

Beskrivning från Bokus:

St. Vladimir's Academy isn't just any boarding school - it's a hidden place where vampires are educated in the ways of magic and half-human teens train to protect them. Rose Hathaway is a Dhampir, a bodyguard for her best friend Lissa, a Moroi Vampire Princess. They've been on the run, but now they're being dragged back to St. Vladimir's the very place where they're most in danger...

Rose and Lissa become enmeshed in forbidden romance, the Academy's ruthless social scene, and unspeakable nighttime rituals. But they must be careful lest the Strigoi - the worlds fiercest and most dangerous vampires - make Lissa one of them forever.Kommentarer:

Jag köpte boxen med de 3 första böckerna i serien för ett tag sen och började läsa första boken direkt, sen var jag fast! Första boken lästes ut på en dag och de var så härligt att få tillbaka läslust och läsflyt igen. Så här ska det vara! =)

Det märks att det är en ungdomsroman, lite små töntigt emellan åt men jag gillar det ändå. Finns också likheter mellan House of Night-serien (olika vampyrraser, elementkrafter etc) men känns ändå eget så störde mig inte så mycket på det och som tur var så var det några år sedan jag läste HoN böckerna så det blev inte lika mycket upprepning.

På tal om likheter kan vissa vampyrer använda något som kallas "compulsion" vilket är en kraft där man kan få andra att göra som man vill, vilket inte är helt ovanligt i vampyrtolkningar men just denna gång fick det mig verkligen att tänka på Anna-Karin i Cirkeln och även lite på Eldfödd då jag läst dem så nyligen =). Gillar att hitta likheter, men roligast skulle förstås vara att hitta något som är helt originellt, där man verkligen blir impad på att detta var något man aldrig läst om förut!

Boken innehåller mycket hemligheter, Rose döljer mycket som säkert kan vara störande för vissa, lite irriterande var det att allt skulle vara så himla hemligt jämt men själv tyckte jag att det mest var spännande och gjorde att man ville läsa ut boken fortare.

En sak jag däremot störde mig mer på och som jag ofta stör mig på i Amerikanska böcker är att de alltid måste ta upp Gud och kristendom.. Blir så trött på att få de upptryckt i ansiktet hela tiden, är kanske lite extra känslig men som ateist så tycker jag det är jobbigt att så gott som alla böcker gjorda i USA ska innehålla detta (inte så konstigt då större delen är kristna men ändå :P). Hoppas jag inte trampar någon på fötterna nu, ni får självklart tro på Gud om ni vill det och alla har rätt till att tro som de vill =) men jag gör det verkligen inte så att behöva läsa om honom i varje jekla YA bok gör mig arg. :( Det jag menar är att jag inte tänker tvinga någon att sluta tro, men att bli tvungen att läsa om det jämt gör mig galen...Måste dock tillägga att det var en mer avslappnad syn i boken iallafall (alla var inte troende). Någon mer än mig som stör sig på detta? Eller är jag en ensam och pinsamt bitter ateist? :P


Iallafall  kort om handlingen så består denna vampyrvärld av 3 olika sorters vampyrer,  Moroi, Dhampir och Strigoi. Som enkelt sammanfattat består av "levande och dödliga helblodsvampyer" = Moroi (vissa av dem även kungliga), "levande dödliga Halvblodsvampyrer" = Dhampir och sist men inte minst "de onda döda och även odödliga vampyrerna" = Strigoi (dödliga som = immortal alltså de går att döda men dör inte själv av ålder etc :P) .  Sedan kommer de lite krångliga: helblod kan ha barn med helblod och halvblod men halvblod kan inte ha barn med ännu en halvblod. Helblodiga börjar dö ut och måste skyddas, det är dhampirernas roll, så de tränas till body guards kan man säga och självklart är de de onda strigoi vampyrerna som jagar helbloden :P. De som är mest intressant tycker jag är att man kan bli en strigoi genom att själv välja det, välja odödlighet men då också ondska. Vilket jag tycker gör serien lite extra spännande ^^ Inte för att det är så otroligt originellt, andra vampyrserier så väljer ju vissa människor att bli vampyr trotts för och nackdelar, men känns lite eget i serien ändå.

En annan sidogrej är att alla Moroi vampyrer är smala och supermodell snygga (inte ovanligt i vampyrböcker :P) men det som är kul är att idealet ändå då är kurvigt eftersom de själva inte kan vara det.

