onsdag 30 maj 2012

Demonprinsessan av Peter Bergting

Titel: Demonprinsessan
Författare: Peter Bergting
Antal sidor: 320 sidor
Språk: Svenska
Serie:  Del 2 i "Legenden om Morwhayle".
Rec-ex: Ja ( från Semic, Tack tack! )

(utläst 17 maj 2012)

Beskrivning från Bokus:

Drakar, monster och otroliga äventyr - Sveriges bästa illustratör Peter Bergting imponerar som författare och fortsätter att måla upp en fantastisk värld i berättelsen om tvillingarna Arteil och Malda. Med osviklig känsla för spänning, driv och magi tar Peter Bergting oss med till en hänförande värld som myllrar av monster, trolldom och mystiska varelser vars like ingen någonsin sett. Serien Legenden om Morwhayle är en fantastisk läsupplevelse för alla som uppskattar äventyr!

I centrum står de femtonåriga tvillingarna Arteil och Malda, som skildes åt som små och har vuxit upp med helt olika förutsättningar. Arteil bodde med sin far i en lugn småstad medan Malda växte upp hos den ondskefulle häxmästaren i hans döda stad. Del ett, Häxmästaren, var ett actionfyllt äventyr där mörka hemligheter rullades upp och syskonen drogs in i en kamp om magisk makt. I Demonprinsessan är farorna ännu värre, monstren är läskigare och motgångarna tornar upp sig. Överraskande sanningar avslöjas. Nu står hela världens framtid på spel.
Inbunden: [Adlibris][Bokus]

Kommentarer:

Det är inte lätt att öppna en bok som man längtat efter i flera månader och som är fortsättningen på en bok som man hade som superfavorit förra året. Jag var jätteorolig att jag skulle bli besviken och att jag nu hade för höga förväntningar. Så även om jag hade fått hem boken tidigt (innan den var ute i butik, riktig lyx!) så sparade jag den lite. Ville inte läsa den när jag var i dåligt läsmode som jag då hade varit i ett tag. Tillslut kunde jag dock inte hålla mig och läste den trots att inte allt var på topp. Så borde läsa om den igen någon dag när jag har bättre toppläsflyt ^^.

Men den var mycket bra så jag hade egentligen inte mycket att oroa mig över, gillade ettan mer men är helt klart nöjd!

Har ni förresten uruselt minne som jag och alltid har problem att minnas detaljer från en tidigare bok i en serie så kan jag tipsa om Morwhayles wiki-sida ^^. Perfekt för mig, så jag kunde slipa upp minnet lite innan läsningen av tvåan och komma ihåg detaljer och sidokaraktärer som jag annars hade inte hade kommit ihåg.

Det måste dock tyvärr nämnas att det inte blev lika spännande nu när man mer kan lita på Malda. För i Häxmästaren tyckte jag ändå att osäkerheten med henne och vart hon stod var ett av de bästa elementen i boken. I denna var hon lite mindre komplex. I för sig är fortfarande många av karaktärerna inte helt klockrent onda eller goda och det gillar jag. Även de som typ klassas som "onda" i boken har tankar bakom sina handlingar som gör det hela mer intressant och inte lika svart och vitt. 
Men lite tråkigt tycker jag ändå att Malda fortfarande känns aningen distanserad, man kommer henne inte riktigt så nära. Det gör henne både mer intressant men samtidigt är jag så nyfiken att jag blir lite irriterar på att man inte får lära känna henne mer :P.

Men det visar ju också att det är en bok som jag bryr mig om, jag VILL ju lära känna karaktärerna och veta mer om dem =).
Sedan måste jag säga att tvåan inte alls känns som en barnbok längre. Ettan passade perfekt för alla åldrar men denna känns mer vuxen. Det är älvor som dricker öl och är allmänt sviniga, hästar som brutalt mördas osv. Det känns för mörk för att kunna läsas av små nioåringar. Ni som läst håller ni inte med?


Avslutar med ett kul citat från boken:
 "Vad som än händer är det vi mot dem. Från och med nu kommer vi alltid att vara de sammansvurna. Vi är brödet."
"Brödet?"  frågade Malda.
"Förlåt, bröder menade jag. Peretenauiska är ett uselt språk! Alla ord låter likadant."

