onsdag 21 september 2011

Häxmästaren av Peter Bergting

Titel: Häxmästaren Författare: Peter Bergting
Förlag: Bokförlaget Semic
Antal sidor: 302
Språk: Svenska
Serie: Del 1 i "Legenden om Morwhayle"

(utläst  6 september 2011)

Beskrivning från Bergtings hemsida:

Arteil blundade. Det här var ingen vanlig natt, svärdet var ingen tillfällighet. Det var meningen att det här skulle hända. Just. Nu.
Han lyfte svärdet, höjde det över huvudet. Molnen delade på sig och lät en stråle månljus leka över klingan.
Utan förvarning slog azurfärgade flammor upp ur svärdet, kråmade sig och slickade eggen likt utsvultna ormar.

Arteil Krills öde är för evigt beseglat när hans syster som varit försvunnen i tio år en dag återvänder utan förvarning. Hon tar honom till Morwhayle, på andra sidan havet. Där försöker hon övertala Arteil att hjälpa henne återuppväcka en ondskefull häxmästare från de döda. Men deras far, ärkemagikern Gilrem Krill, har följt efter. Och gamla fiender är dem i hälarna. Vem kan de lita på? Vem är vän och vem är fiende? Kan Arteil ens lita på Malda, sin egen syster?

Provläs på Adlibris hemsida!

Kommentarer:

Det första jag måste kommentera är läsåldern," 9-12 år" Whaaat? Det får det ju att låta som en riktigt barnbok, 9år till 99år låter bättre. Jag är själv tjugofyra och tycker verkligen att den passar för högre åldrar, hade inte Swedish Zombie och andra bokbloggare tipsat om denna pärla till bok hade jag aldrig läst den pga den "rekommenderade åldern", det känns ju trist. Inte snällt! Jag hade ju kunnat gå misste om boken för att jag bara trodde den var för barn ;). Nä dum grej, nu känner jag att jag behöver hitta mer av dessa gömda "barnböcker" som jag gått misste om. Har ni några tips på "barnböcker" som ni tycker förtjänar äldre läsare så dela gärna med er!  Vad mer har jag missat?
Tycker omslaget är jättemysigt, men borde kanske ges ut med ett "vuxet" omslag också, för äldre åldrar så att fler får läsa den?

Undrar hur gammal Peter själv hade tänkte sig att hans läsare skulle vara när han skrev boken?

Efter min ålderskritik och upprördhet kanske ni förstår att detta var en bok som föll mig i smaken. Ett lättläst och mysigt äventyr som jag läste ut på en kväll, åh vad jag älskar böcker jag inte kan släppa! Vad mycket enklare det hade blivit att läsa ut alla böcker jag vill läsa om det bara tog en kväll att läsa ut dem =).

En av sakerna jag gillar bäst med boken är att man aldrig riktigt vet vem man kan lita på, jag har ju mina gissningar, men man är aldrig hundra procent säker, det ger boken ett djup som gör att den så som jag nämnt tidigare förtjänar sina äldre läsare också. Jag sugs in i boken som jag äskar att göra.

Det är även jättemysigt med ett lättläst äventyr på just svenska. Läser annars mest fantasy på engelska för att jag tycker att fantasy blir så fånigt när de översätts. Engelska är coolare helt enkelt men om det är skrivet på svenska från början är det mycket bättre. Så ge mig tips på mer svenskskriven fantasy, (förutom Cirkeln  då som jag redan läst ).


Sedan innehåller boken en av mina favoritkaraktärer, en härlig och bitter drake som heter Gorgobestor <3. Han har en hemlighet som jag självklart inte tänker avslöja men intressant karaktär helt klart, vill lära känna honom mer, för min del kunde han gärna fått mer utrymma i boken (blivit supersugen på mer böcker med drakar i nu så ge mig tips!) Sedan har vi resten av gänget i boken som jag också tycker mycket om, Malda (tvillingsystern), Briar (familjens hund) etc  Den enda jag egentligen inte gillar är Arteil, men det känns lite meningen som att man inte ska tycka om honom än.. En antihjälte som är för mesig för min smak, tacka vet jag Malda henne ser jag fram emot att läsa mer om och hoppas på att det finns mycket mer om henne i bok två.

Malda är en tuff och kaxig tjej, faller alltid för dessa sorts karaktärer, Arteil däremot känns som om han bara är grabben som bara för att han är kille kan använda ett svärd fast han egentligen inte är cool nog att han borde kunna det typ :P


Detta var ett recensionsexemplar från Semic bokförlag, tackar ;)!


