tisdag 14 juni 2011

Carrie av Stephen King

Titel: Carrie
Författare: Stephen King
Originaltitel: Carrie
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 245
Språk: Svenska

(utläst juni 14 2011)

Beskrivning från Adlibris:

Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i Carries liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen.

På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

"Carrie" är Stephen Kings debutroman och den blev en omedelbar framgång som gjorde författaren känd över en natt. Redan här ser man flera teman som återkommer i Kings författarskap: människors utanförskap och barns utsatthet när de blir övergivna av vuxenvärlden.Kommentarer:

Så nu har jag läst ännu en bok tillhörande en utmaning, . En bok av Stephen King som jag velat läsa mer av.

Blev en av hans tidigare och kortare romaner, Carrie. En bok som jag hört mycket om men aldrig läst, utan där jag bara sett filmen. Var intressant att läsa något som Stephen King skrev när han var mycket yngre och även om jag inte läst så mycket av honom tidigare så kunde jag ändå se hur han utvecklats.

Detta är ännu en bok utan kapitel och ni som läst min blogg tidigare vet att jag inte är ett stort fan av detta. Men då boken bara var på 245 sidor, hade stor text och var relativt snabbt utläst så var det på så sätt inte lika störande. Sedan är texten även uppdelad i olika delar där när man följer Carrie och utdrag ur fiktiva böcker/ dokumentationer av ”fallet Carrie” vilket gör att det finns bra ställen där man kan pausa så som man kunde ha gjort efter att ett kapitel tagit slut.

Carrie blev tyvärr ingen sensationell upplevelse, den är bra och lättläst men känner inte att jag riktigt fastnar, tror dock att mycket beror på att jag sett filmen innan och vet allt vad som kommer att hända. Självklart blir det då inte lika spännande, hade varit en mer rättvis recension om jag inte hade vetat hela historien i förväg.

Fast i för sig är boken redan uppbyggd på ett sätt där man nästan vet vad som har skett innan det händer , ”fallet Carrie” nämns som sagt och man får reda på att något hemskt har inträffat men inte exakt vad. Historien växlar med intervjuer av folk som varit med om den hemska händelsen och om vad de visste om Carrie. Vilket är intressant emellan åt men blir nästan för mycket, blir lite tjatigt, hade istället gärna velat komma Carrie närmare, lärt känna hennes karaktär bättre. Vetat mer om hennes barndom, de avsnitten tycker jag nog var mest intressanta.

Filmatiseringen av boken såg jag för flera år sedan. Minns att den inte nådde hajpen och allt som jag hört om den, men tyckte ändå om den. Var intressant att läsa boken och veta mer detaljer men tycker ändå att den passar bättre som film än som bok. Vilket jag ofta tycker när boken ändå är kort så att filmen täcker det mesta. Sedan slår det mig också att även om jag nu läst bokens variation av många händelser i filmen tycker jag att filmen gav mer känsla. Många av dödscenerna var grövre i filmen än i boken, det var spännande att se hur filmskaparen gjorde sina egna tolkningar.

Betyget blir nog 6.5 om jag hade haft en mer petig skala, hade svårt att bestämma mig om den skulle få en sjua, men då jag tänker efter tror jag inte att jag kommer komma ihåg den här boken och enligt min definition av mina betygsättningar så passar alltså en 6a bättre än en 7a.


Ser fram emot att läsa mer av honom även om jag nu inte tyckte att Carrie var något speciellt.

Älskar förresten de nya omslagen till böckerna, förlaget Bra Böcker ger ut många av Kings gamla favorittitlar i nyupplaga som storpocket och de är riktigt snygga, de ska jag helt klart samla på!

Vilken är eran Stephen King favorit?3 kommentarer :

 1. Köplust är nog min favorit, även fast jag har läst långt ifrån alla han har skrivit.

  SvaraRadera
 2. Mina stora favoriter är de senare böckerna:

  Liseys berättelse
  Duma Key
  Signal

  Men bland de tidigare så gillar jag:

  Pestens tid
  Det
  Död zon
  Drakens ögon

  SvaraRadera
 3. Spännande, ja jag har massor av läsning att se fram emot ^^

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...