måndag 21 maj 2012

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

Titel: Tusen gånger starkare
Författare: Christina Herrström 
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 218 sidor
Språk: Svenska


(utläst 8 april 2012)
Beskrivning från Adlibris:
När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta för sig. Klassen hon gick i var levande och sprallig. Men när hon började i sexan förändrades allt. Tjejernas syn på sig själva och varandra. Det var som om världen krympte.
Nu är de 15 och Mimi och hennes nickedockor regerar. Mimi har makt och sprider sitt förakt bland klassens tjejer och killar. Signe uppfattar sig själv som en parentes. Hon är avundsjuk på Mimi men tycker inte om vad hon står för.
En dag kommer det en ny tjej, Saga, till klassen och väcker de övrigas nyfikenhet. "Det verkar vara en stark tjej", säger samhällsläraren. Saga har ett stort självförtroende och en självklarhet som tjejer i hennes ålder oftast saknar. Saga tycker att världen är till lika mycket för henne som alla andra. Och hon vågar stå upp mot Mimi, lärarna och killarna i klassen. Hon förändrar mönstret. Men så en dag är hon borta. Hon kom och försvann. "Jag vet inte var Saga finns idag. Men en sak vet jag säkert. Hon var stark, tusen gånger starkare än alla tjejer jag jag känner. Och någonstans i mitt inre växer den kraften. Det här är mitt enda liv."
Inbunden: [Bokus][Bokus] Häftad:[Bokus(gammal upplaga)
Kommentarer:
Detta var en riktigt intressant och vettig bok. Var inte helt inne i den när jag läste den tyvärr, vilket var mitt eget fel, var fokuserad på mycket annat i livet just då men annars hade jag säkert gillat den ännu mer. 

Tyckte att början var aningen seg men sen när Saga står emot och börjar visa hur killarna och tjejerna i klassen har blivit behandlade helt annorlunda så brann det i mig. Verkligen sådant som intresserar mig och det är hemskt hur det kan vara så här i svenska skolor! Jävligt intressant att diskutera om iallafall =), hade gärna blivit osynlig för en dag för att besöka olika skolor och kolla om det är så fortfarande eller om det blivit lite bättre, man kan ju iallafall hoppas!

För detta griper mig enormt, blir så irriterad medan jag läser att det känns som jag ska gå i bitar..

Men som vanligt (i så många ungdomsböcker) så hakar jag upp mig på meningar som börjar på ".Och..." tycker det ser så fult ut och denna bok hade massor. Jag är själv inge bra på att skriva, jag kan knappt stava och jag skriver jämt konstigt formulerade meningar och särskriver säkert hela tiden utan att jag ser det, men stör mig ändå på sånt i böcker. På ett ställe var det åtta meningar som började med Och i rad. Helt galet! Måste nästan varit meningen!? Är det för att få ett mer "ungdomligt språk" kanske?
Aja de var inte så viktigt och låt inte det hindra er från att läsa boken nu bara ;)!

Denna bok har förresten även filmatiserats nyligen, i min gamla grundskola faktiskt =). Så det känns lite coolt! Själva filmen tyckte jag var sådär dock. Boken är mycket bättre, väcker mer känslor!
Avslutar med ett litet citat som jag tycker är viktigt:
Om vi diskuterar jämlikhet säger varenda kotte: "Jag vill att alla ska vara jämlika" som en självklarhet, men de får utslag om de hör ordet "feminist". Det är konstigt eftersom det är samma sak.
Vi vet vad sado-masochism betyder, men inte feminism.
Trevlig bok som jag uppskattade när jag läste och känns som en viktig bok för ungdomar i högstadiet/gymnasiet att läsa. Så läs den! För det är den värd! =)
Recensioner från andra bloggar: 
Bokomaten, Matildas läshörna, Bokstävlarna, Bookis, Malins bokblogg, Dantes bibliotek, BokgallerietBokbloggen.
Random tankar:
-Någon mer än jag som blev galet irriterad när killar i högstadiet/gymnasiet slängde ut sig kommentaren "har du mens/PMS eller?" varje gång man var sur/arg. Som om man inte kunde var upprörd annars. Jag minns verkligen hur jag blev tokig på det när jag var yngre, som tur var hör jag inte den kommentaren lika ofta längre.
- Men värsta att säga till mig när jag är upprörd är dock "lilla gumman" finns det något mer nerklankande ord än det? Hatar verkligen det uttrycket!
Andra omslag/utgåvor:
 
Filmomslaget, gillar egentligen inte filmomslag så ofta men detta var helt okey =).   
Pocket : [Adlibris][Bokus]

Omslaget jag har är lite skumt men jag gillar det =). 
Va tycker ni, gillar ni det gamla eller nya filmomslaget bäst?
Filmtrailern:

2 kommentarer :

  1. Måste bara säga att på dina randoma tankar håller jag med dig helt och hållet! Fattar inte varför killar alltid ska hålla på och säga så? Tur som det är har det slutat på gymnasiet i alla fall i min klass håller ingen på med något sånt trams! :)

    SvaraRadera
  2. Håller med Bokparadiset. Hatade det när jag var yngre. Sånt kunde verkligen få mig att bli så arg att jag kokade. Speciellt när man redan är sur från början.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...