lördag 10 augusti 2013

Minirec x 4: Vegetariska kokböcker!

Jag har ett gäng vegetariska kokböcker jag tänkte att det skulle vara kul att recensera. Hoppas de kan inspirera lite i vad ni ska köpa och inte köpa ifall ni är nyfiken på lite köttfria kokböcker =).

Det svåra med kokböcker är dock att man omöjligt kan testa att laga allt, så detta är mer en recension på mina första intryck av böckerna. Hur de är indelade, vilka sorters recept de har, hur de få rätter jag testat har smakat och liknande.

Det största problemet med att testa dessa kokböcker har varit att jag är en sådan person som bara slänger ihop något av det jag har hemma. Jag kan sällan bara enkelt laga något i ett recept då de till säkert 90% alltid innehåller något jag inte har hemma redan. Därför har många av de goda recepten jag hittat här inte gjorts än, men bättre en recension nu än ingen alls. Annars hade det säkert behövt dröja flera år till innan jag hunnit testa tillräckligt i den takt det gått nu.

Bonniers vegetariska kokbok av Cecilia Lundin,
Ulla Karlström

En riktigt trevlig kokbok med många fina bilder. Ska helt klart önska mig denna i julklapp, för att ha den som e-bok gjorde att jag glömde bort att använda den. Vilket är jättesynd och dumt.

Nu har jag inte hunnit testa så mycket recept tyvärr. Så hade nog haft mer åsikter om jag hade haft mer tid att testa den mer ordentligt. Men då detta var ett rec-ex kände jag att jag inte kunde vänta mycket längre med att recensera den.

De positiva:
+ Älskar omslaget och känslan på boken (har känt i butik för själv har jag tyvärr bara e-boken).
+ Känns mysig och gillar känslan av att det är en baskokbok fast utan kött. Det är toppen!
+ Jättefina bilder, dreglar över nästan varje bild.
+ Gott om bilder.
+ Många recept jag direkt känner att jag vill testa.
+ Klassisk indelning med ingredienser för sig och tydlig beskrivning för sig.
+ Rolig och bra fest-del med plockmat, en del för midsommarrecept, julmat etc.

De negativa:
- Hade velat ha mer vanlig festmiddagar med, så som när man ska bjuda över vänner på finmiddag och vill omvända hela sällskapet till vegetarianer. Lyxigare middagsmat helt enkelt.

De recept jag testade var:
- Flädermarinerade polkabetor med fetaost och basilika sid 291
- "Bärmaräng med vaniljyoghurt" sid 214
- "Marinerade quornfiléer" sid 287
- "Färskpotatisknyten" sid 287

Allt jag lagade var mycket gott men qournfiléerna hade gärna fått marineras längre, nu hade de inte så mycket smak. Kolla in detta inlägget för att se hur det jag lagade såg ut

Köttfri måndag av Paul McCartney, Annie Riggs

Detta var en bok jag vann i en tävling hos Vegokoll (en blogg som Djurensrätt har).

En fin kokbok men känns mer som något lyxigt att ha i köket än att faktiskt använda, vilket är väldigt tråkigt. Nu har den används mer som något fint att bläddra i och ibland som inspiration men har hittills inte lagat ett enda recept i den...

De positiva:
+ Roligt upplägg: Hela boken är uppdelad per säsong (vår, sommar, höst och vinter). Varje måndag är sedan indelad frukost, lunch, middag, mellanmål och lunchlåda etc
+ Gillar att framsidan känns lyxig.
+ Jättefina foton.

De negativa:
- Fotona är som sagt fina, men de är mer som dekoration än att faktiskt visa hur måltiderna ser ut. De flesta är bara närbilder ingredienser.. vill ha på själva rätterna!
- För få bilder.
- Recepten är för svåra och för krångliga. Ingredienserna är sånna jag inte har hemma. Ett par nya ingredienser är få men orkar inte och har inte råd att köpa alla ingredienserna i ett recept varje gång.
- Dum ingrediensfördelning, de är inte avskilda i alla recepten. Utan i många recept står de i beskrivningstexten, inte uppradat utan inblandat, vilket gör det väldigt svårt när man ska få snabb överblick vad man redan har hemma så man vet vad man ska köpa.

De recept jag testade var: 
Inga...

Stora vegetariska kokboken

Kokbok jag fick i 25års present av mina superfina kompisar, blev himla glad!

De positiva:
+ Stora bilder till varje recept och rätt.
+ Har separat och tydlig ingredienslista.


De negativa:
- Känns inte som att det är så stor variation på recepten.
- Fanns för många risottorecept. Risotto är gott men verkar så jobbigt att göra så när det fanns typ 3-4 stycken känns det onödigt många när jag inte ens orkat laga ett av dem...

De recept jag testade var:
- Pastaröra i ugnsbakad aubergine.
+ En svamp och pasta rätt.

Auberginerätten såg jättegott ut men var tyvärr helt smaklöst :(. Men den andra pastarätten var god och kändes lyxig. Testade något mer tror jag men minns inte just nu vilket det var...

Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist

Sist har vi en kokbok jag fick låna av min kusin, inte helt hundra på vilket version av dessa rutiga vegetariska kokböcker det var dock.

De positiva:
- Verkade finnas många bra recept, allt från krångligare till lätta.

De negativa:
- För lite bilder, blir inte lika sugen på att testa då. Vilket gjorde att jag hade boken hemma i några månader utan att testa något....

De recept jag testade var:
En asiatisk wok med saffran, den var jättegod ^^.

