måndag 10 oktober 2011

Temainlägg (3): Svensk fantasy

 
 Har inte läst så mycket svenskskriven fantasy eller science fiction så känner att det är dags att uppdatera mig på utbudet som finns.


Detta var några jag hittade som verkar intressanta:


Blodsarvet serien av Henrik Larsson:
9-årige Eriks liv tar en dramatisk vändning när den lilla by han lever i skövlas av ett krigarfölje. Han  blir tillfångatagen och förs som slav till ett stenbrott i det främmande och varma Söderland.
Åren går och Erik växer sig allt starkare. Långsamt börjar han förstå att han inte bara är en vanlig bondpojke, utan att ödet har något mer i beredskap för honom...

"Krigarhjärta" är den första delen i "Blodsarvet" - en ny storslagen (svensk!) fantasytrilogi av debutanten Henrik Larsson. En oerhört stark och driven roman som har allt: gastkramande spänning, kärlek och svek. Och i centrum en bondpojkes upptäckt om vem han verkligen är.


Jättesugen på att testa denna serie, ska beställa den första när jag får göra en ny beställning igen :PBokserien Krönikan om den femte konfluxen  av Erik Granström:
Okända fiender ville döda överste Praanz da Kaelve men han tänkte inte vänta på deras nästa försök. Skeppet låg klart för avfärd mot den karga ön Marjura vid polarisens rand. Rikets svavelmonopol var hotat och det var av största vikt att han snabbt nådde sitt mål.

Under sin resa inser Praanz da Kaelve att hans uppdrag är långt mycket större än han först kunnat ana. Profetior varnar för den mystiska konfluxen och vad döljer sig egentligen bakom det märkliga kodordet "Svavelvinter"?

Svavelvinter är en nyskapande svensk roman där den storslagna fantasyberättelsen kryddas med samtidssatir och inslag av en modern thriller. 


Vet inte så mycket om denna serie mer än att jag tycker det här omslagsvarianten av första boken är stört snyggt.


Berättelsen om Blodet av Anders Björkelid:
Tvillingarna Sunia och Wulf har vuxit upp med sin far i en liten fredlig bondby. Men så en dag förändras allt i ett slag. En märklig kyla sprider sig över trakten, stora vargspår syns i snön runt boningshusen och ryktet går att galgmän synts i skogarna.

Kylan tränger sig in överallt, även i människors hjärta och sinnen. Ondvintern har kommit och ingen kan veta säkert vem som drabbats, vem som går att lita på, vem som ännu inte är i Vinterkungens våld...

Tvillingarna Sunia och Wulf har en speciell kontakt, de har alltid kunnat känna vad den andra känner. Men det är mycket de inte vet, om sin far, om sin härkomst och sitt mörka arv. Till slut tvingas de fly för sina liv. De träffas den gåtfulla Bergsfrun och plötsligt ställs de allt inför en ny verklighet ...


Jättesugen på att läsa Ondvinter, så den ska också beställas när jag får chansen ;)


Serien Nyckelväktarna av Julia Sandström:
Vingslag ven i en jämn takt runt omkring honom. Då och då överröstades de av ljudet från de tusen vågor som vräkte mot klipporna för att sedan splittras. Han började känna sig trött trots att han tränat inför denna flygtur. Detta var det viktigaste uppdraget de någonsin skulle få, den uppgift som de blivit utvalda att utföra.
Shanzoc är en av Bevararna, vars uppgift är att gömma nycklarna till porten bland bergen. Bakom den väntar fasansfulla varelser som hotar allt liv.

 Men Shanzocs trupp angrips och faller handlöst genom luften.  Själv räddas han ur havet av Pah och hans dotter Liva samt fosterson Comíl. Ska Shanzoc lyckas fullfölja uppdraget trots sin skadade vinge och trots löftet till Pah om att skydda ungdomarna?

En bokserie skriven av en mycket ung författare, verkar spännande, vill jag läsa någon dag.


K55 - Lögnernas valv  av Erika Oscarius :
På den lilla sterila planeten K55, isolerade av en okänd pest och avskurna från omvärlden, kämpar en grupp människor för sin överlevnad, instängda i en nedlagd gruvbas. Denna värld leds av Styrelsen, som med järnhand kontrollerar invånarnas vardag, liv och tankar, samtidigt som de febrilt försöker att bryta valvets isolering. Paranoia, rykten, missnöje och oro kokar under ytan hos invånarna. Anarki och våldsamheter börjar bli en naturlig del av vardagen. En fullständig kollaps står för dörren. Styrelsens svar är Grupp Bravo, som oförklarligt utvecklat en immunitet mot den pest som härjar på K55's yta. En storstilad kampanj sätts igång runt denna samling av udda och missanpassade individer som valts ut för uppdraget - att bryta isoleringen och skapa en möjlighet för alla att kunna leva uppe på ytan...