Sammanfattning:  

Tyckte tyvärr inte att den var riktigt lika spännande som ettan (som hamnade på top 3 för 2011) men fortfarande en mycket bra bok och är en av mina absoluta favoritserier. Så läs för bövelen! ;) Missa inte denna svenska fantasypärla!

Ska bli spännande att se om han lyckas knyta ihop allt i sista boken =). 

Recensioner från andra bloggar: 

Swedish Zombie, Eli läser och skriver, Booklovin, Magnus Olsson, Min bokkista, Mittimellan, Tessans bokblogg.

Random tankar:

  • I efterhand påminns jag lite om The Mortal Instruments-serien, två syskon och en evil mastermind till far. Annars är det dock inte likt så ni behöver förhoppningsvis inte oroa er för incest, eller fanns det sådana vibbar Peter :P?
  • Hur vågar Malda prata om Scurvley så snabbt efter att han lämnat rummet? Eller var det bara jag som fick känslan av att det tog några sekunder? Var hon inte rädd att de skulle höras?
  • Om Malda nu åkt tillbaka i tiden EN gång, kan hon då inte bara göra det igen ifall det misslyckas?
  • Är lite ledsen att inte mormodern var med mer, henne gillade jag.
  • Även lite ledsen att draken inte kom med förrän i slutet, även om jag förstår varför :P Men det retas mig som har sådant drak-sug just nu att behöva vänta så! Hoppas starkt på trean att det blir mer där drak-action där!
  • När Arteil kastar svärdet så känns det liiiite för overkligt för mig. Ska inte svärd vara typ gaaaalet tunga? Går det verkligen att bara kasta sådär? Lilla Arteil (som jag fortfarande har ett agg mot efter vad han gjorde mot Gorgokan väl inte klara det :P?
  • Sist har vi tankar om den stora händelse i boken som det är FETING SPOILER VARNING PÅ! så markera bara om ni verkligen vill veta eller om ni redan läst ;).Start på spoiler[ Vet inte vad jag tycker om att Gorgo kom tillbaka... Jag ÄLSKAR ju honom och blev jätteledsen när han dog så på så sätt är jag självklart jättenöjd. Men samtidigt tycker jag att en bok inte alls är lika spännande om alla huvudkaraktärer alltid överlever. Det känns lite mesigt och gör inte strider och fighter lika intressanta att läsa om, för då vet man ju att alla alltid klarar sig. Hade hellre velat se att det faktiskt var en annan drake, kanske Gorgos kille? Han hade jag velat lära känna bättre! Hur känner ni?]Slut på spoiler

tisdag 29 maj 2012

Temainlägg och Videorecension: Drakar!


Hann bara med att läsa tre böcker denna gång med tyvärr, hade egentligen velat läsa mer men eftersom jag ville hinna filma detta innan jag åker till Stockholm över lovet (och då inte har tillgång till böckerna) så fick det bli så iallafall.  Men ska nog läsa Hans majestäts drake om jag hittar den på biblioteket sen har jag tänkt. Så då kommer en recension på den senare men den kommer alltså inte vara med i dessa videoklipp.

Dessa var de jag läste:


- Firelight (Firelight #1) av Sophie Jordan
- Eon (Eon #1) by Alison Goodman
- Dealing With Dragons (Enchanted Forest Chronicles #1) by Patricia C. Wrede

Gillade tyvärr bara en av dem så kommer nog behöva ha ett Draktema 2.0 någon annan gång. För drakar är AWESOME så det känns dumt annars. Tyvärr var det även bara en av dessa böcker som kändes som en riktig drakbok.. För istället var en av böckerna bara som en fånig o-originell kärleks YA-historia och i en annan var drakarna knappt med i boken utan var bara sidokaraktärer i form av andar. Ni kan nog gissa er till vilka av böckerna jag syftar på men för mer förklaring får ni kolla på videorecensionerna nedan ;):

 
Del 1: Recension om Firelight, lite om Eragon och till sist en recension om Eon

 
Del 2: Om Deling with dragons och random drakböcker jag har hemma!

