torsdag 26 april 2012

Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer

Titel: Namnsdagsflickan
Författare:  Kristoffer Leandoer
Illustratör:  Åsa Ekström
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 175 sidor
Språk: Svenska

(utläst 4 april 2012)
Beskrivning från Goodreads:
Grafisk roman om svek och växande
En spännande kombination av vardagsrealism och fantasy, med tillsats av en nypa superhjälteserie.

Kim och Robin har en fantasivärld ihop: det medeltida landet Berghendia som de styr med järnhand. De delar på allt, även om det är Kim som ger landet liv med sina teckningar. Robins lillasyster Namnsdagsflickan är också med på ett hörn, för det mesta som iakttagare, men ibland som smart idégivare.

Men i takt med att verkligheten tränger sig på hotas Berghendias existens. Medan föräldrarna bråkar sönder familjen, bråkar Kim och Robin sönder sin skapelse, Namnsdagsflickans nya rollfigurer förmår inte rädda den. Kim lämnar dem i vredesmod och kastar sig i stället in i superhjältevärlden: den hjältemodiga ninjan Kassandra Karat föds.

Men Namnsdagsflickan är ihärdig, trots brytningen fortsätter hon hänga efter Kim i det alltmer framgångsrika serieskapandet, men till slut blir hennes ivriga stöd för påträngande ... Och nu ligger hon i oförklarlig koma sen en vecka.
Märkliga tecken tyder på att Namnsdagsflickan är instängd i deras gamla fantasivärld: en trygg plats enligt henne, men full av våldsamma fantasier! Namnsdagsflickan måste väckas och Robin blir tvungen att kontakta Kim, bilderna är den enda ingången till Berghendia ...
Danskt band: [Adlibris][Bokus
Kommentarer:
"En spännande kombination av vardagsrealism och fantasy, med tillsats av en nypa superhjälteserie."
Kan inte säga det bättre själv. Då denna bok är tre berättelser i envilket känns originellt och jag gillar det starkt =)!
De tre historierna består av:
- en vardagshistoria med superfina illustrationer om Kim, Robin och Namnsdagsflickan,
- en fantasy berättelse utan bilder om huvudrätternas fantasivärld Berghendia,
- en manga/ tecknad serie om ninjan Kassandra Karat som Kim tecknar.

Gillad grundhistorian bäst, klockren och så fin! Tycker mycket om karaktärerna och älskar att de får vara könslösa (det står aldrig om Kim eller Robin är en han eller hon, står bara deras namn) så man skippar några av sina inpräntade tankar om hur en viss person ska vara, mer sånt i böcker och serier tack! Kan ni tipsa mig om nått liknande kanske? Eller är det så som för mig första gången ni stöter på det?

Fick mig även att läsa på lite i hela "hen" debatten, väldigt intressant. Va tycker ni om ordet "hen"? Bra och nödvändigt eller bara onödigt? 
Är ni intresserade kan ni tex läsa KåKå från bloggen Spetsig's intressanta och vettiga inlägg om saken. Eller varför inte läsa om Åsas process att rita dessa könsneutrala karaktärer ^^ sånt tycker iallafall jag är spännande =).

Mycket fin liten bok och syns inte på omslagsbilden riktigt men framsidan är hemskt cool, då cirkeln i högra nedre kanten är ett hål till flärpen av boken. Svårt att förklara men kolla här så förstår ni nog =).

Bild från Bonniers hemsida!
Innehåller verklig jättefina bilder och blir hemskt sugen på att läsa mer av Åsa för att se vad mer hon har gjort. Blir förstås även sugen på att läsa något mer av författaren av boken, Kristoffer som också är mycket begåvad.

För att vara lite kritisk kunde jag dock ibland tycka att själva fantasyhistorien var en aning seg och ninja serien en aning tjatig men annars blev detta en hit för mig! Riktigt mysig läsning!

Detta var ett recensionsexemplar från Bonnier Carlsen, man tackar ! ^^
Riktigt söt bok blandat med seriealbum! Mer sånt!
Recensioner från andra bloggar: 
Bokmärkt, Beroende av böcker, Swedish Zombie,Read N See, Dagens bok, Barnboksprat, Expressen.
Random tankar:
- Då både Namnsdagsflickan och Kim är blonda, så de ser mer släkt ut än vad hon och Robin gör. Tycker ni inte?
- Älskar bilden där man ser Buttericks i bakgrunden och känner igen gatorna i Stockholm, de tycker jag är mysigt som är uppväxt där =).
- Jag förstår inte varför konstläraren gillade Namnsdagsflickans Magneta bäst... den var ju jättebarnslig >.<
Boktrailer:

Kolla även in denna fina boktrailern ;)

3 kommentarer :

 1. Jag är hen förespråkaren nummer ett, typ. Det är ju sjukt bra att kunna säga hen då jag inte vill avslöja könet på en person. Eller när jag inte vet könet på en person. Eller i texter, så behöver man inte skriva Han/hon utan man kan bara skriva hen, man behöver inte ens skriva den. Super praktiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Precis så känner jag.
   Är dock superdålig på att använda det men är nog en vanesak ^^

   Radera
 2. Bläddrade lite i boken när jag var i bokhandeln tidigare, blev helt kär i illustrationerna <3

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...