tisdag 18 oktober 2011

Önskeprickar av Elin Fahlstedt

Titel: Önskeprickar
Författare: Elin Fahlstedt
Förlag: Opal
Antal sidor: 32 sidor
Språk: Svenska
 

(utläst 1 oktober 2011)


Beskrivning från Bokus:

I en stad i framtiden får en flicka en skrynklig lapp på sin födelsedag. Den säger att "Kartongen visar vägen". Hon hittar fler lappar och fler ledtrådar. Staden är mörk och en gång har det funnits stjärnor å himlen, men de finns inte längre. Lapparna leder ut och till torget. Där, under ett lock, finns en tunnel. Flickan kryper ner i den mörka gången och vidare ner.

Elin Fahlstedt vann Opals bilderbokstävling 2010.

Kommentarer:

Denna bok var inte riktigt som jag förväntade mig, jag gillade den och den var väldigt mysigt tecknad men jag hade velat ha en längre historia och mera handling.  Kändes lite tunn efter att ha läst den en gång, men det känns i för sig som att det finns mycket mer man kan hitta om jag läser om den. Saker som inte står skrivet rakt ut men som kan tolkas om man kollar lite längre på bilderna. Vilket jag gillar.

Så som i "Det röda trädet" är det en mörk historia trots att det är en bilderbok (vilket många kanske bara förknippar med barn och gulligheter?). Historien utspelar sig i ett dystopiskt samhälle med konstiga figurer, massor av rör hit och dit, giftig rök och spännande tunnlar. Men jag vill veta mer, man hinner inte få reda på allt som jag vill veta, så den hade gärna fått vara längre. Känns nu som om den saknar något tyvärr.

Tecknarstilen fick jag vänja mig lite vid, jag har en lite speciell smak när det kommer till serier och tecknande, troligen för att jag tecknar själv. Först var jag inte helt såld men stilen växte för mig och efter de första sidorna tyckte jag mycket om den. Älskar speciellt hennes bakgrunder, lite steampunk känsla över det och påminner mig om spelet Machinarium av Amanita studios (som jag och en kompis var lite galna i hur snyggt det var), vilket är bra betyg.  Läste även att hon faktiskt hade det spelet i tanken när hon tecknade, men att hon spelade det först efter hon var klar med albumet om jag kommer ihåg rätt...  


Tagen från hennes DeviantArt-konto.

På tal om teckning så fick det här inlägget mig att bli inspirerad att börja teckna igen, blev bara en liten doodle (kladd bild) men det var mer än jag gjort på nästan 2 år så jag är dig evigt tacksam Elin! ;).

Även om det inte blev toppoäng så ska jag spara albumet och visa för min kompis som älskar Machinarium och visa. För jag tror att hon kommer gilla det mer än jag gör. Jag ska även spara det tills jag får chansen att läsa de för något barn (som gillar lite mörkare sagor) för jag tror även där att historien skulle uppsattas mer då.


Detta var ett recensionsexemplar från Opal, Tack!


Vill älska men slutar med att jag bara tycker om. Älskar grundidén men den når inte enda fram tyvärr!

Ser även fram emot att läsa hennes andra seriealbum Umbra, som är längre och för äldre läsare.

Recensioner från andra bloggar:

Spektakulärt, Svd, helh, Myskoteket, Tidningen Kulturen, Sourze, Svt Play.

Kolla även in Elins blogg:  http://uddastrumpor.blogspot.com/

2 kommentarer :

  1. Wow Tack för världens finaste recension och jag är glad att du fick inspiration! Lycka till med tecknandet :) Machinarium äger.

    Många hälsningar Elin

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...