Råkade dock filma dem spegelvänt. Är så himla mycket lättare att filma så (för att det känns som en vanlig spegel istället för att all blir kaos när man ska visa böckerna etc etc, ja ni som testat vet vad jag pratar om ;)) men hade tänkt ändra tillbaka det i något program efter. Men igen av mina program verkade tyvärr ha den effekten... så ni får klara er ändå!

Videorna är som vanligt lite ostrukturerade och jag har ingen vana alls av redigering men hoppas ni gillar ändå trots mitt smått osammanhängande babbel :P! 

Har ni läst några andra bra drakböcker som ni vill tipsa om?

söndag 27 maj 2012

Nominera gärna mig till Forma Books Blog Award! ;)

 Nu när det även finns en kategori "ungdomsbokbloggare" så måste man självklart var med! 
Att den trevliga prissumman 25000:- delas på de båda vinnarna tackar man ju inte heller  nej till!

Så om jag mot all förmodan skulle vinna så lovar jag ett megabokköp för delar av den prissumman plus Book Haul video på det och självfallet även en superfin tävling för er läsare också ;)

nominera gärna mig!!


Temainlägg: Nästa tema blir Varulvar vs Vampyrer!


Har precis filmat klart videon till draktemat så då tänkte jag att det var dags att avslöja vilket tema jag kommer ha i sommar, nämligen Varulvar vs Vampyrer!

 
vs


"Nooo" skriker kanske vissa nu och "Nej varför fick vi inte rösta på nästa tema din egoistiska bloggare!?" haha nä men just nu så måste jag spara lite pengar inför juni. Så eftersom jag redan har en del varulvsböcker och två vampyrböcker hemma så tjänar jag in lite på att inte behöva köpa lika många sprillans nya.

Plus att dubbeltema passar perfekt på sommaren inte sant =)? Hela tre månader sommarlov gör att jag förhoppningsvis även kan läsa lite mer böcker från varje tema (kommer i för sig jobba hela lovet men ändå :P). Kändes nämligen lite mesigt med bara tre stycken som för draktemat och sjöjungfrutemat. Kände inte att jag fick inte lika stor inblick som jag hade velat.

Så någon gång efter att drak-videon har lagts upp kommer ett inlägg med varulvsböckerna och sen efter det kommer ett inlägg om vampyrböckerna =).


Pepp? eller kanske Opepp?
Känns vampyrer och varulvar för uttjatade? Berätta!

Jag är iallafall pepp, har knappt läst varulvsböcker alls så jag tycker att det ska bli jättekul!

lördag 26 maj 2012

I Min Brevlåda (15):

Finns massor av engelska bokbloggar som har inlägg med titeln "In my Mailbox (x)" jag tycker idéen är jättekul, så tänkte därför köra en svensk variant. Några gånger i månaden tänker jag alltså göra ett inlägg där jag visar vad jag fått hem för böcker i "brevlådan" (böcker jag köpt, bytt eller fått som recensionsexemplar och även de som inte kommit i brevlådan utan som jag köpt i en fysik butik eller på second hand etc).
Bara recensionsexemplar denna gång förutom Firelight som jag bytte med Anna från Boktycke =), måste spara pengar inför sommaren. Men eftersom jag nyligen fick reda på att jag fått sommarjobb och för att det snart är sommarlov så ska det firas med en megabeställning från Amazon nästa vecka tror jag ^__^ Woho!

Men nu över till böckerna jag fått hem, först ut har vi dessa godbitar:
 - Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi:
En rolig och väldigt absurd bok om en kinesisk tjej som inte vill gifta sig och hennes mordgalne kompis. Läste ut den igår och tyckte mycket om den. Sen måste jag ju bara påpeka hur galet snygg den är, chockrosa med svarta sidkanter, asläckert!
- Rör mig inte! av Tahereh Mafi:
Äntligen, äntligen ska också jag få läsa denna fina dystopibok som halva bokbloggsvärlden redan läst känns det som. =) Pepp! Riktigt fin irl var den med, så tar helt tillbaka att det var ett tråkigt omslag som jag skrev här :P.

