onsdag 7 december 2011

Himlen börjar här av Jandy Nelson

Titel: Himlen börjar här
Författare: Jandy Nelson
Originaltitel: The sky is everywhere
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor:  264 sidor
Språk: Svenska

(utläst 14 november 2011)


Beskrivning från Bokus:

Lennie är sjutton år och lever ett tryggt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey. Men när Bailey plötsligt dör förändras Lennies liv dramatiskt. Förlamad av sorg drar hon sig undan alla i sin närhet, men vad gör man när man plötsligt drabbas av passionen? 

Provläs här!

Kommentarer:

Den här boken tyckte jag om =) och var perfekt bland mitt hav av övernaturliga/fantasy böcker. Precis vad jag behövde, något annat än vampyrer och andra övernaturliga varelser. Jag kom in i den snabbt och kände mig hemma bland karaktärerna. Riktigt mysig bok!

Var även en bok som fick känslorna att svämma över med sorg, ilska och glädje. Så som en bra bok gör. Jag blir engagerad och vill följa med Lennie och se hur det går för henne. Jag blir arg på henne när hon gör som hon gör. Vill inte avslöja nått men åh dumma Lennie, jag förstår att du är ledsen och trasig, men nej nej så gör man inte! (Ni som har läst förstår vad jag menar :P).

Tårarna rinner genom hela läsningen. Döden, finns inte mycket som är konstigare eller hemskare. Hur kan någon som man tycker så mycket om bara vara borta? Hur kan de inte leva längre, finnas, andas, skratta och uppleva saker mer? Har så otroligt svårt att förstå, är inte ensam om det och tror inte att jag någonsin kommer kunna förstå att någon kan tas ifrån en för alltid.

Min farbror gick bort i början på november så döden kändes extra nära under läsningen. Hur kan min pappa inte ha någon bror längre? Hur ska vi kunna fira julafton utan att fina Håkan är med som han alltid har varit? Vem ska jag nu skratta åt/med för att han skojar om att han är en datahacker när han inte ens visste hur man bekräftade en vän på Facebook :). Har aldrig träffat någon som varit så dålig på datorer som honom men har heller aldrig träffat någon som sett ut som en motorcykelknutte men som var så otroligt djurkär och snäll som min fina farbror var. Döden kan vara väntat eller som denna gång helt plötslig och då känns det ännu mer overkligt.

Jag kan även pga av detta ännu mer greppa Lennies ångest över att hon är glad och lever vidare fast hennes syster inte kan göra det mer. Här ligger jag och läser bok efter bok och stressar över tanken att jag aldrig kommer kunna läsa alla böcker jag vill läsa, medan min farbror aldrig mer får läsa något. Känns konstigt när jag samma dag som jag var överlycklig över att ha hittat och fått läst "Den glädjelösa ön" får höra att min farbror inte längre finns. Hur man så snabbt kan gå från total lycka till sorg. Hur man kan få skuldkänslor när man dagen efter är på bio och skrattar med sina kompisar som om det aldrig hade hänt. Hur livet bara fortsätter som vanligt även om hans liv är slut.

Men för att återgå till boken så tycker jag väldigt mycket om Lennies familj och att få leva med dem några dagar. Jag älskar de små handskrivna delarna i boken. Då och då kommer en sida upp där Lennie har skrivit ner ett minne eller en konversation med sin syster på ett litet papper. Under texten står det sedan var hon har gömt lappen. Vilket jag tycker är en jättemysig detalj som gör att boken känns ännu mer levande.
Boken påminner mig lite om "Ibland bara måste man" som också var en jättefin bok =). Den är jättevackert skriven och mellan tårarna ler jag åt de fina citaten. Så här fint börjar boken:
Mormor är orolig för mig. Inte bara för att min syster Bailey dog för fyra veckor sedan eller för att min mamma inte hört av sig på sexton år eller för att det enda jag plötsligt tänker på är sex. Nej, hon är orolig för mig därför att en av hennes krukväxter har fått fläckar. Under alla mina sjutton år har mormor trott att just den här blomman, som är av en obestämbar sort, skulle spegla hur jag mår: känslomässigt, andligt och fysiskt.
Sen finns massor av andra fina delar, som t.ex den här:
Sen rör jag vid alla hennes saker,
som jag inte ens har flyttat på sen hon dog:
skrynkliga sedlar
från en kladdig ficka,
de tre parfymflaskorna,
som det aldrig kommer att minska i,
pjäsen av Sam Shepard,
Fool for love
där bokmärket aldrig kommer att flyttas fram.
Jag har läst den för henne två gånger nu
och jag sätter alltid tillbaka bokmärket
där det satt.
Jag vill dö
när jag tänker på
att hon aldrig kommer att få veta
hur den slutar.

Detta var ett recensionsexemplar från Gilla Böcker, tack så mycket!


Otroligt mysig och fin historia, med karaktärer som jag saknar nu när berättelsen är slut.

Blir väldigt nyfiken på vad mer som Gilla Böcker har att erbjuda =).

läs denna fina bok nu! Så ni inte missar den!


Recensioner från andra bloggar:
Bokgläntan,Tonårsboken, Kafta på jobbet, Boktoka, Matildas läshörna, En bok om dagen, i Hyllan. Bokskadad.

Andra omslag/utgåvor:


Tycker den fösta är tråkig, den andra och tredje är fina och den sista är fin och stämningsfull. Men gillar det svenska omslaget bäst, tycker det passar jättebra med innehållet och ger mig samma känsla när jag ser på det som när jag läser =)  Vad tycker ni?

3 kommentarer :

 1. Har den här boken i bokhyllan och din recension fick mig verkligen att vela läsa den! :D Själv har jag det fjärde omslaget.

  SvaraRadera
 2. Jag grät mig verkligen igenom hela boken, så vackert och sorgligt. Jag håller helt med om omslagen, är förtjust i den som jag antar ska föreställa gläntan med sängen i, men den svenska fångar på något vis förvirringen och glädjeyran i boken :)

  /Malin

  SvaraRadera
 3. Åh den verkar jättefin! Är så ledsen för Håkan och för er. Vi ses snart, puss o kram

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...