måndag 26 september 2011

Shadow Kiss av Richelle Mead

Titel: Shadow Kiss
Författare: Richelle Mead   
Förlag: Razorbill
Antal sidor: 443
Språk: Engelska
Serie: Del 3 i serien "Vampire Academy

(utläst 13 september 2011)


Beskrivning från Bokus:
Som vanligt SPOILERVARNING för er som inte läst de tidigare böckerna i serien. (läs min recension om bok 1 och bok 2)

It's springtime at St Vladimir's Academy and Rose is close to graduation, but since making her first Strigoi kills, things haven't felt quite right. She's having dark thoughts, behaving erratically, and worst of all ...might be seeing ghosts.

Kommentarer:
(varning för en lite osammanhängande och babblig recension ;P )


Så då var det dags för ännu en VA- recension. Mycket bra serie, jag gillar den och slukar böckerna snabbt men tycker inte det är den BÄSTA vampyrserien ever som många verkar tycka. Dock är det tre böcker kvar så jag återkommer om saken ;)

Tycker ändå att serien är både originell samtidigt inte så originell, men måste vara svårt att komma på något egen bland den enorma mängd vampyrlitteratur som det ändå finns nu. Något som är väldigt annorlunda från andra vampyrhistorier är ändå att de ådras, blir gamla, gråhåriga och dör (ja förutom Strigoi-vampyrerna då). Det tycker jag är intressant. Även om jag ändå föredrar coola, odödliga vampyrer.

Detta var ännu en bra bok i serien som jag rekommenderar att ni läser!


Twisten i slutet som många pratar om kom tyvärr inte som någon överraskning, den hade jag råkat läsa mig till när jag trodde jag läste om 3e boken men läste om 4e. Klantig, men hade redan gissat det då en viss bloggare råkade vara lite väl tydlig i ett sorgecitat om boken... >.<

Så PASSA er för att läsa om den här boken, läs den först och läs recensionerna sen! Så hoppas jag att ni slipper få slutet spoilat för er!


----- Random babbel och tankar om boken/böckerna som ni kan läsa 
OM NI REDAN HAR LÄST BOKEN : ----

Måste också säga någon som jag undrar över,
Okey att Rose är tuff för att var så ung, men hon är fortfarande UNG och en småtöntigt tonåring ibland, med utbrott och bortskämdhet, van att få som hon vill etc. Så hur kan då Dimitri vara kär i henne...? hon är ju ett BARN. Han säger det själv att hon är ung, men han är ju ändå kär i henne. Tycker nästan det är lite äckligt :P Speciellt originellt i denna typen av böcker är det inte heller... Men sen verkar jag inte tycka att hon är lika cool som andra verkar göra kanske?

Sedan stör jag mig på hela spökgrejen och att hon inte kan berätta för någon. Hallå, din så kallade bästa kompis har spirit som element etc, det är ju också lite ovanligt och konstigt. Är det någon som du kan prata med som inte skulle döma skulle det väl vara henne eller Dimitri? Nä tycker det är töntigt att hon ska hålla allt så himla hemligt jämt. Tycker inte att det känns som om Lissa och hon är så bra kompisar heller, Rose håller ju bara en massa hemligheter för henne hela tiden och de verkar inte umgås speciellt ofta.


Sen tycker jag att det är lite konstigt att inte mera av dem reagerar på deras "slavsamhälle/klassamhälle" där dhampirer typ tvingas vara vakter och ge upp sitt egna liv om de inte ska bli socialt utstötta. Väldigt intressant att läsa om, men ändå. Och sen alla människor som  är junkies och bor hos dem för att vara feeders, väldigt creepy, men samtidigt är ju världen sån, folk utnyttjar andra för deras egen lycka, så skulle säkert vara så i verkligheten också i för sig.

Sedan stod det något som jag nu gömt exakt vad det var, men som kändes väldigt gammalmodigt och sexistiskt, (något om kvinnor och barn/hemmet vs kriga eller något sånt tror jag) tycker det är konstigt att inte Rose störde sig på det som ändå är en stark cool tjej som vågar ta för sig... (beror väl på hennes mamma... men ändå).

En till grej jag störde mig på är när de unga Moroi vampyrerna använde samma tortyrsätt med luftkraften och likande som Victor's torterare använde. Dom var ändå vuxna och har övat och lärt sig att tortera, medan de andra är unga och har just lärt sig, är det inte lite konstigt att de använder det på exakt samma sätt? Att Mead också använder samma formulering känns lite tjatigt, men nu är jag nog bara gnällig.

Och slusstriden, det var ju ljust ute först, hur kunde då Moroi vampyrerna vara ute? De tål väl inte solljus eller har jag missuppfattat något?

Sorry ville bara få ut mig lite :P

Är jag själv om dessa tankar eller vad tycker ni?

-------------- - slut på random babbel - ----  var säkert konstiga formuleringar och stavfel, förlåt, men jag skyller på att jag är förkyld och trött, seg i huvudet :P


Oj vad mycke grejer jag ville få ur mig, men trotts detta så gillade jag ju boken, spännande och lättläst =)

Speciellt slutstriden och sista delen i boken, grymt spännande! Självklart grät jag som en liten skolflicka också :P

Ännu en bra bok från serien! Varför har jag inte fyran hemma!? och varför har jag köpstopp!?
 (jag borde ha köpt den stora boxen direkt...)

Detta var en lite dålig recension så läs andra :P :


Recensioner från andra bloggar:
Boktycke, Flygarens bokblogg, Amelie's boktips.


Andra omslag/utgåvor:Första  omslaget tycker jag är okey, men ser lite för mycket ut som erotik/romans noveller som går att köpa i matbutiker.. (jag menar kolla porrblicken på killen som jag antar ska föreställa Dimitri P)... Nej tack!. Andra snygg men tråkig, trean snygg men lite tråkig den med.

Tycker som vanligt att den jag själv har är bäst, mest stämningsfull, lite elakare/coolare i blicken.
(fast såg nu att bilden på mitt omslag och trean är samma... :P)


På Svenska:Provläs på Svenska på Bokus hemsida!
 
Som de tidigare svenska omslagen så är det samma bild med en annan färg på texten. Lite tråkigt men från sidan är de snygga med sina olika färgade ryggar.


5 kommentarer :

 1. Jo, jag håller med om det mesta. Speciellt om det här med att Mead upprepar sig alldeles för mycket och att det är underligt med sexistiska kommentarer i en serie med en så stark, no bullshit-tjej.

  Samtidigt är den himla underhållande ändå, men visst är det lite störigt när man tänker efter.

  SvaraRadera
 2. Förresten så kan väl moroi oxå vara ute i solen? Har för mig att de bara blir lite försvagade av den.

  SvaraRadera
 3. Jo, Moroi kan vara ute i solen. Det är bara det att de blir väldigt försvagade utav det. Det är bara strigoier som brinner upp om dem vistas i solen.
  Nu förstår jag inte riktigt vad du menade med sexistiska kommentarer? Menar du det där med Dimitris mormor?

  Och Dimitri sa ju alltid visst att hon var ung, men att hon samtidigt förstod saker som inte ens folk i hans ålder gjorde. Och han blev ju alltid irriterad när hon betedde sig barnsligt, speciellt i Frostbite.

  Älskar hur du hade med de funderingarna! Kul att läsa om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns inte, var för länge sen jag läste den. Men tror det!

   Hmm kanske det ^^

   Tack! ^^ roliga att skriva med!

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...