Sen har vi ett seriealbum:
- Love Hurts av Kim W Andersson:
Ett heeelt underbart album som jag slukade direkt och gillade så mycket att jag dragit med det och visat till kompisar. Helt min humor och jävligt snyggt tecknat. Nu måste jag ta och läsa Alena också som han nyligen gett ut. =)

- En parlör för Älskande av David Levithan:
En fin och annorlunda bok som jag läste ut för några dagar sedan =). Kul med ännu en bok av David att ha i samlingen. 

 
- En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones:
Senaste boken jag fick i brevlådan, har jag tänkt börja läsa nu ikväll, känns som en perfekt bok att läsa i gräset nu i sommar!

- Firelight av Sophie Jordan:
Sist men inte minst har vi mitt bokbyte och sista boken jag läser i draktemat som har gått alldeles för långsamt men hoppas spela in video-recensionen nästa vecka innan jag sticker hem till föräldrarna över sommaren.

Läst någon av dessa kanske? Avis på något jag fått hem? 
Eller har ni fått något annat kul hem kankse? Berätta!

The 7 Deadly Sins of Reading

Eftersom jag följer en del book-tubers (bok-videobloggare på youtube)  så har jag fått se en del TAG-videos med temat "The 7 Deadly Sins of Reading" som videobloggaren gjorde om från skönhets-videobloggarnas "Seven Deadly Sins of Beauty" Tag. Tyckte det var en rolig grej så översätter taggen till svenska och svarar här på bloggen ^^:

1. Girighet: Vilken är din dyraste bok? Vilken är din billigaste bok?

(What is your most expensive book? What is your least expensive book?)

Köper sällan dyra böcker, jag är för snål och vet att de oftast kan hittas billigare på andra ställen. Så det blir sällan inbundna böcker eller bok köpt i butik tyvärr. Så kommer inte på EN bok som var speciellt dyr men min Song of Ice and Fire/ Game of Thrones box var nog de senaste och dyraste bokinköpet som jag minns. Köpte nämligen denna fina boxen:


   

från Sf-bokhandeln för typ 350 kr (?) minns inte exakt men var runt där någonstans.  Men räknas ju inte helt då det var flera böcker och på så sätt inte var så dyrt ändå :P....

Min billigaste bok om man då inte räknar med presenter eller bokbyten, måste det vara Igelkottens elegans som jag köpte på second hand för bara 5 kr. Men den var klottrad i lite och jag läste inte ut den så på så sätt inte så värt :P. Då var istället The Iron King för bara 10 kr ett större fynd =) då engelska böcker annars är mycket dyrare. Den har jag dock inte heller läst ut än för jag väntar tills jag har Fairy-tema :P.

2. Vrede: Vilken författare har du en kärlek/hat- relation med?

(What author do you have a love/hate relationship with?)

 Måste nog svara Neil Gaiman och Terry Pratchett som båda skriver så underbart intressanta böcker men som jag ändå inte faller helt för. Blir så ledsen att jag inte kan hylla dem som alla andra. Neil har jag läst massor med böcker av (Coraline, The Graveyard Book, Goda Omen, del av Neverwhere och nu sist stjärnstoft) som alla har en rolig grundidé men som jag bara tyckt var okey eller bra men inte mer :(. Terry har jag också läst en del av och han verkar vara en så underbart härlig människa som jag bara vill älska allt han skriver men inte heller där har det blivit supersuccé. Dock tycker jag att hans "Resan hem" trilogi är galet söt! Så funderar på att köpa samlingsvolymen och läsa om den på engelska:

 

3. Frosseri: Vilken bok har du slukat om och om igen utan någon skam över huvud taget??

(What book have you deliciously devoured over and over with no shame whatsoever?)

Läser sällan om böcker men Harry Potter böckerna har ju alla både läst (och de flesta hörts på ljudbok) så varje bok har jag läst/hört säkert 2-3 gånger iallafall och dem planerar jag att läsa om nu till hösten/julen med och det skäms jag inte över det minsta ^__^.


4. Lättja: Vilken bok har struntat i att läsa klart pga lathet ?

(What book have you neglected reading due to laziness?)

Hmm ja alla mina kurs/skolböcker räknas dem? Så galet tråkiga och ofta värdelöst skrivna.

