torsdag 23 juni 2011

Legend av Richard Matheson

Titel: Legend
Författare: Richard Matheson
Originaltitel: I am Legend
Förlag: Styxx fantasy
Antal sidor: 211
Språk: Svenska

(utläst 21 juni 2011)

Beskrivning från Adlibris:

"Robert Neville är den siste mannen på jorden - men han är inte ensam."

En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten - män, kvinnor och barn - har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning.Kommentarer:

Legend, eller I am Legend som den heter på engelska är en Sci Fi/Vampyr klassiker skriven år 1954. Nu har jag läst den nya svenska översättningen men slås ändå över hur det inte alls märks att den är skriven för så många år tillbaka. Tycker det är coolt att en bok kan hålla så länge, den förtjänar verkligen att ha stämpeln ”Klassiker”.

Detta är en spännande historia med stämning likt ”28 dagar senare” fast där jordens befolkning inte har utrotats av Zombies utan av Vampyrer. Man följer Robert i sin kamp mot inte bara hans vampyrgrannar utan även ensamheten och galenskapen som kommer krypande. Hur skulle du må om du var ”ensam” kvar i världen? Där hans grannar dessutom inte bara är döda hjärnbefriade moster (som Zombisar ofta beskrivs), de kan nämligen prata och retas med honom också.

Tycker verkligen att Richard Matheson har fått till just den biten väldigt bra, hur Robert blir mer och mer ensam och hur han skrattar åt sina dåliga skämt eller hur han pratar med sig själv (känner igen mig hur man kan diskutera och nästan gräla med sina egna tankar) han har verkligen fått till en spännande historia som griper mig.

Älskar också den nya fina översättningen, Styxx fantasy är ett förlag som har fått till riktig snygga böcker, älskar hur boken glänser och hur kanterna av boken är färgat svart. Detta är min lillasysters bok men själv äger jag även Udda verklighet som jag fick i julklapp förra julen av samma förlag. Om jag hade ägt den själv (legend alltså) hade jag säkert tvingats att köpa De vassa tändernas skog bara för att ha hela samlingen av dessa snygga svart-kantade böcker. Så det är tur att jag inte själv äger Legend, för jag vill hellre läsa De vassa tändernas skog på engelska (The Forest of Hands and Teeth) så där kom mitt nördiga samlar-jag undan!En annan fin grej med boken är att den är så lättläst, stora fina bokstäver och sidorna försvinner iväg snabbt och jag hinner knappt kolla upp på sidnumren innan jag läst ut den, gott tecken. Boken är också av mycket lagom längd, de ca 200 sidorna passar utmärkt, Richard hinner få med känslan utan att det hinner bli långtråkigt som det annars hade kunnat bli med en bok om en ensam uttråkad kille.

För att fortsätta på det positiva spåret gillar jag också hans vetenskapliga beskrivningar och tolkningar på hur bakterien har spridits och hur han inte kan eller vet allting från början, hur han istället måste gå till biblioteket för att läsa på hur ett mikroskåp fungerar till exempel.

Det enda negativa jag har att komma med är slutet, tycker det är intressant men för flummigt.
Hade jag satt betyg på slutet hade boken fått en sjua men då jag älskade resten av boken så blir det en 8a. (Uppdatering: Nya betyget blev "älskar") Så Läs! En klassiker i nyutgåva som förtjänas att läsas! (men varning för den gamla översättningen Varulvarnas natt, med den gräsliga titelöversättningen kan man ju gissa hur dålig den är!)

Juste kan ju inte glömma att nämna filmatiseringen av boken, så som min lillasyster uttryckte det - lika gärna kunde ha varit gjord av någon annan bok. Där de har tagit många friheter och stämmer tydligen inte alls med boken, var för länge sedan jag själv såg filmen att jag inte kan minnas men vet i alla fall att slutet är väldigt annorlunda. När jag sedan såg att författaren har skriv manus till filmen blev jag dock väldigt konfunderad, men då den har blivit filmat två gånger tidigare kanske han tröttnade och ville göra något nytt? Någon som vet mer om saken?
Provläs på Bokus hemsida HÄR!

4 kommentarer :

  1. Jag åkte ju stenhårt dit på samlargrejen... Har alla tre supersnygga böckerna från Styxx Fantasy. Detta TROTS att jag läste De vassa tändernas skog på engelska första gången. Ibland är man lite tokig i huvudet.

    SvaraRadera
  2. Hahahaha underbart! =) Ja som samlare är man lite tokig!

    SvaraRadera
  3. Spännande! Jag har planerat att läsa denna länge men nu har jag kommit in i en monster-period så är det väl som dags. Intressant att det är vampyrer, för den här boken ses ju som den moderna zombie-litteraturens skapare (bort med hjärndöda slavar uppväckta med voodoo och in med de hjärnätande monstren). /Gottfrid.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...