onsdag 30 maj 2012

Demonprinsessan av Peter Bergting

Titel: Demonprinsessan
Författare: Peter Bergting
Antal sidor: 320 sidor
Språk: Svenska
Serie:  Del 2 i "Legenden om Morwhayle".
Rec-ex: Ja ( från Semic, Tack tack! )

(utläst 17 maj 2012)

Beskrivning från Bokus:

Drakar, monster och otroliga äventyr - Sveriges bästa illustratör Peter Bergting imponerar som författare och fortsätter att måla upp en fantastisk värld i berättelsen om tvillingarna Arteil och Malda. Med osviklig känsla för spänning, driv och magi tar Peter Bergting oss med till en hänförande värld som myllrar av monster, trolldom och mystiska varelser vars like ingen någonsin sett. Serien Legenden om Morwhayle är en fantastisk läsupplevelse för alla som uppskattar äventyr!

I centrum står de femtonåriga tvillingarna Arteil och Malda, som skildes åt som små och har vuxit upp med helt olika förutsättningar. Arteil bodde med sin far i en lugn småstad medan Malda växte upp hos den ondskefulle häxmästaren i hans döda stad. Del ett, Häxmästaren, var ett actionfyllt äventyr där mörka hemligheter rullades upp och syskonen drogs in i en kamp om magisk makt. I Demonprinsessan är farorna ännu värre, monstren är läskigare och motgångarna tornar upp sig. Överraskande sanningar avslöjas. Nu står hela världens framtid på spel.
Inbunden: [Adlibris][Bokus]

Kommentarer:

Det är inte lätt att öppna en bok som man längtat efter i flera månader och som är fortsättningen på en bok som man hade som superfavorit förra året. Jag var jätteorolig att jag skulle bli besviken och att jag nu hade för höga förväntningar. Så även om jag hade fått hem boken tidigt (innan den var ute i butik, riktig lyx!) så sparade jag den lite. Ville inte läsa den när jag var i dåligt läsmode som jag då hade varit i ett tag. Tillslut kunde jag dock inte hålla mig och läste den trots att inte allt var på topp. Så borde läsa om den igen någon dag när jag har bättre toppläsflyt ^^.

Men den var mycket bra så jag hade egentligen inte mycket att oroa mig över, gillade ettan mer men är helt klart nöjd!

Har ni förresten uruselt minne som jag och alltid har problem att minnas detaljer från en tidigare bok i en serie så kan jag tipsa om Morwhayles wiki-sida ^^. Perfekt för mig, så jag kunde slipa upp minnet lite innan läsningen av tvåan och komma ihåg detaljer och sidokaraktärer som jag annars hade inte hade kommit ihåg.

Det måste dock tyvärr nämnas att det inte blev lika spännande nu när man mer kan lita på Malda. För i Häxmästaren tyckte jag ändå att osäkerheten med henne och vart hon stod var ett av de bästa elementen i boken. I denna var hon lite mindre komplex. I för sig är fortfarande många av karaktärerna inte helt klockrent onda eller goda och det gillar jag. Även de som typ klassas som "onda" i boken har tankar bakom sina handlingar som gör det hela mer intressant och inte lika svart och vitt. 
Men lite tråkigt tycker jag ändå att Malda fortfarande känns aningen distanserad, man kommer henne inte riktigt så nära. Det gör henne både mer intressant men samtidigt är jag så nyfiken att jag blir lite irriterar på att man inte får lära känna henne mer :P.

Men det visar ju också att det är en bok som jag bryr mig om, jag VILL ju lära känna karaktärerna och veta mer om dem =).
Sedan måste jag säga att tvåan inte alls känns som en barnbok längre. Ettan passade perfekt för alla åldrar men denna känns mer vuxen. Det är älvor som dricker öl och är allmänt sviniga, hästar som brutalt mördas osv. Det känns för mörk för att kunna läsas av små nioåringar. Ni som läst håller ni inte med?


Avslutar med ett kul citat från boken:
 "Vad som än händer är det vi mot dem. Från och med nu kommer vi alltid att vara de sammansvurna. Vi är brödet."
"Brödet?"  frågade Malda.
"Förlåt, bröder menade jag. Peretenauiska är ett uselt språk! Alla ord låter likadant."