Cool framsida, ska ta reda på mer om denna.


Röd skymning av Fredrik Lindblom
Röd skymning är ett svenskt illustrerat fantasyäventyr som handlar om ära och kamratskap, mod och högmod. Det är berättelsen om flickan som förlorade allt i lågorna, men som reste sig ur askan - redo att slå tillbaka mot dem som en gång fällde hennes närmaste till marken.

Har fått blandad kritik men lite sugen på att ge den en chans. Krigare-trilogin  av Niklas Krog:
Niklas Krog är Sveriges populäraste fantasyförfattare. För LL-förlaget har han tidigare skrivit bland annat Draksvärdet och Det mystiska molnet. Biko vaknar på en öde strand. Huvudet bultar och i tinningen gapar ett öppet sår. Var är jag, vem är jag? frågar han sig själv. Hans minnen är borta men han upptäcker snart att alla han möter antingen blir rädda eller försöker att döda honom. I en vildvuxen fantasyvärld, full av hårdföra människor och okända faror, måste Biko börja leta efter sig själv och sitt förflutna. Han minns glimtar av en våldsam kamp mot ett odjur i havet, en familj, barn. Vem är han egentligen? Ju mer han kommer ihåg desto räddare blir han för svaret ... Teckningar i färg av Mats Minnhagen. 

" Sveriges populäraste fantasyförfattare" men har lyckats missa honom helt.. måste ta reda på mer..


Bokserien Frihetskrigen också av Niklas Krog:
»Drakfjällen blänkte i det klara dagsljuset. Det var omöjligt att säga om den tänkte krossa dem eller gripa tag i dem. Kylan från vattnet var glömd. Paniken bröt igenom alla barriärer. Han skrek.«

Sayn är uppfostrad till krigare tillsammans med Sheeba, den kloka wyvern som är hans enda vän. De skickats till en karg klippö lång ute i Stormarnas hav för att tjänstgöra som gränsvakter. Ön attackeras och anfallet leds av den mystiske Korgath, som har fått magiska krafter av den demoniska Andra Sidan, som i tusen år väntat på att ta herraväldet över Unadan.


Gammal serie, alla delar verkar inte vara utgiven längre, tråkigt. Jättefina framsidor, blir lite småkär i dem, måste ta reda på mer!!


Den gröna cirkeln av Stefan Casta:

Händelserna utspelar sig en liten bit in i framtiden: En tisdag i november försvinner fyra ungdomar spårlöst från kulturskolan Fågelboet. Ingen vet vart de tar vägen. Inte ens de själva vet var de har hamnat när de driver i land med sin flotte! Det här är ett försök att rekonstruera vad som hände dem och vad de upplevde. Det bygger på en dagbok och filmer som de lämnade efter sig.

Vet inte så mycket om den, men många bloggare verkar gilla den.Den dansande djävulen av Martin Widmark:

Flera hundra meter ner i den mörka gruvan arbetar 13-årige Tyko med att leta efter silver, som ska bekosta "Den dansande djävulens" överdådiga fester ovan jord. Men så kommer söndagen som förändrar allt. Och som tar Tyko och vännen Julius med på en hisnande resa till nya världar.

Sedan fyra års ålder har Tyko tvingats arbeta i en mörk och farlig gruva. Varje dag har han, tillsammans med andra föräldralösa pojkar, letat efter silver i gruvans smalaste och trängsta gångar. Silvret tillfaller den maktfullkomlige och excentriske härskaren av staden, hertig Mazoo, och ska bekosta hans överdådiga fester där han tvingar sina slavar att dansa för honom.


