tisdag 27 november 2012

The Walking Dead, Volym 2: På drift av Robert Kirkman

Titel: The Walking Dead, Volym 2: På drift
Författare: Robert Kirkman
Originaltitel: Miles Behind Us
Antal sidor: 144 sidor
Språk: Svenska
Serie: Ja del 2 i TWD!
Rec-ex: Ja, från Apart förlag. Tack =) 

(utläst 27 oktober 2012)

Beskrivning från Adlibris:

Den andra samlingsvolymen på svenska med den kritikerrosade serietidningen The Walking Dead - förlagan till tv-succén med samma namn. "I en värld befolkad av döda tvingas vi att till slut börja leva."

"Sedan det första numret av serietidningen gavs ut 2003 har Robert Kirkmans saga vuxit till det dystraste, blodigaste och mest gastkramande som någonsin berättats i zombiegenren. Huvudpersonerna i The Walking Dead sörjer inte bara sina vänner och släktingar utan hela den förlorade civilisationen. De sörjer den hänsyn, vänlighet och ömsesidiga respekt som vittrar bort när samhället kollapsar. Samtidigt blir det allt mer osäkert om zombierna är de verkliga monstren. Kanske har människorna mest att frukta hos sig själva."

Ur Fredrik Strages förord
 
Häftad: [Adlibris][Bokus]

Kommentarer:

Det jag älskar mest med den här serien är hur den tar upp så mycket mer än bara virus-zombies-överleva-precis-efter-utbrottet-grejen. För de tar även upp hur allt fortsätter efteråt, serien finns i 17 volymer och är inte slut än, så detta är inte som zombiefilmer där den är slut efter att millitären räddat dem. Det tycker jag ska bli väldigt intressant att föjla, vad som hände sen, flera år efter utbrottet. Nu är detta bara volym 2 (och nu också 3) som jag läst så det är långt tills dess men fortsätter det så här så kommer jag följa serien länge =).  Gillar hur den tar upp hur jobbigt det är med vardagssituationer som uppstår under dessa förhållanden, hur det tex är att behöva bo så många olika människor i en ynka husvagn.

Tycker som sagt hemskt mycket om den här serien men för att klaga lite hade jag nog ändå gärna velat ha ett persongalleri i början av albumet. Jag har jättesvårt att komma ihåg alla personer, vad de heter, vem som var vem och hur de såg ut. Extra svårt blir det i och med att det är en ny tecknare för detta volym.
Har även lite svårt att hänga med i vissa dialoger. Tycker inte det alltid är helt självklart vilken pratbubbla som är bubbla ett. Tycker att vissa borde läsas först men märker sedan att jag inte hänger med och behöver då lästa om, och jag är ändå en van serieläsare. Vet inte om de kör någon egen stil eller om jag helt enkelt är van med mindre pratbubblor per ruta.

Vad de däremot är väldigt duktiga på så är det att få stämning i bilderna. Är många teckningar och scener som verkligen berör mig. Gillar hur de ofta kör på flera rutor där karaktärerna sakta försvinner ut ur bild. Hur de sakta går iväg från någons grav etc. Mycket stämningsfullt!

Så jag var mycket ledsen när den tog slut och sur på mig själv att jag inte hade köpt resten av förlaget direkt, ville läsa trean precis efter! Som tur var köpte jag dem billigt sen iallafall, för grymt beroendeframkallande är den här serien verkligen.Sammanfattning:  

Gillar den här serien bara mer och mer. Ännu ett bra album! Tror jag kommer följa den här serien i många, många volymer.

Recensioner från andra bloggar: 

Tessans bokblogg, Vettans böcker, Bokfetischist, thecuriouscaseofthebooks, Dagens bok, Kulturdelen, Book me up, Svd, Skitfin kultur, Kulturbloggen.

Random tankar:

- I detta albumet är det som nämnt en ny tecknare, fick svaret varför från Apart förlag:
 "Bytet berodde på att Tony Moore, som är en grym tecknare, inte hade möjlighet att leverera tillräckligt snabbt. Kirkman ville ha The Walking Dead som månadstidning och först med Charlie Adlard som tecknare så var det möjligt. " 
Förståligt, men lite tråkigt är det ändå för jag gillar Moores tecknar bättre. Men kan tala om i förväg att jag vant mig och inte störde mig på det alls lika mycket sen i trean.
 
- Älskar de stora bilderna mellan kaptilerna, speciellt den med närbilden på ögat och flugan. Riktigt cool!

- Är inte Chris och Julie ett lite otippat par? * säger fördomsfulla Miriam som tycker Julie är så mycket snyggare än lite småtöntiga chris* Men i för sig, har man inte så mycket att välja mellan.... :P

- Verkligen hemskt att leva med ovissheten ifall ens nära och kära kommer överleva när alla dör stup i kvarten. Urk hemskt!

 - Det är även väldigt intressant hela biten där de håller zombies till fångna, skulle lätt gjort samma sak om det var min familj eller min kille som var "död". Urdumt, men man kan ju aldrig riktigt veta om botemedel kommer att hittas...

- Vilket språk de har ibland. De skriker "slyna" och "lilla fitta" etc, haha, märks att jag läser mycket amerikanska ungdomsböcker för blev lite paff.  För ändå är jag inte speciellt känslig för sånt tvärt om, blir mer känsla och kraft med sånna ord. Märker bara att jag tydligen inte är så van att se dem i skrift.


Andra omslag/utgåvor:


 
1.  Samma omslag som svenska. Snyggt! Häftad: [Adlibris][Bokus]
2.  Samling med vol 1 och 2. GRYMT snyggt omslag. Inbunden: [Adlibris][Bokus]
3. Lite tv-serievariant stuk. Häftad: [Adlibris][Bokus]
4.  Samling med de åtta första volymerna! Ganska coolt omslag. Häftad: [Adlibris]

Favoritomslagen är nog ändå de inbundna tror jag, så stört stilrena och fina! 
Inte för att jag klagar på de jag har, de är med fina dock har jag sett att de tyvärr fular till sig i senare volymer tyvärr..


3 kommentarer :

 1. Jag läser volym 1 nu och ser serien, gillar verkligen första serie albumet :)

  SvaraRadera
 2. Dessa album verkar väldigt poppis och även serien! Jag är inte mycket för zombies så struntar nog i att läsa/titta :)

  SvaraRadera
 3. Men vad trist att dom bytt ut tecknaren :/ Han var ju grym. Får hoppas att denna håller måttet! ^^

  Det verkar vara många som läser om Harry Potter-böckerna just nu. Jättekul! Själv blir jag förvånad varje gång jag läser dom, för att dom är SÅ bra. Jag kan som inbilla mig emellanåt att jag romantiserat hur bra dom är, men nej. Det är på riktigt ^^

  Jag håller med dig om Gone, jag fick blunda för det där med könsrollerna när jag läste, för annars hade jag nog förstört läsningen för mig själv.. Har redan beställt Hunger och håller på å längtar ihjäl mig nu efter att läsa den. Haha

  Jag har lagt ut en bookhaul på bloggen nu, kanske roligare än Chick lit ^^
  /Cilla

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...