Annars är det väl Pestens tid kanske, typ 1300 sidor utan att jag fastnar för historien alls. Den är tyvärr ett rec-ex men som jag är för lat för att läsa ut :(. Kompenserade genom att köpa två andra Stephen King böcker från samma förlag och planerar att läsa ut och recensera dem istället. Både för att jag vill läsa dem och för att lindra mitt dåliga samvete, det är väl en någorlunda okey lösning, eller!?

 

5. Högmod: Vilken bok pratar du ofta om för att framstå som en intellektuell läsare?

(What book do you most talk about in order to sound like a very intellectual reader?)

Haha ja du det händer inte ofta, folk som känner mig vet att jag läser ungdomsböcker/fantasy och sånt som inte går att skryta om på de sättet. Men har väl hänt någon gång att jag mer nämnt de "vuxen" romaner jag läst än mina ungdomsböcker med det är främst för att de annars inte skulle veta vilka böcker jag pratade om :P.  

 

Annars någon klassiker kanske, men läser ju inte klassiker så där är det tunt. Jag skulle kanske kunna nämna Kallocain någon gång vem vet?

6. Lust: Vilka egenskaper tycker du är mest attraktiva för en manlig eller kvinnlig karaktär?

(What attributes do you find most attractive in male or female characters?)

Självdistans, humor, lagom självförtroende och utseende tror jag. Utseendebiten är ju lite fånigt när man inte ens ser dem på riktigt men såklart är de trevligt med söta killar eller tjejer. De tycker väl de flesta :P? Dock tycker jag att det är töntigt när de alltid ska var så otroligt SUPERSNYGGA och superperfekta i böcker jämt, att tycka någon är attraktiv behöver ju inte betyda att personen i fråga är perfekt modellsnygg eller symmetrisk eller vad de nu klassar som snygg. En lite speciell näsa t ex kan vara ascharmigt och attraktivt =). De originella bitarna av någons utseende är ju ofta det man märker och kankse faller lite extra för.

När jag var yngre och när jag var singel blev jag jämt kär i killar i böcker men nu händer det aldrig :P. Men såklart tycker jag att t ex Jace är väldigt charmig när har skämtar i The Mortal Instruments serien och liknande. Älskar böcker där karaktärerna har rolig sarkastisk humor, mer sånt tack!
 

7. Avund: Vilken bok skulle du helst få som present?

(What books would you most like to receive as a gift?)

Svår fråga men just nu är jag nog ändå mest avis på alla som får läsa Eld, så den skulle jag gärna få ;)!

Uppdatering: Vann precis Eld i Enligt O's tävling så nu behöver jag inte vara avis längre Wooohoo SUPERGLAD =)


Jag taggar alla som är sugna på att svara =)!

fredag 25 maj 2012

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

Titel: Fallet med de försvunna böckerna
Författare: Ian Sansom 
Originaltitel: The Case of the Missing Books
Förlag: Massolit förlag
Antal sidor: 325 sidor
Språk: Svenska
Serie: Första boken i en fristående serie. 
Rec-ex: Ja, från Massolit! Tack!

(utläst 10 maj 2012)

Beskrivning från Adlibris:

Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig.

Fallet med de försvunna böckerna är första delen i en serie om den ofrivillige detektiven Israel Armstrong.
Inbunden: [Adlibris][Bokus] 

Kommentarer:

Var beredda för här kommer tyvärr en väldigt sågande recension.

För att iallafall börja med något positivt så gillar jag verkligen när böcker nämner andra böcker. Som här när "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" nämns =).  Det var nog andra eller tredje gången just den boken nämns i en bok jag läst, sånt är kul! Dock hade jag hoppats på ännu mer med tanke på att det här är en bok som faktiskt handlar om böcker.. Tycker det var lite snålt med name-dropandet och var det någon bok som nämndes så var det mest klassiker eller böcker jag ändå inte läst, förutom en HP bok som dissades! Ja ni kan gissa min ilska :P.

Största problemet jag hade med denna bok var att det aldrig kändes som att det hände något relevant för huvudhistorien, alltså själva bokstöldsmysteriet. Utan istället var det långa dialoger utan innehåll och utan att namnen på de som pratade nämndes tillräckligt ofta (sånt blir jag otroligt förvirrad av). Det mesta i boken var bara tomma ord som inte förde historien framåt. Inget var rak på sak utan allt var enorma kringelkrokar och omvägar med strunt utan att något som jag tyckte var vettigt hände. För mycket dösnack och dötid.