Hoppas jag inte hypat den för mycket nu bara, var mycket pga att jag inte hört så mycket om boken som gjorde att jag slapp de dumma förväntningar som annars alltid förstör för mig...

Som slutkommentar har jag bara en sak att säga LÄS DEN! och diskutera den gärna med mig sedan =) och gråt med mig över det som jag inte gillade men inte kan nämna som händer i slutet :P
Åh nej inte göra så. Ledsen ju :( och vill ha fortsättningen NU! Skynda er och ge ut nästa!

Recensioner från andra bloggar:
Boktokig, Bella Stenberg, Swedish Zombie, Böcker böcker böcker, BookLover, Eli läser och skriver, thecuriouscaseofthebooks, Bookloving, Bokpotaten, Boktycke, Tessans blogg, Nellons bokblogg.

Måste även nämna att jag älskar att boken innehåller lite bilder, tycker det är jättmysigt och med dem får min fantasi lite hjälp, inte för att det behövs (min fantasi är det inget fel på :P), men tycker ändå om det.
Bilderna är självklart så som omslaget ritat av författaren själv som är en känd svensk illustratör för er som har missat det. Det är tex han som gjort de nya Astrid Lindgren pocketarnas framsidor:


När jag gick in på hans hemsida och kollade in hans galleri såg jag även till min förtjusning att han tecknat omslaget till ett av mina favoritbrädspel (jepp jag är en STOOR brädspels nörd också ;)), nämligen spelet Roborally, vilket jag helt ärligt tycker är SKITCOOLT :p Superfint är det också och de har jag disskuterat med brädspelskompisar länge så det var coolt att få reda på att det är en Svensk som tecknat det ^^.
Väldigt impad av hans bilder, får mig verkligen att vilja ta upp teckning igen...
Så gå och kika in på hans galleri ^^

Annat kul:

Serien har redan en wiki-sida med info om böckern:
http://www.bergting.com/wiki/index.php?title=Huvudsida
Står inte så mycket än, men de gillas =) Den ska jag läsa igenom sen när jag fått vänta några månader på andra boken, för att friska upp minnet!

...och sist men inte minst:

Så finns det ett gäng noveller på hans blogg:
- Sha-Guraths torn del 1
- Sha-Guraths torn del 2
- Sha-Guraths torn  del 3
- Adler Holsts vidare öden
perfekt för oss som har svårt att vänta på bok 2!

Själv kan jag dock inte alls läsa på datorn, får så ont i ögonen så har inte läst dem än..>.< Men bra att jag skrev recensionen nu för då påminns jag om att jag måste passa på att skriva ut dem när jag är i skolan nästa gång.^^

7 kommentarer :

 1. Tackar ödmjukast =) Och jag håller med om åldern. Jag skrev den för "mig" och åldersindelning är mer ett sätt för bokhandel och t ex Adlibris att sortera in den någonstans så boken har en hylla att stå på. Tyvärr. Hade gärna sett en generell hylla med bara "fantasy".

  Hoppas du gillar tvåan =).

  SvaraRadera
 2. Som vanligt Miriam så är ditt ord lag när det gäller sådana här böcker. Rusade ut och köpte den direkt efter jobbet igår! :-)

  SvaraRadera
 3. Peter: Varsågod!
  Jo hade varit mycket bättre.
  Kommer jag säkert göra, ge ut den snart ;)

  Ela: Åh va kul! Längtar efter att få höra vad du tycker sen. Hoppas jag inte hypat den för mycket nu bara och att du gillar den så mycket som jag gjorde =)

  SvaraRadera
 4. Det var en REJÄL bloggpost! Fattar att Peter blev nöjd. =)

  SvaraRadera
 5. Åh, jag ska absolut läsa den, låter ju bra! Jag gillar också när fantasyböcker är illustrerade, och jag älskar de nya Astrid Lindgren- omslagen, så fina!
  Hm, svensk fantasy, har du läst Anders Björkelid? Han har skrivit två av tre böcker i en trilogi, de heter Ondvinter och Eldbärare och den tredje har inte kommit ut. Sen läste jag nyss Jan-Erik Ullströms Vägen till Umbria (två böcker) och den var också bra men lite annorlunda, ingen klassisk fantasy.
  Hoppas du hittar nåt :)

  SvaraRadera
 6. Nä han har jag inte läst något av, får kolla upp honom, tack =)

  Vägen till Umbria har jag hört om men inte läst =)

  Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Varsågod :) Jag rekommenderar verkligen Anders Björkelid, Ondvinter- serien är kanonfin!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...