onsdag 3 april 2013

Gästinlägg: Kretsen av Maggie Stiefvater

Andra gästinlägget på bloggen!
Även denna gång är det en gästrecension av min irl-kompis Sandra. =).
Titel: Kretsen 
Författare: Maggie Stiefvater
Originaltitel: The Raven Boys
Förlag: B/ Wahlströms
Antal sidor: 318 sidor
Språk: Svenska
Serie: Ja del ett.
Rec-ex: Ja.

Beskrivning från Goodreads:


Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.


Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.


Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.
Inbunden: [Adlibris][Bokus][CDON]  E-bok: [Bokus][CDON]

Kommentarer:

Jag läste ut Kretsen för några dagar sedan och det är den första bok jag läst av Maggie Stiefvater. Jag har läst många bloggar som läst hennes böcker och de allra flesta hyllar hennes språk och jag kan bara hålla med. Texten flyter på väldigt bra och man sugs verkligen in i historien. Jag vill veta mer om den värld som Stiefvater har byggt upp, men framför allt vill jag ha svar på de frågeställningar jag fått efter den första boken. Några får man svar på under bokens gång men en del lämnas kvar till näst följande böcker. Vad jag har hittat verkar det vara planerat 4 böcker i alla fall och nästa bok "The Dream Thieves" släpps på engelska i September i år (vet inte hur väl den informationen stämmer). 

Jag gillar karaktärerna som introduceras, speciellt Blue och Gansy. Blue bor tillsammans med sin mamma och hennes synska vänner. De har aldrig haft särskilt mycket pengar och Blue syr ofta sina egna kläder. Alla är synska utom Blue. Hennes förmåga är istället han hon förstärker deras signaler. Vilket betyder att Blue är uppväxt med magin men har aldrig riktigt fått uppleva den vilket bara gör henne mer nyfiken. Gansy däremot har aldrig haft ont om pengar och lever själv tillsammans med två andra pojkar som alla går på samma internatskola där framförallt rika pojkar går. För Gansy är magin inte okänt. Och hans stora uppgift som tar upp mer parten av hans tid är att hitta leylinjen. En annan karaktär man får reda på mycket om är Adam. Jag känner medlidande med honom men får också en liten obehaglig känsla av honom som jag inte riktigt kan placera. Jag vill bara veta mer om deras relationer med varandra och framförallt deras historia så man får veta mer om varför de blivit som de blivit. 

Om jag ska nämna något negativt med boken är det att slutet kändes lite nerkortat och man får inget direkt grepp om vad som hände. Helt plötsligt är den bara slut. Jag kände också att det var svårt att få ett grepp om det magiska. Jag förstod inte riktigt hur det hängde ihop men jag tror och hoppas att den svagheten kommer få sin förklaring i nästkommande böcker.

Detta var ett recensionexemplar från Booked. Tack så mycket!


Sammanfattning:  

Sammanfattningsvis var detta en mycket bra bok som jag rekommenderar för er som ännu inte läst den. Jag gillar karaktärerna och att man kommer in så snabbt i historien. Efter bara några kapitel var jag fast och ville bara vet vad som skulle hända. Jag gillar också att de har behållit samma bild som på originalboken och att det står bok 1 högst upp i ryggen, det kommer se snyggt ut med de andra böcker sedan ;)

1 kommentar :

  1. Maggie skrivet ju helt fantastiskt bra så jag kommer förmodligen att älska denna...Älskar hennes andra böcker som finns på svenska :D

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...