Att karaktärerna och miljöerna samtidigt var deppiga och oinspirerande gjorde inte saken bättre.  Ja som jag sa blir denna recension inte snäll alls tyvärr. Känner mig alltid lite elak när jag sågar en bok så här men jag känner samtidigt ett ansvar att vara ärlig i mina recensioner så det är jag självklart. Något annat skulle ju kännas ännu mer fel.  Men sen vet jag ju att det finns många som uppskattar den här boken, smaken är ju som baken :P.  I bokcirkeln (som vi bara råkade bli tre till denna gång) så fick boken tummen ner av två  och medelbetyg av vår tredje medlem. Så just för oss gick den inte hem.

Sammanfattning: 

Nja tyvärr inte min typ av kaka. Tyckte den var mycket seg och att dialogerna och stor del av handlingen var meningslös babblande. Tyckte inte heller att det fanns några karaktärer att hurra för. Men omslaget är riktigt läcker så snygg i bokhyllan är den iallafall :P.

Hade hoppat på att den skulle vara lite fånig och rolig som framsidan förmedlar men nä inget fängslar mig i denna bok. Så skulle tyvärr inte läst klart om det inte hade varit för att det var ett rec-ex och en bokcirkelbok....

Recensioner från andra bloggar: 

Bokpotaten, Vargnatts bokhylla, Bokgrottan, Bibliopepe, alkb, Bokslukaren, Hyllan, Böckerx3.

Andra omslag/utgåvor:

1. Snyggt omslag, riktigt mysigt. Dumt bara att den inte verkar finnas som inbunden med detta format? För tvåan kör ju på samma stil som denna inbunden... :S.  
Pocket: [Adlibris][Bokus] CD-Bok: [Adlibris][Bokus] Mp3 på CD: [Adlibris][Bokus]  
Mp3: [Adlibris][Bokus] E-bok: [Adlibris][Bokus]
2. Är inte ett jättefan över originalomslaget, tycker det är lite tråkigt. Häftad: [Adlibris][Bokus
3. Lite kul omslag ändå. Häftad: [Adlibris][Bokus]

Ännu en gång har jag förstås sett till att jag har det omslaget jag gillar mest. Tycker de färgglada och tecknade omslaget är helt underbart. Men den svenska pocketvarianten kommer som en mycket stark tvåa.

Vilket omslag gillar ni bäst?

torsdag 24 maj 2012

Intressanta böcker jag hittat men inte hört så mycket om!





Någon som har läst/hört nått?

(klicka på bilderna för att komma till dem på goodreads)

The Knife of Never Letting Go av Patrick Ness

Titel: The Knife of Never Letting Go
Författare: Patrick Ness
Förlag: Candlewick Press
Antal sidor:  479 sidor
Språk: Engelska
Serie:  Del 1 i "Chaos Walking series".

(utläst 15 april 2012)
Beskrivning från Goodreads:
“The Noise is a man unfiltered, and without a filter, a man is just chaos walking.”
Prentisstown isn't like other towns. Everyone can hear everyone else's thoughts in an overwhelming, never-ending stream of Noise. Just a month away from the birthday that will make him a man, Todd and his dog, Manchee -- whose thoughts Todd can hear too, whether he wants to or not -- stumble upon an area of complete silence. They find that in a town where privacy is impossible, something terrible has been hidden -- a secret so awful that Todd and Manchee must run for their lives.