Barn/ungdomsbok som jag tog upp i detta inlägget om "barnböcker".

och sen hittade jag även dessa:
(som jag dock inte orkar fixa fram omslagen på, för att de inte var så snygga... jag är pinsamt ytlig när det kommer till böcker har jag märkt, är värre än jag först trodde)

-  Glastornen av KG Johansson
- Jarastavens vandring serien av Saga borg
- Monsterflicka av Stefan Ljungqvist
- Ilja av Ingela Persson

Uppdatering: 


(tips jag fått av er)
- Den femte systern av Mårten Sandén
- Efter lägereldarna av Per Jorner
- De döda fruktar födelsen av Pål Eggert

(böcker jag hittat i efterhand ^^)
- Vilddjuret vaknar av Mattias Johnsson
- Kapten Nova vid Planetpolisen av Henrik Örnebring     (älskar omsalget!)
- Himmelsdalen av Marie Hermanson  (den här vill jag läsa!)
- Staden utan kvinnor av Madeleine Hessérus
- Amsalor och draken av Mattias LönneboFår nog ta och uppdatera den här listan någon dag =)


 Svensk fantasy som jag redan har läst:Cirkeln av Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren:
Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.


Läs min recension HÄR!Häxmästaren av Peter Bergting :
En motvillig hjälte och hans försvunna tvillingsyster. Ett magiskt svärd. En uråldrig drake. En ondskefull häxmästare, på väg att åter stiga upp ur graven 

Arteil Krill är femton år och har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! 

Så börjar en halsbrytande resa. Arteil och Malda beger sig till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet.

En favorit, läs min recension HÄR!Udda verklighet av Nene Ormes:
I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära - hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat - rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.

Svensk urban fantasy som utspelar sig i Malmö, var ju helt klart ett måste. Fick bli en julklapp och läste ut den annan dag jul. Blev tyvärr ingen favorit men helt klart läsvärd!Vilka har jag missat? Säg till så uppdaterar jag listan ^^

11 kommentarer :

 1. Åh, Niklas Krog!! Jag läste Frihetskrigen-serien när jag var yngre och har läst om dem nu i vuxen ålder. De funkar fortfarande. Hur bra som helst! Finns säker att låna på biblioteket. Du måste verkligen läsa dem.

  SvaraRadera
 2. Blodsarvet läste jag för några år sedan och den tycker jag är grymt bra! Ser verkligen fram emot sista delen i triologin.
  Läser just nu tredje delen i Nykelväktarna och den är faktiskt över förväntan, det är roligt också med en ung författare.
  Den gröna cirkeln läst jag tidigare i år och jag fick verkligen kämpa mig igenom den.. den föll mig inte i smaken helt enkelt.
  Men förövrigt brukar svensk fantasy faktiskt vara rätt så bra :)

  SvaraRadera
 3. Senast jag läste svensk fantasy, Bergting undantaget, var det Per Jorners Efter lägereldarna. Förutom att Jorner var väldigt rolig emellanåt så minns jag det som en ganska seg bok. Men som då nog var lite ensam på bokhyllorna bland all utländsk fantasy.
  http://www.catahya.net/litteratur/recensioner.asp?id=134

  SvaraRadera
 4. Blev lite intresserad av att läsa Cirkeln, men har inte bestämt mig än.

  SvaraRadera
 5. Läs "Den femte systern" med vettja ;-) Dvs det har inte jag gjort, men skulle vilja veta om serien är något att ha ^^

  Hmm har också missat Niklas Krog, inte ens sett de där böckerna förr

  SvaraRadera
 6. Blodsarvet är riktigt bra!! :)

  SvaraRadera
 7. Tja, den här kunde väl vara något...

  http://www.jarnringen.se/shop.asp?id=257

  Mörk vuxenfantasy.

  SvaraRadera
 8. Boktagen:
  Får se till att läsa dem då =)

  Lisa:
  Då har jag massor av böcker att se fram emot!

  Zombie:
  Verkar inte säljas längre.. men om den var seg så är det kanske inget att leta efter :P

  Nelly:
  Gör det, den är mysig!
  De flesta verkar ju gilla den, men min lillasyster tex gjorde det inte.

  Anna:
  Blir ju jättesugen nu när så många tycker det =)

  Pål:
  Smart att tipsa om sin egen bok ;) Tack för tipset!
  Ska jag såklart kolla upp!

  SvaraRadera
 9. Har läst Blodsarvet och de två första i Berättelsen om Blodet och tycker att de definitivt är värda att läsa :)

  SvaraRadera
 10. Varför inte kolla in Eldfloder eller De två odjuren: http://undrentide.wordpress.com

  SvaraRadera
 11. http://megazine.se/2011/12/29/amsalor-och-draken/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+megazinese+%28Megazine.se%29

  En recension av min fantasybok "Amsalor och draken." Ha det bra!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...