torsdag 16 juni 2011

Cirkeln av Mats Strandberg,Sara Bergmark Elfgren

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg , 
Sara Bergmark Elfgren
Antal sidor: 515 sidor
Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Serie: Del ett i Engelsfors-trilogin.

(utläst 15 juni 2011)
Beskrivning från Bokus:
Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.
En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

Provläs här!
Inbunden: [Adlibris][Bokus] Pocket: [Adlibris][Bokus] Ljudbok: [Adlibris][Bokus] E-bok: [Adlibris][Bokus]
Kommentarer:
Uppdatering: I och med att Eld (del två i serien) släpps nu i April så tänkte jag passa på att snygga till gamla recensionen av Cirkeln som jag skrev förra året när bloggen var relativt ny. Märker att jag fortfarande får många nya besök på detta inlägg så tänkte att det var lika bra =) Inte mycket nytt men ändrar till nya recensions-designen och lägger till jämförelse av utländska omslag =) tex. (Original recensionen var skriven 16 juni 2011)

Sedan jag började bokblogga har jag tydligt märkt hur vissa böcker stuckit ut mer än andra, Cirkeln är ett tydligt exempel på detta. En otroligt hypad svensk ungdomsfantasy skriven av två författare, Mats Strandberg som tidigare skrivit tre böcker (Jaktsäsong, Bekantas bekanta Halva Liv) och Sara Bergmark Elfgren (klicka för att komma till hennes blogg), där Cirkeln är hennes debutbok och som sedan tidigare är en välkänd bloggare, kul!

Är galet hur många bokbloggare som läst denna bok. Lättare att rabbla upp bloggar som INTE har läst den än som har det :P

Så känns smått fånigt att jag ska skriva ännu en recension i mängden av recensioner. Men då jag gissar att de flesta som läser min blogg är mina IRL vänner – HEJ! HEJ på er!” ^^ *vinkar glatt* så skadar det kanske ändå inte med ytterligare en. Uppdatering.. Stämmer nog inte riktigt längre =) Så Hej alla läsare jag inte känner irl istället! Jättekul att ni vill besöka min blogg!

Detta är inte bara en bok som är recenserad och diskuterad av nästan alla, den är också hyllad av nästan alla. Har hittills inte läst en enda negativ recension, folk har saker som de är kritiska mot men verkar inte som om någon direkt ogillar den. Uppdatering: Nu har jag det men är inte många..Så det var inte direkt med små förväntningar jag öppnade och började läsa i denna bok. Hoppades på en ny favoritbok men kom tyvärr inte så långt men det är en mycket bra ungdomsbok, så inte heller här blir det en speciellt sågande recension.

Började med att jag var helt fast, sidorna bara flög fram (kan man säga så? Eller är det nått utryck jag hittat på/ blandat ihop som vanligt?). De hundra första sidorna bara sa POFF så var de utlästa, blev därför lite rädd att jag skulle läsa ut den för fort. Händer inte så ofta att jag hittar en bok som jag blir så här tokig i. Har därför växlat och läst andra böcker emellan men trotts det var de 515 sidorna utlästa på ca 2 dagar. En bok man sträckläser helt klart, men hade nog varit bättre om jag inte läst andra böcker samtidigt, är många karaktärer och hade något varit ännu bättre om jag bara fortsatt när jag älskade den som mest (så får läsa om den lagom till att andra boken släpps tror jag). Uppdatering: Ja, det hade varit toppen om jag hade haft tid till det men kommer tyvärr inte bli så!

varför blev det ingen favoritbok? Jag vet inte!! Stör mig enormt på att jag den senaste tiden varit så dissig mot de flesta böcker jag läst, varför kan jag inte bara älska allt jag läser? Vill hitta massor av nya favoriter, men vet inte om det är för att jag läser så mycket nuförtiden att de kanske inte får lika mycket kärlek och uppmärksamhet nu som när jag inte läste lika många :P

Börjar därför med att ge den lite kritik, har inte så mycket och det mesta är redan sagt av andra bloggare. För det första saknar jag att det är så lite action i första boken, hade velat ha lite mer. Sedan hade jag velat ha en mer om hur de tränar upp sina krafter, mer en stegvis förbättring där de utvecklats. Nu kändes det som om de som hade sina krafter från början nästan var fullt utvecklade bara några få kapitel in medan de som inte fått sina krafter än inte kunde något alls, hade gillat om de skrevs liiite mer om hur de övade. Något mer att klaga på är så som många nämnt att slutet var lite för snabbt, gjorde inte jättemycket men hade kunnat vara lite mer utdraget.

