torsdag 9 februari 2012

Jane Eyre by Charlotte Brontë (seriealbumet)

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Originaltitel: Jane Eyre
Förlag: Argasso bokförlag
Antal sidor: 141 sidor
Språk: Svenska
Serie: Ett fristående album i Klassiska Seriealbum-serien.

(utläst 21 januari 2012)


Beskrivning från Bokus:

När Jane Eyres föräldrar dör tas hon om hand av sin morbror och moster. Men snart dör även morbrodern och Janes liv förvandlas till en mardröm. Hon slipper ifrån sin moster och sina kusiner när hon skickas iväg till en internatskola, men kommer hennes liv verkligen att förändras till det bättre?


Kommentarer:
Som jag nämnt tidigare i bloggen så är jag lite rädd för klassiker... tycker de ofta är för sega och skrivet på ett sätt som gör att jag inte får flyt när jag läser. Jo, jag vet att det är dumt att ha den inställningen... och självklart är det ju inte samma för alla klassiker som är skriva av helt olika författare men de jag har läst har ändå varit det.

Så när några av dem finns som tecknad serie så blir jag toknöjd ^^. Då får jag något mellanting till att läsa boken eller att se någon filmtolkning.

Jane Eyre har jag velat läsa sedan jag blev nyfiken på "The Eyre Affair" av Jasper Fforde men kände inte att jag kunde läsa den bokserien innan jag ens visste vem Jane Eyre var :P. Sen så har jag alltid skämts över att jag är så oallmänbildad så mer allmän kunskap är ju alltid trevligt att få =).

Så över till själva albumet och historien. För det första så uppskattar jag att det ännu en gång finns ett trevliga persongalleri i början av albumet. Det är toppen så man kan få mer koll på alla karaktärerna, hade gärna haft lite mer förklaring och lite tydligare bild på vissa men ändå bra att ha.

I början av boken fick jag verkligen askungen vibbar, hade ingen aning vad Jane Eyre handlade om så det var nytt för mig. När det sen även nästan kändes lite som en spökhistoria blev jag positivt överraskad. De läser jag alldeles för sällan =). Inte för att det var en klockren spökhistoria men ni som har läst vet nog vad jag menar.

Trots att jag inte har läst originalet tyckte jag ändå att man förstod handlingen ganska bra och tecknarstilen var mycket fin, bättre än i  Macbeth så det var ett plus.

För att säga något negativt så tyckte jag så som i Macbeth att vissa repliker och rutor kändes lite stela, är nog svårt att göra om en bok till en serie utan att det blir så men känns ändå lite tråkigt. Tycker även att det var lite förvirrande när vissa rutor var i flerfärg och vissa i bara en färg. Jag trodde först de rutorna var typ tankar, drömmar, minnen eller liknande men verkade bara vara så ibland?

Hade inte heller skadat av att vara lite längre, kändes lite hoppigt i vissa scener, men mycket bättre än i Macbeth som jag inte kan sluta jämföra med. Lite negativ kritik men i det stora hela så gillade jag albumet och tyckte om att läsa om Jane. =) Är säkert ännu bättre för er som vet historien sen innan också tror jag.

Blir lite sugen på att läsa originalet men vet inte om det kommer bli av. Klassikerskräcken ligger fortfarande djupt rotad i mig :P. Känns som om den skulle vara väldigt långsam. Tror istället att jag ser den nyinspelade filmen istället. Den verkar fin =)

Någon som gillade filmen var bokbloggaren Calliope ^^

Detta var ett recensionsexemplar från Argasso, tackar för den!


Ett mysigt seriealbum som kanske passar bäst för den som läst originalboken men som även gillades av mig som inte har det. Ett lite svagare gillar i betyg men ändå ett gillar ;).

Random tankar:
- Gillade Jane Eyre bättre som ung, då var hon modigare och kaxigare, sen blev hon rätt mesig.
- Tycker hon är fånig som drar ner sig själv och sitt utseende hela tiden, i för sig realistiskt men störde mig på henne ändå :P
- Både Jane och mr Rochester är rätt skumma personer.
- och båda säger att de är fula med de är tecknade väldigt vackra ... Ska de vara snygga men tror de är fula eller hur ligger de till? Ni som har läst originalet, upplys mig gärna!
- Sen undrar jag varför hon är kär i honom? Förstår inte alls charmen....
- Alla jävla John, blir jätteförvirrad vem de pratade om.... Varför måste alla heta samma sak?

