tisdag 12 mars 2013

Jag, En av David Levithan

Titel: Jag, En
Författare: David Levithan
Originaltitel: Every day
Antal sidor: 250 sidor
Språk: Svenska
Serie: Frisående
Rec-ex: Ja, från X-Publishing. Tack ^^

(utläst 19 februari 2013)

Beskrivning från Goodreads:

Tänk dig att vakna upp i någon annans kropp, ett nytt liv, för en dag, varje dag. Så lever En, huvudpersonen i David Levithans nya roman. En vet inte varför eller hur det ens är möjligt. Det är bara så livet ser ut. Alltid har sett ut. Varje dag ställs En inför nya situationer, nya relationer, nya sammanhang. Ingenting varar och ingenting får växa. När man är gäst för en dag i en annans liv är det otänkbart att knyta an till någon, att skaffa vänner, omöjligt att hitta kärleken. Ändå är det precis vad som händer. En dag, i 16-åriga Justins kropp, blir En handlöst förälskad i Rhiannon, Justins flickvän. Men hur kan man hålla fast vid någon när man inte vet vem man kommer vara nästa morgon? En och Rhiannon ställs inför en utmaning som ingen tidigare har ställts inför, men frågan är den tidlösa, eviga: Kan kärleken verkligen övervinna allt?
Danskt band: [Adlibris][Bokus][CDON] 

Kommentarer:

Här har vi en bok jag vet kommer hamna på "topp tio 2013" redan nu. En superfin historia som jag verkligen sögs in i direkt. Så intressant, så bra, så söt och så sorglig på samma gång.

Älskar att all homosexualitet är så självklart i alla hans böcker. Så fint, men hatar min själv som ändå jämt tar förgivet att alla är hetro. Läser jag ordet "pojkvän" tror att direkt att En den dagen är en tjej. Till och med när det innan stod att namnet var Hugo. Pinsamt! Om alla böcker och filmer var som hans historier tror jag dock man skulle sluta ta förgivet sådana typer av saker jämt. De skulle vara fint.

Åh vad jag tyckte om den här boken, väldigt intressant koncept och hela boken var så söt. Fick lite 500 days of Summer känsla. Skulle så gärna vilja se den som film, skulle vara väldigt spännande att se hur de skulle få till det.

Blir inte en så lång recension, har inte så mycket att säga mer än LÄS!

Så bjuder istället på lite citat och random tankar:
"I have been to many religious services over the years. Each one I go to only reinforces my general impression that religions have much, much more in common than they like to admit. The beliefs are almost always the same; it's just that the histories are different. Everybody wants to believe in a higher power. Everybody wants to belong to something bigger than themselves, and everybody wants company in doing that. They want there to be a force of good on earth, and they want an incentive to be a part of that force. They want to be able to prove their belief and their belonging, through rituals and devotion. They want to touch the enormity.
It's only in the finer points that it gets complicated and contentious, the inability to realize that no matter what our religion or gender or race or geographic background, we all have about 98 percent in common with each other. yes, the differences between male and female are biological, but if you look at the biology as a matter of percentage, there aren't a whole lot of things that are different. Race is different purely as a social construction, not as an inherent difference. And religion--whether you believe in God or Yahweh or Allah or something else, odds are that at heart you want the same things. For whatever reason, we like to focus on the 2 percent that's different, and most of the conflict in the world comes from that."
Orkade inte skriva av det själv så snodde det på engelska istället. Tyckte det var ännu vackrare på svenska faktiskt, men är tyvärr för lat för att skriva ner det.

Sen ett till om vegetarianism:
"Är du vegetarian?" frågar jag med ledning av bevisen framför mig.
Hon nickar.
"Varför då?"
"För att jag har en teori om att när vi dör kommer varenda djur som vi har ätit att kunna ge igen genom att äta oss. Så om man är köttätare och summerar ihop alla djur man har ätit...tja, då kommer man bli tuggad på väldigt länge i skärselden."
"Menar du allvar?"
Hon skrattar. "Nej. Jag är bara väldigt trött på fråga. Alltså, jag är vegetarian för att jag tycker det är fel att äta andra kännande varelser. Och det är värdelöst för miljön"

Sammanfattning:  

En intressant och annorlunda bok som jag tyckte var superduperfin. Kom in i den direkt och kände mig tom när den var slut. Ville bara ha mer. LÄS!

