fredag 16 september 2011

Tematrio - Tre länder, ett språk

Har aldrig varit med på någon "Tematrio" av Lyrans Noblesser ännu men kände att det var dags nu. Denna gång är temat "Tre länder, ett språk".


"Näst sista Tematrion innan Bokmässan handlar om årets tema - Tre länder, ett språk. Berätta om tre tyskspråkiga romaner, novellsamlingar, grafiska romaner, barnböcker, lyriksamlingar etc du läst (eller har lust att läsa)!"

Har pinsamt dålig koll på tyska böcker faktiskt (förlåt Simone! Du får lära mig!) och kan inte komma på någon tysk bok som jag läst som vuxen bara en som min tyska barnflicka, Simone, läste för mig som liten (Se Mone jag minns! ;) ).


Så jag skriver om två böcker jag vill läsa av tyska författare istället och en jag läste som barn.

Vill läsa:


Bläckhjärta av Cornelia Funke
Originaltitel: Tintenherz


En stormig natt dyker en objuden gäst upp hos Meggie och hennes pappa Mo. Han varnar Meggies pappa för en man som heter Capricorn. Nästa morgon reser Mo i all hast med Meggie till hennes faster Elinor.

Elinor äger det mest dyrbara bibliotek som Meggie någonsin sett. Där gömmer Mo boken om vilket allt handlar. En bok som Mo för många år sedan läste för sista gången och som nu står i centrum för ett osannolikt magiskt och kvävande äventyr ett äventyr vars hemlighet Meggie inte bara löser utan också med stor fara själv deltar i.
- Från Alibris.Den här boken som är första i en trilogi är en klassiker som jag någon gång vill läsa. Verkar hemskt mysig.


Den oändliga historien av Michael Ende
Originaltitel: Die unendliche Geshichte


"GÖR VAD DU VILL". Så lyder inskriptionen på den fantastiska symbolen för bärares oinskränkta makt. Men vad den meningen egentligen betyder, det lär sig Bastian inse först efter ett långvarigt och mödosamt sökande.

Den oändliga historien är en klassisk och prisbelönt bok, vilken även filmatiserades 1984 (Warner Bros). Första gången utgiven i Sverige 1981 (Berghs) och omtryckt ett flertal gånger.
- Från Alibris.

Ännu en sagoklassiker som jag vill läsa,
var tokig i filmen som barn så att läsa boken bakom filmen skulle vara toppen =).


Läste som barn:


Struwwelpeter av Heinrich Hoffmann
"Pelle snusk" på svenska tydligen.


The story of Struwwelpeter is just over 150 years old and tells of a young lad whose name when translated into English is Slovenly Peter. Other characters in this classic collection of cautionary tales include Simple Hans, Phoebe Ann, the proud girl and Jimmy Sliderlegs.- Från Bokus.


En hemsk men härlig historia, sådana fina men hemska bilder, en charmig bok. Denna är nostalgi på hög nivå! En bok som med hjälp av skrämmande historier ska få barn att sköta bla sin hygien bättre. Underbart!


Bokmalande har skrivit ett inlägg om boken här!

4 kommentarer :

 1. Den oändliga historien är verkligen en underbar bok! Hade högläsning med den när jag gick i skolan och på senare år har jag även läst den själv. Gillar du filmerna så kommer du verkligen inte att bli besviken! =)

  SvaraRadera
 2. Älskar Den Oändliga Historien! Helt fantastiskt bok!

  SvaraRadera
 3. Va bra då, då har jag en härlig bok att läsa någon dag =)

  SvaraRadera
 4. Den oändliga historien är jättebra som bok, Momo eller kampen om tiden av samma författare är ännu bättre!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...