Recensioner från andra bloggar:
Barnboksprat, Allehanda, Ikon, Bookis, A room of my own.

12 kommentarer :

 1. Jag fullkomligt ÄLSKAR Jane eyre, orginalet alltså. Borde kanske läsa serien? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om du älskar den borde du nog verkligen det =) Som en filmatisering fast på papper ehm typ :P

   Radera
 2. I boken står det att de är fula båda två, men när har det någonsin följts i en adaptation? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det har du ju verkligen rätt i :P

   Radera
 3. boken jane eyre är kusligt bra! fast man får ju räkna några långdragna och ibland tråkiga textpassager då och då.

  apros deras utsende: hon är "plain" alltså alldaglig. och han ska ha någon slags charisma med inte vara speciellt snygg.

  själv är jag nyfiken på att läsa serien. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ni säger alla det... så då tror jag nog ändå jag passar. Är allergisk mot sega böcker :P

   Radera
 4. Åh, originalboken är jättebra och "The Eyre affair" är definitivt värd att läsa (fast ja, man bör h läst Jane Eyre först. Gör det så du får uppleva två bra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul =) jag lutar mer åt Eyre affair, men vi får se om originalet läses också ^^

   Radera
 5. Heja, Jane Eyre!

  Som ovan har nämnt är det skrivet att varken Jane eller Mr. Rochester är särskilt vackra. Det betyder dock inte att den tidens "fula" är vad vi idag skulle påstå är fula - vilket jag tycker är intressant. :)

  Filmadaptionerna av Jane Eyre är många, men den mest hyllade är BBC-produktionen och miniserien från 2006 med Ruth Wilson och Toby Stephens i huvudrollerna. (Stephens är för övrigt son till Maggie Smith, aka Professor McGonagall i HP.)
  Den nya Jane Eyre är ju en film, som har riktat in sig på "gothic"-temat, vilket medför en otrolig kontrast mellan de båda adaptionerna. Tyvärr tycker jag att gothic-känslan förstör filmen, dock är den riktigt bra regisserad med otroligt fina miljöer och bra skådespelarinsatser från både Mia Wasikowska och Michael Fassbender.

  Personligen älskade/älskar jag Jane Eyre som bok, men inte som film. Jag hade svårt för båda filmadaptionerna, och skulle inte vilja se om dem. Ruth Wilson var den bästa Jane Eyre, medan Toby Stephens var för sliskig. Mia Wasikowska är jätteduktig men det fattas den där vitala kemin mellan henne och Fassbender (som för övrigt är såjäklabra som Mr. Rochester). Så synd eftersom jag älskar Wasikowska och Fassbender - det fanns så mycket potential!! Slutsatsen lyder alltså att jag ofrivillig tycker bättre om BBC-versionen eftersom skådespelarna där har bättre kemi.

  Så, kanske borde du ge miniserien en chans med? Och jag tycker definitivt att du borde läsa boken, även om (ja, dina föraningar är sanna) tempot är lite långsammare. Om du bestämmer dig för att läsa den - kör på originalspråk! Betydligt bättre än på svenska. :)

  Lånade faktiskt i veckan Jasper Ffordes bok, så den ska bli rolig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj en uppsatts till kommentar =)

   Efter att inte ha läst boken utan bara serien känner jag att en film inte sitter fel ändå.

   GIllar jag den så kan jag ju se serien också ^^
   Gillar gothic stil, så blir mer pepp av det ändå.

   Radera
 6. Älskar boken, upplevde den inte alls som seg när jag läste den, men hade väl inga förväntningar första gången heller direkt. Bara sett BBC-miniserie, inte nån av filmerna, men älskar den och känner inte att jag vill se nån av filmerna då jag inte tror att det kan överträffa miniserien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä då kan du ju skippa det och slippa bli besviken men det kan ju också hända att du missar nått ^^

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...