måndag 23 april 2012

Ingo : en värld under ytan av Helen Dunmore

Titel: Ingo : en värld under ytan
Författare: Helen Dunmore
Originaltitel: Ingo
Förlag: B/Wahlströms
Antal sidor: 286 sidor
Språk: Svenska
Serie: Del ett i serien om Ingo. 

(utläst 25 mars 2012)
Beskrivning från Adlibris:För Sapphire och hennes bror Conor slås livet i spillror den dag deras älskade far Matthew rapporteras saknad efter en fisketur nära deras hem i Cornwall. Men Matthew var alltför förtrogen med havet för att bara drunkna sådär. Det var dessutom kav lugnt den natten han försvann. Några dagar senare finner man Matthews båt ute till havs, men hans kropp hittas aldrig. Sapphire och Conor lovar varandra dyrt och heligt att de en dag ska återfi nna sin far. Även om det innebär att de måste resa till Ingo, den plats som Matthew alltid sjöng så vackert om. Men var ligger Ingo? Är deras far nu ett med det mytomspunna havsfolket? Kommer de att finna honom?
Kartonnage: [Adlibris][Bokus]
Kommentarer:
Sjöjungfrutemat är avslutat och videorecenisonerna är gjorda men här kommer nu första skrivna recensionen! Verkligen mysigt med Sjöjungfrutema, får mig att tänka på när jag var liten och var besatt av Ariel. Då var min största önskan att få långt rött hår ner till midjan och att kunna andas under vatten =).

Tyvärr var denna bok lite för barnslig för mig, tror huvudkaraktären var runt elva år...vilket är en liten bit från mina snart 25 år :P Det känns som om det är skrivit för barn och även om det är mysigt ibland så fastnar jag tyvärr inte för karaktärerna eller historien riktigt.

Tycker också att det är tråkigt att den utspelar sig så mycket på land, att man får reda på så lite om Ingo och vattenvärden. Alla bitar på land och massor av långsam vardag gjorde den lite långtråkig. Händer egentligen inte så mycket i boken. Lite simma undervatten, lite bli förvånad över att tiden går annorlunda i Ingo, lite vara ledsen att hon inte har en hund, lite störa sig på mammans nya kille och sen samma om och om igen. Tjatigt :(

När det kommer till översättningen och språket så minns inte att jag hade några anmärkningar på översättningen mer än att jag blev väldigt nyfiken på vad det stod i originalet när de diskuterade själva ordet "mermaid". Sånt är tråkigt när de inte kommer med i översättningen på rätt sätt. Gillar i sådana fall att de har med en liten fotnot som förklarar på riktigt.

Vad tyckte ni som läst den? Var ni lika hårda som jag?

Tack B/Wahlströms för recensionsexemplaret!
Känner tyvärr inte att boken gav mig något. Var tyvärr för gammal för att läsa den tror jag. Hade nog gillat den bättre om jag hade läst den när jag var yngre ;). 
Recensioner från andra bloggar: 
Bokbeate, Book house girl.          Någon mer som läst?
Random tankar:
- Jag stör mig på att Farao är en sådan besserwisser jämt. Ingen person jag skulle vilja hänga med direkt.
- Tycker det är skumt att alla karaktärer i böcker med övernaturligheter alltid går med på allt så fort. Jag skulle vara mycket mer skeptisk, tråkigt logisk som jag är. Skulle vilja ha tydliga bevis annars skulle jag nog bara tro att jag var med i dolda kameran tyvärr :P 
Hur tror ni att NI skulle reagera?
Engelska utgåvor:

1. Som de svenska omslaget, inte så snyggt tycker jag tyvärr. Häftad: [Adlibris][Bokus] 2. Skumt färgval. Häftad: [Adlibris][Bokus] 3. Snyggare än de två första tror jag. 4. Enkel och snyggt, gillar detta omslag bäst =).

6 kommentarer :

 1. Jag håller absolut med om att den är riktad till en väldigt yngre målgrupp.
  Den sista boken är nog den där det händer mest och där man får en större insyn i världen =)

  Jag skulle nog inte ha läst hela serien om det inte vore för att jag läst 1-3 förut, och kände att jag ville avsluta serien.

  De två omslagen till höger är grymt snygga! Har inte sett dem förut!

  SvaraRadera
 2. Jag läste några av dem för typ... tre år sedan, men tyckte de var väldigt långtråkiga. Så håller med dig :(

  SvaraRadera
 3. Jag håller verkligen med dig på det där med att huvudpersonerna i sådana här böcker bara sväljer all ny info de får! Om det varit jag skulle jag ha varit skeptiskt rätt lång tid efter att ha hört det...

  Fastän Ingo inte direkt var en tiopängare så tror jag att jag kommer läsa de andra två i serien :)

  SvaraRadera
 4. Håller på att läsa nu och jag gillar den faktiskt. Kanske för att du gjorde så att jag hade rätt låga förväntningar, så hittills är jag väldigt positivt överraskad. Har läst typ halva.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar Ingo-serien! Jag håller med om att just Ingo kanske inte är den bästa boken, men jag tycker att man ska ge serien en chans. Helen Dunmore har börjat på en ny serie nu, men som har ungefär samma handling som den första Ingo-serien. Den första heter Stormswept, fler kommer nog snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för många andra böcker jag hellre vill läsa. men kul att höra att de blir bättre =)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...