But how do you escape when your pursuers can hear your every thought?
Inbunden: [Adlibris] Häftad: [Adlibris][Bokus][BookDep]
Kommentarer:
“The first thing you find out when yer dog learns to talk is that dogs don't got nothing much to say.
About anything.
"Need a poo, Todd."
"Shut up, Manchee."
"Poo. Poo, Todd."
"I said shut it.” 
Först måste jag säga att jag verkar vara den enda som inte stör mig på språket i den här boken. Men sen läste jag den på engelska och inte svenska som de flesta av er verkar ha gjort. Vilket jag då kan förstå, hade det stått e och istället för är och sånt hade jag irriterat mig mer än vad jag nu gjorde när det stod tex yer istället för your (som ni ser i citatet ovan). För precis som i Blodröd väg/Bloodread road så är språket i denna bok lite speciellt. Författaren har valt att leka med språket och det finns många medvetna felstavningar som ma istället för my och thru istället för through. Men det finns även grövre felstavningar som tex creacher istället för creature och preparayshans istället för preparations. Men eftersom jag inte är superduktig på att stava på engelska märker jag inte alla dessa så det gör mig inte så värst mycket. Är ni petiga med sånt så varnar jag er dock ;).

Själva grundhandlingen är väldigt intressant och med korta kapitel så flyger de första 150 sidorna fram. Men sen börjar det sega till sig lite, jag fastnar inte fullt för karaktärerna och jag tröttnar på att bara läsa om deras rymning och springande i skogen..Tycker det är lite tjatigt och tråkigt.

Karaktärerna kan jag inte heller prata om så mycket utan att spoila vissa saker som händer i början av boken men kan iallafall säga att Todds hund Manchee verkligen var galet söt =). Han var nog min favorit. Jag skulle också vilja ha en hund som jag kunde förstå/prata med, Todd är dock en jävla gnällapa som inte fattar hur bra hans hund är >.<! Irriterad på honom. 
Tycker att huvudkaraktärerna var helt okey men fastnar inte för dem så att jag bryr mig, eller känner att jag lär känna dem på riktigt. Känns bara som att man känner dem på en väldigt ytligt nivå.

Men sen kommer en viss scen, där jag märkte att jag visst brydde mig om dem. Ja, jag kan ju säga att jag inte hade torra kinder efter den.... Jag gick verkligen i tusen bitar! Inte okey! =(. Även en annan scen [scenen med Todd Sparcle mannen ]  grep mig väldigt starkt. Kunde inte fortsätta läsa på ett tag utan fick vänta några timmar.

Så även om vissa bitar av boken var sega så gillade jag boken och tyckte den var intressant och spännande. Har dock inte bestämt mig om jag ska läsa fortsättningen eller inte....

Så visst tycker jag att ni ska läsa den, men läs den på ENGELSKA de som läst den på svenska verkar inte alls ha gillat den lika mycket.

Sammanfattning: Bra och spännande början men sen något tjatig och seg. Gillade boken men är inte hundra på om jag kommer läsa tvåan..      
Tips: Läs på originalspråket ;)!
Recensioner från andra bloggar: 
Läst på Eng: Bookrelated. Läst på Sv: Bokrygg, Zachan, Bookshelf, Boktycke, Flygarens bokblogg, Textappel, Booklover.

Hittade verkligen många fler som läst den på svenska, vilka är ni som läst den på engelska?
Random tankar:   Förekommer lite spoilers för er som inte läst boken än ;)

- Beskrivningen av "Sparcle"-folket påminner mig lite om hur rusties beskrevs i Uglies-serien
- Gillar inte att det kallas "New world" men att de har kvar de gamla rostiga könsrollerna ändå :( Suck! 
- Viola påminner mig om Lilo i Femte elementet där i början av boken, såg mig en liten yngre variant av henne i mitt huvud =). Någon mer som gjorde det?
- Boken känns även lite som The Maze runner då vi har en tjej och massor av killar =). Annars inte så likt dock :P
- Jag stör mig på alla gånger som Todd läser de andras tankar och får reda på massa spännande och avslöjande saker men att VI inte får veta detaljerna... att ALLT alltid ska sparas till senare. Det är okey om det är någon gång, då är det bara spännande men är det så hela tiden blir det bara fånigt.
Andra omslag/utgåvor:
1. Helt okey ^^. Inbunden: [Adlibris][Bokus] 
2. Tråkigt tycker jag tyvärr..  Häftad:[Adlibris][Bokus]
3. Svenska omslaget för den inbundna, som originalet =).  Inbunden: [Adlibris][Bokus]
4. Svenska pocketomslaget, helt ok, gillar de andra bättre. Pocket:[Adlibris][Bokus]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...