En annan grej jag stör mig på, är att jag alltid lyckas lista ut så mycket när jag läser böcker, är väldigt sällan jag blir överraskad, har alltid hundra teorier i huvudet medan jag läser och nån av dem är så gott som alltid rätt. Samma gäller när jag ser på film och alltid måste kommentera om något är ologiskt eller om jag ser en blooper. Varför kan jag inte bara vara och slappna av? Njuta av det jag ser eller läser? Men är samtidigt lite kul att få rätt på det man listade ut, blir lite ”Ha!, Jag visste det! ”och så ler man stolt.

Men tråkigt att ge massa kritik då jag gillade den och har därför ingen lust att vara negativ mer så nu kommer vi till de positiva och det som är bra med boken:

Ni som gillar Buffy borde verkligen läsa Cirkeln, känns som ett långt dubbelavsnitt av Buffy men med mindre action. Älskar karaktärerna i boken och det är också det som är bokens största framgång, det är många huvudkaraktärer att hålla koll på men de beskrivs väldigt bra. Vissa får mer plats än andra men hoppas på att de andra karaktärerna får mer djup i nästa del i trilogin.

-------- Ni som inte är en Buffy- nörd som jag skippa denna bit--------
För att göra lite mer jämförelser med Buffy så kan man säga att mobbaren Ida är Cordelian'n i gänget, sen har vi pluggisen Minoo (Willow då kanske? Men samtidigt Buffy eftersom hon lite är motsvarigheten till en huvudroll, då hon har fått mest plats i boken), vaktmästaren Nicolaus (blandning av Giles och en liten skvätt av Dawn på grund av minnesluckorna) och det självklara Engelsfors som är motsvarigheten till Hellmouth. Sedan har vi lite lesbiska vibbar som också finns med i Buffy. Vilket ska blir spännande att läsa mer om i de andra böckerna (om jag nu tolkat det rätt)! Sedan har vi läraren Max som också har mycket Buffy vibbar men de kan jag inte förklara varför utan att spoila nått :P.
Något annat klockrent exempel som jag missat?
(Får verkligen världens sug att kolla om hela Buffy serien igen) Uppdatering: Doing it now!
------ Välkommen tillbaka ni tråkiga som ännu inte följt tv-Serien Buffy the Vampire Slayer :P


Får även en anime känsla när jag läser boken, känns som en anime i bokform, inte manga utan känslan av att se ett anime avsnitt i huvudet, om ni kanske förslår vad jag menar :P. Gillar även att Linnea lyssnar på Dir en Grey som jag var tokig i under mina Japan-nörd år.

Boken är även mycket bra skriven (enligt mig själv som inte kan stava något vidare eller är speciellt bra på grammatik :P), språket flyter på bra och jag ler och skrattar högt flera gånger. Önskar att jag hade några bra citat som jag tyckte var roliga men glömde att skriva ner sidnummer tyvärr. Har i alla fall skrivit ner ett citat som jag tyckte var fint.
”När jag tänker på hur det var innan jag blev tillsamman med Gustaf är det som att se på en gammal svartvit film. Han kom med färgen, liksom. Men det känn som om jag fortfarande tillhör den där svartvita värden, och han kommer att förstå det när som helst. Att jag inte är… i färg. Om han ser det då går allt sönder.”
Det är inte bara bloggar som skriver om boken läs tex här där DN skriver om boken och om filmrättigheterna till boken som redan blev såld innan boken släppt om jag förstått det rätt.
Uppdatering: Osäkert om det blir någon film då författarna inte längre stöder filmatiseringen! Läs mer om det på Sara's blogg här eller på DN's hemsida här!

Blev lite balande åsikter men tycker definitivt att ni ska läsa den. Tror verkligen på fortsättningen, Eld som ska kommer ut nästa år. Där jag hoppas på mer action och mer utrymme för de karaktärerna som inte fick lika mycket plats i ettan.

Uppdatering: Rabén & Sjögren ni får gärna vara snälla och skicka Eld som rec-ex ;) Jag läser den mer än gärna!
 Recensioner från andra bloggar: 
Cilias Kultur, Boktjuven, Bokpotaten, Matildas läshörna, Andrea i BoklandetZachan, Boknea, Feuerzeug, Fiktiviteter, Bokhora, I bokens värld är allt möjligt , Bokgläntan, Beroende av böcker och Boktycke (men den recensionen är mer djupgående och innehåller spoilers så läs den efter du har läst boken)      och detta är inte ens en bråkdel av alla recensioner som finns ute!
Random tankar:
- Älskar också att jag köpte den inbunden (och inte väntade på någon pocketvariant), höjer läsvärdet, är så mysigt och lent omslag :P Känns lite lyxigare och då jag läste alla Harry Potter inbundna så påminns jag om de mysiga stunderna också =)
Andra omslag/utgåvor:
 
1. Tyska omslaget, riktigt snyggt men är ändå mest förtjust i vårat svenska originalomslag =). 2. Engelska omslaget, ganska snyggt men verkligen inget som sticker ut. Tror inte jag hade plockat upp den här boken om jag inte redan kände till den. Bilden får hennes ansikte att se lite skumt ut. Som om hennes näsa är jättelång. Eller det kanske är bara jag?

