torsdag 18 augusti 2011

Graceling av Kristin Cashore

Titel: Graceling
Författare: Kristin Cashore
Förlag: Gollancz
Antal sidor: 370
Språk: Engelska
Serie: Första boken i "The Seven Kingdoms"- trilogin. Andra boken, Fire, är en fristående uppföljare som utspelar sig på samma plats.

(utläst 24 juli 2011)

Beskrivning från Adlibris:

In a world where people born with an exceptional skill, known as a Grace, are feared and exploited, Katsa carries the burden of a skill even she despises: the Grace of killing.

She lives under the command of her Uncle Randa, King of the Middluns, and is expected to carry out his dirty work, punnishing and torturing anyone who displeases him. Breaking arms and cutting off fingers are her stock-in-trade. Finding life under his rule increasingly unbearable Katsa forms an underground Council, whose purpose is to combat the destructive behavior of the seven kings - after all, the Middluns is only one of the seven kingdoms, and each of them is ruled its own king with his own personal agenda for power.

When the Council hears that the King of Liend's father has been kidnapped Katsa investigates . . . and stumbles across a mystery. Who would want to kidnap him, and why? And who was the extraordinary Graced fighter who challenged her fighting skills, for the first time, as she and the Council rushed the old man to saftey?

Something dark and deadly is rising in the north and creeping across the continent, and behind it all lurks the shadowy figure of a one eyed king . . .

Sometimes nothing but a Grace can save youKommentarer:

Har som jag nämnt i tidigare inlägg svårt för att minnas karaktärnamn om det finns för många namn i boken, så har nu en vana att ha ett A4 papper som bokmärke där jag skriver ner karaktärers namn och deras relation till andra karaktärer etc. Vilket var extra bra till den här boken, var lite struligt att hålla koll på alla olika riken och deras olika Kungar. Så det är ett tips för er som tänker läsa boken (vilket jag tycker att ni ska!).

Det här var en bok jag inte läste ut snabbt, läste den samtidigt som jag läste ut en massa andra böcker och tror att det tog några veckor innan den var utläst. Istället för att läsa och läsa så läste jag bara något kapitel i taget och sedan läste jag en annan bok emellan. Vilket inte beror på att det var en dålig bok, utan tvärt om, jag gillade att spara på den och se det som en tv-serie där ett kapitel var ett avsnitt =).

Har längtat efter en mysig fantasy som jag skulle fastna för och denna blev en frisk fläkt bland många mindre bra böcker som jag inte alls fastnade för. Jag gillar verkligen karaktärerna och det är nog det som är den starkaste delen av boken. Mysteriet i boken var spännande det med, men var framför allt för att få skratta/gråta med karaktärerna som jag fortsätta att läsa.

Gillar att Katsa är stark och cool, är lite vääl överdrivet skillad javisst men det är ju det som är meningen. Po är också en härlig karaktär och jag trivs att få följa dem =). Mer starka kvinnokaraktärer i böcker tack, ge mig boktips! (hittade en engelsk blogg som just inriktade sig på sådana böcker men har glömt vad den sidan hette... Någon som vet!?
Uppdatering: Hittade sidan: http://fierceheroines.blogspot.com/)


Var också skönt att läsa något som inte bara var en ungdomsroman, karaktärerna var äldre och problemen större, har verkligen saknat att läsa något som har min typ av tema men där karaktärena är äldre än 16 år.

Har hört mycket om att boken ska vara seg i början men det håller jag inte med om, var kanske lite krångligt med alla kungadömena, men skrev man ner dem gick det bra ändå. Jag kom in i den ganska snabbt, men läste den som sagt sparsamt.

Trotts att jag hade hört mycket gott om boken hade jag inte fått upp en allt för stort hype över den vilket jag tror är nyckeln till framgång i att hitta böcker som jag kommer gilla. Har jag inte så höga förväntningar så är det mycket större chans att det blir en topppoängare =). Så om någon månad ska jag ha som utmaning att bara läsa ohypade eller helst okända böcker! Låter väl som en bra idee?

Som en bra bok gör kändes den väldigt levande, ser allt tydligt framför mig och jag sugs in i berättelsen och det är ju så det ska vara, det är så jag vill ha det när jag läser. Att boken får fram riktiga känslor och att jag vill spara den och inte bara ha den utläst så jag kan börja på en ny bok som det tyvärr varit för många andra böcker.

Men en sak som jag inte alls förstår är varför de har ett citat på bokens framsida där det står att den kan släcka törsten till alla Twilight fans... Finns ju INGEN likhet med twilight.. Känns bara dumt att de skriver så, så töntigt?

Andra boken i serien "Fire" är som jag nämnt fristående men utspelar sig också i "The Seven Kingdoms". Sugen på att läsa den med, även om det är lite tråkigt att jag inte får fortsätta att följa Katsa. Den ska tydligen handla om något slags superduper vackert "monster"... Låter spännande. I slutet av första boken får man också ett kapitel från boken, men har inte läst det än, får göra det innan jag köper fortsättningen =).Blev en lite luddig recension, har inte kommit in i bloggandet efter semester igen men det blir nog bättre sen igen :P! Men slutklämmen är iallafall om ni inte fattat det att LÄS DEN! för jag gillade den verkligen!


Andra varianter av boken: (en med "vuxet"-omslag och de två svenska översättningarna)


(tycker btw att den svenska titeln är för mycket spoiler, gillar verkligen den engelska bättre!)


6 kommentarer :

 1. SV: Du kommer verkligen inte ångra dig, Percy Jackson & the Olympians är en av mina favoritserier :)

  SvaraRadera
 2. Bra tips!! Det kommer jag verkligen att anamma. :-) /Hon som aldrig kommer ihåg vem som är vem

  SvaraRadera
 3. jag är väldigt sugen på att läsa denna. fast jag vet inte, jag har börjat få ganska höga förväntningar och hoppas typ att jag ska älska den. är lite rädd att den inte riktigt kommer att leva upp till det...

  SvaraRadera
 4. Kick ass kvinnokaraktärer är Tamora Pierce asbra på.
  Har ingen aning om du nämnt de innan, är en ny läsare. Men böckerna första serierna är korta de skrevs innan Harry Potter visade att ungdomar gillar långa böcker också...
  Alanna är min älsklingskaraktär och är helt underbar, tar sin tvillingbrorsplats och klär ut sig till man för att bli riddare. Innehållar magi och gudar.
  Andra bokserien är om Daine som kan prata med djur. På nåt sätt har det hamnat en spricka mellan gudlandet och deras värld så det kommer in drakar och andra fantasidjur onda och goda.
  Jag är riktigt dålig på att förklara men gud vad bra de är. Har läst de senare böckerna och de är också bra. Tamora Pierce skriver sina personkaraktärer så otroligt bra.

  SvaraRadera
 5. Ja jag har hört mycket om dem. Men har inte läst dem än! Hittar jag första boken på second hand ska jag garanterat köpa den =)

  Men känns lite som att många inte tyckte de var lika bra om man läste dem nu som "vuxen" att de mer var böcker folk älskar om man läste dem när man var liten. Kan de va så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var jag som svarade ovan, är nått knas med inlogg (sitter i skolan :P)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...