fredag 16 mars 2012

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Box: [Adlibris][Bokus]
Titel: Skattkammarön
Författare: Robert Louis Stevenson
Originaltitel: Treasure Island
Förlag: Bonnier, Repris-serien
Antal sidor: 256 sidor
Språk: Svenska

(utläst 31 januari 2012)


Beskrivning från Bokus:
Klassiskt mästerverk med pirater

En gammal sjöman tar in på värdshuset Amiral Benbow med en mystisk sjökista och kusligt prat om en enbent man. Så börjar en av alla tiders mest omtyckta äventyrsberättelser

Unge Jim Hawkins hittar en skattkarta bland kaptenens tillhörigheter. Tillsammansmed doktor Livesey och godsägare Trelawney beger han sig ut att söka kapten Flints skatt. De sätter sin lit till skeppskocken Long John Silver, och när de med en besättning bestående av ruskiga pirater sätter segel mot Skattkammarön utbryter myteri ombord på Hispaniola. I den kapplöpning som följer för att hitta skatten möts Jim och Long John Silver i en rad spännande sammandrabbningar.

Kommentarer:  OBS! Innehåller spoilers.. räknar med att alla ändå kan grundhistorien!

Detta var en bok i den fina Äventyrsklassiker boxen, som jag fick i julklapp ^^.

Tyvärr tyckte jag inte så värst mycket om boken, utan jag tyckte språket var svårläst och de flöt inte alls på under läsningen. Kändes lite konstigt skrivet. Men sen är den väl skriven någon gång på slutet av 1800-talet så då är det ju inte så konstigt kanske.

En sak jag la märke till som fick mig att tänka på Jane Eyre var att det även i denna klassiker fanns många karaktärer som hette John. Måste ha varit ett väldigt populärt namn förr i tiden =).

Har sett filmer om den här i historien och visste hur allt skulle gå till, vilket gjorde att det inte var speciellt spännande. Hela twisten går ju förlorad. Men svårt att komma ifrån när man läser en så pass välkänd klassiker/berättelse. Ändå tråkigt, gav inte alls den känslan jag ville få. Ville känna för karaktärerna och bry mig om att Jim blev sviken av John Silver men nu brydde jag mig inte ett dugg :(.

Nääää Disney filmvarianten Skattkammarplaneten gav mig mycket mer känslor! Det är en riktigt bra film som jag tipsar om istället :P Mycket söt! Kommer inte ihåg om jag glömt det från filmen eller ej men oj va mycket elakare Silver var i boken. Antagligen har Disney gjort honom snällare. Eller var han så elak i filmen? Minns inte riktigt...


Nä tyvärr har ännu en gång en klassiker misslyckats för mig. Då även denna var trögläst.  Men är ändå nöjd över att jag har läst den, för nu vet jag hur originalet är (har annars bara sett filmatiseringar av den).

Recensioner från andra bloggar:
Bokhora, Bokbaba, Flygarens blogg, Bokpotaten.

Andra omslag/utgåvor:
 
1. Inbunden: [Adlibris][Bokus] 2. CD-bok: [Adlibris][Bokus] 3. [Bokus]

På engelska: 


Om jag gillade klassiker och inte hade den fina boxen jag redan har skulle jag nog samla på de här: 
Stört fina! ^^

5 kommentarer :

 1. Köpte också Klassikerboxen med den här boken i och vill minnas att jag verkligen gillade den som barn. Ska absolut läsa om den vid tillfälle. Och gör en notering om filmen! :-)

  SvaraRadera
 2. Snygga böcker är det iallafall.

  Såg att du inte gillade Norwegian Wood... ifall du kommer på att du skulle vilja byta bort den, så kan jag tänka mig att byta till mig den. För jag är nyfiken på den författaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag vill ge Kafka på stranden en chans och gillar jag den så kommer jag behålla Norweigan Wood...

   Radera
 3. Det kanske var jag? :} http://bokpotaten.blogspot.com/2012/01/skattkammaron-av-robert-louis-stevenson.html
  Gillade Skattkammarön när jag läste den, men det förstör alltid för mig när jag vet vad som ska hända. Har konstant problem med det när det gäller klassiker :/

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...