Recensioner från andra bloggar: 

BokparadisetBokgläntan, Nimlas bokhylla, Böcker böcker böckerEnligt O, Bokhora, Boktycke.

Random tankar:

- Tanke om översättningen: I originelet heter En "A" vilket jag nog tycker är mer passande och blir då mer försåtligt att hen kallade sig Andrew i mailen. Men har annars inget att klaga på översättningen.

- Hur kan man vara sig själv när man alltid spelar nån annan? Hur kan man ha egna intressen och egna vänner? Vilket otroligt ensamt liv =(

- Gillar inte att jag spoilades att [den slutar sorgligt. Ville hoppas för En]!

- Så himla sorgligt att läsa om när hen var barn och inte ville somna. För då skulle hen mista "sin" familj. Stackarn, vilken hemsk känsla att somna till varje natt.

- Gillar att de skriver om Onion news =).

- Hänger inte helt med på när En var Rihannon. Han ville inte tjuvkika när hon var på toa men när han bytte om på morgonen måste han ju sett allt ändå?


- Om hen nu byter kropp varje dag, blir det ju ca 365 kroppar per år. Och alla dessa ska vara i samma ålder, men han besöker aldrig samma kropp två gånger.. Då måste ju kropparna som är födde ungefär samtidigt som honom ta slut ganska fort speciellt om de även ska vara på relativ nära avstånd mellan varandra? Iallafall om han stannar på samma ställe. I för sig är ju USA väldigt stort.. men ändå :P

- Tycker slutet var [jättefint men väldigt sorgligt såklart]. Vill ha en fortsättning och [ veta vad som händer med En efter].

Omslag/utgåvor:

 
1.  Originalomslaget. Som de svenska. Snyggt tycker jag =). Inbunden: [Adlibris][Bokus][CDON], Pocket: [CDON], Ljudbok: [CDON]
2. Spanska omslaget. Ganska tjusigt tycker jag ändå.

11 kommentarer :

 1. Den här är jag väldigt sugen på att läsa =) Efter att ha läst Liten parlör för älskande, blev jag ännu mer nyfiken på David Levithan.

  SvaraRadera
 2. Älskade också denna boken, hamnade ju på min top 2012 lista!

  SvaraRadera
 3. Kul med någon som gillade den lika mycket som jag :)

  SvaraRadera
 4. Vill verkligen läsa nu genast, pang bom! Men det går ju inte, har bestämt att hålla mitt köpstopp tills det bär av till London. btw: Jag ska till London första helgen i maj! :D Hohoho - YäY. SEN ska jag läsa denna, om jag har några pengar kvar :P

  SvaraRadera
 5. Boken verkar jättebra! Får se om jag läser den någon gång.
  Och så en snabb fråga om recensionsex... (jag vet att inte har med detta att göra, men jag är inte så erfaren om det och har ingen aning om vad det är)Jag har ingen bokblogg eller så, men jag vill väldigt gärna veta vad recensionsex innebär och hur det går till eftersom denna boken du läste nu (t.ex.) är ett recensionsex :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, den var toppen =)

   Det är att man får en bok gratis av ett förlag i utbyte mot att man recenserar den (recensions-exemplar = en bok för en recension). Man binder sig självklart inte att skriva något snällt, utan man skriver ärligt vad man tyckte om boken efter man har läst den.

   Oftast är det böcker jag själv frågat förlagen om jag kan få, men ibland är det böcker de skickat utan att fråga och ibland får jag frågor på mail ifall jag kan tänka mig att läsa en bok de ska ge ut.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...