Sist vill jag avsluta med att jag har hört att serien kommer bli bättre längre fram så jag ser fram emot att läsa vidare och se om det stämmer!


Inte världens bästa recension blev lite luddigt är lite trött men finns typ hundra andra som bloggat om serien så läs några av dessa tex Tonårsboken, Lingonhjärta, Fiktiviteter, Underbart bokberoende, Boktycke.

Inte världens bästa bok, men underhållande och lättläst, läser den och kan inte sluta, så det är ändå bra betyg i mina mått!

Andra omslag/utgåvor:Den första är en tecknad variant av den första boken om jag har förstått rätt, känns inte som min stil på tecknande men annars hade jag lätt läst den, de andra två är bara två olika varianter på omslaget tror jag. Vet inte mycket om dem. Tycker den tredje är snygg men är ingen vanlig variant och jag vill att alla i serien ska matcha varandra :P Den fjärde är en omslagsvariant som finns för hela serien, snygg men lite tråkig.

 
Finns olika boxar ute en med de tre fösta böckerna i serien och en med de fyra första. Själv köpte jag den med tre för att vara säker på att de skulle matcha varandra, men inte den med fyra ifall jag inte skulle gilla serien.


På svenska:Provläs på svenska på Bokushemsida.

Tror verkligen den här serien är mycket bättre på Engelska, den är väldigt lättläst så att läsa på svenska känns bara onödigt.


Tycker överhuvudtaget inte att det är så snygga omslag egentligen, men har börjat gilla dem jag själv har för att de är så fina bredvid varandra :P Även om det är lite töntigt att det alltid är en tjej på bilden, en tjej som inte ens passar in på någon av huvudkaraktärerna.. men men. Det svenska är nog tråkigast, samma bild bara ny färg på texten.


7 kommentarer :

 1. Serien blir definitivt bättre vartefter, särskilt Shadow Kiss och Spirit Bound är o-troliga.

  Sedan är jag också ateist (eller agnostisk ateist eftersom jag är öppen för att det kan existera någonting mer, jag vägrar bara tro på någonting som vi omöjligtvis kan veta om stämmer, men nåväl), och du är inte ensam, jag irriterar mig på det här med kristendom i "alla" böcker också.

  SvaraRadera
 2. Älskar, älskar VA och det blir bara bättre och bättre sen. (Bok fyra är seg tycker jag men det är helt överkomligt:))

  Du har rätt i att det är mycket kristendom i de här böckerna och i många YA-böcker. Det är som hela nya testamentet är inbakat i hela VA-serien. Fast jag tror att det mer handlar om att Mead har en utbildning i religionsvetenskap än att hon vill "kristna". Sen är det Nord Amerikanska samhället så mycket mer religiöst än vårt så jag tror att vi får stå ut med de religiösa influenserna i YA.

  Själv så är jag inte religiös (om vi inte räknar min egna påhittereligion) men i och med att jag studerar religionsvetenskap så är de här böckerna inte bara fantastiskt bra utan också väldigt intressanta i studiesyfte. Kan förstå däremot att den som inte studerar religionsvetenskap kan störa sig på att det är så mycket religion i dem. För det är verkligen jättemycket.

  SvaraRadera
 3. Hullo! Jag har precis gett din blogg utmärkelsen "Liebster Blog" för att jag tycker om den är så bra och trots att jag vet att du nyss fick utmärkelsen. :) http://catacombkitten.wordpress.com/2011/09/07/liebster-blog/
  Grattis! =)

  SvaraRadera
 4. Andréa: Ska nog börja på Shadow Kiss ikväll ^^
  Tur att jag inte är ensam =)

  Lingonhjärta: Jo så kan det vara förstås, de visste jag inte att hon hade.
  Vilken tur att du får ut nått extra av dem då :)

  Catacombkitten: Tack!! =) Jätteglad!

  SvaraRadera
 5. Måste man läsa alla på rad till exempel att man måste läsa 2:an för att förstå 3:an?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flipp-Flopp1 maj 2012 16:34

   jag tycker inte det, men det blir antaglingen bättre då. Jag läste två först sen tre sen ettan och jag älskar dom ändå

   Radera
 6. Helst, mycket tas upp som hänt innan, men är väl ingen måste.

  men =) läs från början de är bäst! Och dom är bra så det är värt det!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...