onsdag 25 juli 2012

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Titel: Pojkarna
Författare:  Jessica Schiefauer   
Antal sidor: 188 sidor +intervju + kort novell
Språk: Svenska
Rec-ex: Ja, från Månpocket!

(utläst 7 juni 2012)

Beskrivning från Goodreads:

Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag.

Vi höll oss för oss själva.

Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade.

Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde.

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.
Pocket: [Adlibris][Bokus]

Kommentarer:

Nu kommer jag säga en mening som det känns som att jag säger i varannan recension! Denna bok var inte alls som jag förväntade mig. Ännu en gång har jag lyckats skapa en liten historia i mitt huvud INNAN jag ens läser boken och sen blir jag förvånad när den inte var som "min" historia -Smaaaart Miriam! :P.

För det första var den mycket mörkare än jag trodde. Hade tänkt mig en ungdomsbok som utspelade sig i ett svenskt gymnasium där tre tjejer kunde förvandla sig till killar och att de där i skolan passade på att göra bus och pranks för de andra i klassen. Att det mer skulle vara om vardagsproblem, att de skulle se hur livet i klassen var från "andra sidan" och att den skulle vara feministisk och leka med könsrollerna.

Jag trodde inte att tjejerna skulle bryta upp så tidigt och att man sen så gott som bara skulle följa en av tjejerna. Jag trodde inte heller att den skulle utspela sig utomhus och att de mer skulle göra "farliga" grejer och busa runt på äventyr i natten. Men det var det man fick!

Dock gillade jag denna historia =) och hade mycket svårt att sluta läsa, tänkte "bara lite till" hela tiden =) Men hade gärna fått läsa den historian jag trodde det var också... (och hur många recensioner har jag inte haft denna mening med i!?) får sluta att inte läsa på ordentligt innan om boken, har ju nu alltid alternativa historier i huvudet.

Sen tycker jag även att den här boken kändes mer "vuxen" än andra ungdomsböcker, tror mig minnas några sexscener och liknande tex. Men sen är det ju i för sig mer sånt i svenska ungdomsböcker än i amerikanska, vilket jag läst mycket av och kanske jämför konstigt på grund av det? Vi vågar ju mer här =). Vilket jag gillar, de känns mer äkta då! Vad tycker ni?

Avslutningsvis måste jag säga att jag inte riktigt förstår mig på slutet, de var skumt.


Sammanfattning:  

Den var inte alls som jag trodde men gillade den =).

Recensioner från andra bloggar: 

Beroende av böcker, Lingonhjärta, Beas bokhylla, Bokparadis, Pocketlover, Reading this world, Bokstävlarna.

Andra omslag/utgåvor:

1.  Inbundna varianten. Också mycket fint men gillar den mer mörka pocketomslaget bäst, vilket jag även tycker passar innehållet bättre! Inbunden: [Adlibris][Bokus] E-bok: [Adlibris][Bokus]

7 kommentarer :

 1. Sv: Ja, man ser verkligen direkt att det är en dyster bok man ger sig in på. Gillar titeln också :)

  SvaraRadera
 2. Jag har haft en väldigt konstig bild av den här boken. Har bara sett det nedre, blommiga omslaget och har fått för mig att det är någon slags krystad Björn Ranelid-historia. På din beskrivning låter den ju faktiskt bra :-)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst boken och jag skulle också ja velat läsa mer om de saker du trodde att boken skulle handla om. Det hade varit intressant att läsa om vardagen i skolan som kille kontra tjej. Maskeraden hade jag kunnat hoppa över.

  SvaraRadera
 4. Funderar på om jag ska läsa den här boken, men är inte säker. Den verkar ju så bra... vi får se. Den kanske är värd ett försök?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lite speciellt och absolut värt ett försök =)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...