Vad tycker ni om de utländska omslagen? 
Avslutar med Boktrailern:

7 kommentarer :

 1. Ännu en Cirkeln-recension säger du, men det är ju faktiskt jätteroligt att läsa recensioner även sedan man själv läst boken, jämföra åsikter mellan olika recensioner etc. Jag tycker det är väldigt positivt med att många recenserar samma, även om unika recensioner också har sina fördelar.

  Själv har jag inte sett mycket Buffy och plockar inte alls upp det spåret, men jag har förstått att det finns många referenser där om man är den sortens nörd.

  Jag har också haft perioder där även bra böcker inte riktigt fastnar. Men då är det å andra sidan mest riktigt bra böcker som Cirkeln som går ner öht, så kanske är det ändå ett gott betyg från dig?

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du hade en bokblogg! Niklas sa det till mig när jag sa att jag skulle köpa en bok att ha på jobbet. Och jag har funderat på just denna faktiskt :) Men litar inte riktigt på recensioner i tidningar så det var bra att du skrivit om den :)
  Ska nog springa ner i taxfreen och köpa sen idag :)

  //Sanne

  SvaraRadera
 3. Feuerzeug: Vad skönt att höra då =)
  Jo jag har läst mer recensioner om den nu efter jag läst ut den, än vad jag gjorde innan. Så slipper man få läsa några spoilers och så fattar man diskussionerna bättre.

  Tror verkligen jag hade älskat den mer om jag inte haft så skyhöga förväntningar dock :P

  Sanne:
  Så kul att så många kompisar verkar läsa den (bloggen alltså), blir verkligen jätteglad =)
  Gör det! Tyckte den var mysig som sagt, ha bara inte för höga förväntningar.. om du kan :P
  Berätta gärna vad du tyckte sen, hoppas jag nu inte lurar dig till något du inte kommer gilla, men bara du inte förväntar dig något med mycket action eller en vuxenbok så blir det säkert bra!

  SvaraRadera
 4. Här kommer en första totalsågning. :-) Jag ville också tycka om boken eftersom alla andra verkar göra det. Har inte heller lyckats hitta en enda negativ recension om Cirkeln. Men... jag gillar det inte alls. Den når inte riktigt upp till samma skräplitteratursgrad som Twilight, men nästan. Jag stör mig något enormt på ytligheten i beskrivningarna och de stereotypa karaktärerna. Plugghästen ska naturligtvis bo i en designvilla med läkarföräldrar (vad gör sådana människor i en håla i Bergslagen förresten?), mobboffret ska vara helt bortkommen och ha stora bröst (som en dubbelgångare av Karin i Annika Thors Sanning och konsekvens), bimbon bor i ett sjabbigt hyreshus och är skillsmässobarn, den alternativa emoungen är depressiv och skär sig i armarna... Var finns originaliteten i dessa klyschor? Jag läser t.o.m. hellre serien W.I.T.C.H. (vilket denna bok verkar ha härmat en hel del).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig.. Och visst ja det är ju W.I.I.C.H dom påminner om. Jag har gått och funderat på det. =0)

   Radera
 5. jag håller fullständigt med om stereotyperna men på nått konstigt sätt stör det mig inte. Fick verkligen hålla mig så jag inte läste ut boken för fort, sidorna flög iväg. Sällan det är så, så många böcker jag tycker är sega att läsa så behövde en lättläst bok, även om jag förstår folks kritik mot det =).

  kan också nämna att min lillasyster inte heller alls var förtjust. Så ni som inte gillar Cirkeln, ni är inte ensamma, ni kanske inte syns och hörs lika mycket bara :P

  SvaraRadera
 6. Jag har hela tiden haft en smygande känsla av att hela den här hypen kring "Cirkeln" mest är skapad av förlaget och folk i bokbranschen. Den är ju väldigt osvensk på nåt sett vilket automatiskt gör att den står ut.

  Skönt att läsa att det inte bara var jag som var lite besviken och som tyckte den var för enkel att se igenom. Jag vet inte hur det är för er men jag tror mig ana vad som ska ske i de kommande böckerna...Ändå, det är roligt att läsa lite svenskt i den här genren.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...