Sammanfattning:  

Tyckte tyvärr inte att den var riktigt lika spännande som ettan (som hamnade på top 3 för 2011) men fortfarande en mycket bra bok och är en av mina absoluta favoritserier. Så läs för bövelen! ;) Missa inte denna svenska fantasypärla!

Ska bli spännande att se om han lyckas knyta ihop allt i sista boken =). 

Recensioner från andra bloggar: 

Swedish Zombie, Eli läser och skriver, Booklovin, Magnus Olsson, Min bokkista, Mittimellan, Tessans bokblogg.

Random tankar:

 • I efterhand påminns jag lite om The Mortal Instruments-serien, två syskon och en evil mastermind till far. Annars är det dock inte likt så ni behöver förhoppningsvis inte oroa er för incest, eller fanns det sådana vibbar Peter :P?
 • Hur vågar Malda prata om Scurvley så snabbt efter att han lämnat rummet? Eller var det bara jag som fick känslan av att det tog några sekunder? Var hon inte rädd att de skulle höras?
 • Om Malda nu åkt tillbaka i tiden EN gång, kan hon då inte bara göra det igen ifall det misslyckas?
 • Är lite ledsen att inte mormodern var med mer, henne gillade jag.
 • Även lite ledsen att draken inte kom med förrän i slutet, även om jag förstår varför :P Men det retas mig som har sådant drak-sug just nu att behöva vänta så! Hoppas starkt på trean att det blir mer där drak-action där!
 • När Arteil kastar svärdet så känns det liiiite för overkligt för mig. Ska inte svärd vara typ gaaaalet tunga? Går det verkligen att bara kasta sådär? Lilla Arteil (som jag fortfarande har ett agg mot efter vad han gjorde mot Gorgokan väl inte klara det :P?
 • Sist har vi tankar om den stora händelse i boken som det är FETING SPOILER VARNING PÅ! så markera bara om ni verkligen vill veta eller om ni redan läst ;).Start på spoiler[ Vet inte vad jag tycker om att Gorgo kom tillbaka... Jag ÄLSKAR ju honom och blev jätteledsen när han dog så på så sätt är jag självklart jättenöjd. Men samtidigt tycker jag att en bok inte alls är lika spännande om alla huvudkaraktärer alltid överlever. Det känns lite mesigt och gör inte strider och fighter lika intressanta att läsa om, för då vet man ju att alla alltid klarar sig. Hade hellre velat se att det faktiskt var en annan drake, kanske Gorgos kille? Han hade jag velat lära känna bättre! Hur känner ni?]Slut på spoiler

10 kommentarer :

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Bergting...är inte det snubben som gjorde omslaget till Harry Potter och Dödsrelikerna tillsammans med Tapia? :o

  SvaraRadera
 3. Angående Malda, jag förstår hur du menar, men ser inte heller hur författaren skulle kunnat skildra henne med samma twist en gång till. En viss osäkerhet tycker jag fortfarande finns kring henne, t ex hennes känslor angående brorsan. Är han ett avhållet syskon eller bara ett "instrument"?

  Peters humor uppskattar jag också mycket. Och att boken känns mörkare/vuxnare håller jag också med om. På kortare tid gör Bergting samma sak som Rowling gjorde med sina böcker. För de utvecklades ju också på det sättet.

  Angående det i spoilern: jo, men å andra sidan, om inte den här "fågel Fenix"-grejen används mer än en gång tycker jag det är okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den känslan har man fortfarande kvar i för sig! Det har du rätt i =)

   ^^

   Radera
 4. Fick hem denna (och ettan) som recensionsex idag, haha :)

  SvaraRadera
 5. Svar: Jag älskar det faktum att du ens översatte frågorna, för det är så himla kul att hitta "din enkät" hos andra bloggare. Så heja dig! :-)

  Men tack så groteskthemsktjättemycket!? Dina komplimanger gör mig ännu mer ödmjuk och glad och sådär vimmelkantig, särskilt som jag tycker att du har precis allt det du själv säger - bra innehåll, intressanta recensioner, fin struktur, fina bilder men också roliga inlägg, en personlig touch - som tillsammans blir så unikt! Annars följer jag ju din blogg på dagligen och blir alltid lika glad när jag ser ett nytt inlägg. Så tack. Och detsamma! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de tycker jag med =) Jättekul att se att den sprider sig =)

   Nämnen Tack till dig också då ^__^ och var så lite så!

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...