söndag 5 juni 2011

Equal Rites av Terry Pratchett

Titel: Equal Rites
Författare: Terry Pratchett
Förlag: Transworld Publishers Ltd
Antal sidor: 282
Språk: Engelska
Serie: 3e boken i den relativt fristående serien "The Discworld Series"

(utläst 5 juni 2011)

Beskrivning från Adlibris:

The last thing the wizard Drum Billet did, before Death laid a bony hand on his shoulder, was to pass on his staff of power to the eighth son of an eighth son. Unfortunately for his colleagues in the chauvinistic (not to say misogynistic) world of magic, he failed to check on the new-born baby's sex.

Kommentarer:

Har nu klarat första författaren i min utmaning ”Författare jag vill läsa mer av”. En bok av Terry Pratchett som jag länge velat ge en till chans. Plus denna gången läser jag på engelska vilket känns viktigt för en humorbok, som jag tycker ska läsas på originalspråket, ordvitsar blir förståligt inte lika bra i översättningarna.

Men mitt problem med att läsa på engelska är att jag på varje sida hittar 1-3 ord jag inte fattar, min engelska är inte tillräckligt bra för att njuta av boken till hundra procent, vilket är hemsk sorgligt. Sedan har jag också hört att han blir bättre under de titlarna lite längre fram i serien. Men eftersom så många karaktärer återkommer kände jag att jag ändå ville ta en av böckerna i början (har redan läst den första boken på svenska). Visade sig också att jag även läst denna bok på svenska för några år sedan, men gjorde bara att jag hänge med lite bättre då jag hade ett hum om historien sen tidigare.

Vill så gärna älska den här boken, vill börja följa Skivvärlds-serien, men tror jag måste vänta tills jag är bättre på engelska, gillar inte att behöva slå upp ett ord nästan varannan sida, de flesta ord fattar jag i sammanhanget (jag kan i alla fall gissa) men många gånger måste jag verkligen kolla upp för att hänga med och de förlorar läsflytet. Nä, jag måste börja läsa mer engelska böcker så jag blir bättre, och återkomma sen.

En annan grej som jag har svårt för är böcker som inte har några kapitel vilket den här tyvärr inte hade. Gissar att inga andra av böckerna i serien har det heller eller har jag fel? Vill kunna pausa/ avsluta på ett bra ställe, vilket kapitel så fint ordnar. Oftast slutar ju också kapitlet så spännande att ”ska-bara-läsa-ett-kapitel-till” syndromet gör att boken blir utläst snabbare, vilket även det är positivt om man har många böcker på sin ”vill läsa” lista så som jag har :p.


Men för att säga något positivt är det en mycket rolig bok, vilket jag visar med att ge några citat (jag hittade på nätet) från boken:

“I don’t want to hit the ground. It’s never done anything to me.”

"Time passed, which, basically, is its job."

“For animals, the entire universe has been neatly divided into things to (a) mate with, (b) eat, (c) run away from, and (d) rock”

"For the first time in her life Granny wondered whether there might be something important in all these books people were setting such store by these days, although she was opposed to books on strict moral grounds, since she had heard that many of them were written by dead people and therefore it stood to reason reading them would be as bad as necromancy."

"The room inside was pink and frilly. There were frills on things that no one in their right mind would frill. It was like being inside candyfloss."


Har stor respekt för Terry som en författare, han är rolig, feministisk och verkar vara en härlig människa. Så inget betyg denna gång för det känns inte rättvist när det är min språkbrist som är den stora orsaken att jag inte fastnar. Mysig historia som jag tror många med bättre engelska kunskaper än mig kan uppskatta.

Och för er så som mig som är lite små seg på engelska ibland kan jag tipsa om hans barn/ungdomsböcker som jag gissar är enklare skrivna (har bara läst den på svenska så vet inte säkert) som är väldigt mysiga och roliga tex Vi Far, Vi flyr, Vi flyger.

2 kommentarer :

  1. Om du vill ha lite mer lättlästa/roliga och lättflytande böcker av TP rekommenderar jag :

    A Hat Full of Sky, The Wee Free Men, I Shall Wear Midnight.

    //

    SvaraRadera
  2. Jo jag har tänkt läsa dem faktiskt =) Tack för tipsen!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...