Ser efter dessa recensioner hur urdålig jag är på att använda kokböcker... 
Måste bli bättre på det!

Vilken är eran favoritkokbok och varför?
Vad tycker ni att en bra kokbok bör innehålla?
Hur bra/dålig är ni på att använda kokböcker?

20 kommentarer :

  1. Jag brukar inte använda kokböcker utan kollar upp det mesta på nätet. Men bilder och tydliga instruktionssteg tycker jag är väldigt viktigt för att jag öht ska orka följa receptet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo samma här, fast mest använder jag en samlings app för bloggrecept. Paprika. Den är UNDERBAR ^^

      Ja visst!

      Radera
  2. Låna hem Grön mat : Vegetariskt varje dag från River Cottage :) Har den på engelska hemma, det är ingen kokbok jag använder exclusively, men tillsammans med de andra kokböckerna jag har så är den ett fint tillskott och den har helt klart blivit använd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag har kikat på den, aldrig i butik dock. Bör göra det =)

      Radera
  3. Jag gillar Pia Halls söta lilla bok "Säsongens Vego : 40 smarta rätter på svenska råvaror"

    http://linger.blogg.se/2013/march/sasongens-vego.html#comment

    SvaraRadera
  4. Mina favoriter är Karins gröna värld och Pigg och glad med raw food - två stycken rawfood böcker med fantistiska recept och många härliga bilder. Karins gröna värld har en lite för stor faktadel för min smak, hade hellre velat ha mer recept. Pigg och glad med raw food är något överdriven när det gäller just faktan, om sjukdomar och sånt - som dessutom helt saknar referenser. Men recepten! De är goda!

    Sen är jag väldigt nyfiken på Sweet gratitude, verkar så himla bra med massa häftiga råa godsaker. Har använt den lite när jag jobbade på ett raw foodcafe, och de recept jag testade var fantastiska, så den vill jag gärna ha.

    Dock använder jag sällan receptböcker utan hittar det mesta på Internet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många jag inte hört talas om, de ska jag kolla in, tack!

      Testade förra helgen att baka en raw brownie, den blev god så mer raw recept testar jag gärna =)

      Jo samma här egentligen!

      Radera
  5. Tack för tipsen! Vet jag det till nästa gång jag får lust att köpa en kokbok ^_^ Använde aldrig kokböcker förr (kollade jämt på internet), men i nya lägenheten har jag en inbyggd bokhylla i köket (!?) och helt plötsligt har jag börjat få jättemycket utbyte av mina gamla kokböcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh låter ju jättemysigt =)

      Ja jag läser mest recept på internet med men kokböcker är ju så mysiga att ha ändå ^^

      Radera
  6. Kul med recensioner med en speciell nitch :)

    SvaraRadera
  7. Jag är personen som låtsats att hon följer receptet men egentligen bara slänger i något mystiskt xD Kokböcker är så himla mysiga och jag har massor trots att jag lagar mat sällan och när jag väl gör det blir det inte så mycket recept.. hehe... Superfina recensioner, jag fick Bonniers i födelsedagspresent och den är hur fin som helst :) Jag har inte testat något av recepten än men jag älskar att det finns så mycket olika. Jag gillar kokböcker som är feta och går igenom grunderna typ "såhär kokar du grönsaker perfekt" eller något för ibland förväntar de sig att man ska kunna laga typ alla ingredienser i hela världen och det är lite svårt (dåligt exempel men hoppas du fattar, haha). Kul men kokboksrecensioner i alla fall, ser gärna fler :)

    SvaraRadera
  8. I Sundqvist bok finns det ett recept på couscous med saffran och grillade grönsaker. Testa den och världen går typ under av underbardomen (seriöst min favoriträtt på jorden). Själv har jag bara den och köttfri måndag (som suger i min mening haha) men ja, fördelen med vegomat i min mening är att du kan experimentera hur du vill, finns inget som kan gå fel, + att kokböcker ofta är så dyra :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh attans att jag inte har kvar boken, får göra med kusinen som jag lånade den av ^^

      Radera
  9. Jag är ingen jättekonsument av kokböcker, tycker de är trevliga att bläddra i och så men det är inte ofta jag faktiskt använder dem. Däremot letar jag hela tiden 5:2-recept på nätet. Även brödrecept hittar jag online, förmodligen för att kokböcker känns dyra.

    SvaraRadera
  10. Jag använder kokböcker mest som inspirationskälla. Bläddrar i, hittar nya idéer och testar. Följer ibland recepten och ibland inte. Som vegetarian så har jag en hel hög med vegetariska kokböcker, däribland Stora vegetariska kokboken och har spanat lite på bonniers. Men ofta så tycker jag att de kan vara lite tråkiga. Jag tycker ofta att det är viktigare att det är kul recept och inspirerande upplagt än att det faktiskt är vegetariska recept. Hittar jag t ex ett recept på en köttgryta så kan jag själv byta ut köttet mot qournbitar/portobello svamp/bönor/ost/tofu/whatever.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så brukar jag i för sig med ofta göra men har ätit lite för mycket rätter som är gjorde för kött på senaste tiden och många gånger har de blivit en sämre variant, inte smakat lika mycket. Så ville ha mer recept som är gjorda för att vara vegetarisk från början. Vill lära mig mer hur de smakerna ska göras då jag är så van vid kötträtter sen innan och vill nu lära mig hur alla smaker i grönsaker ska tas tillvara på typ :P

      (ursäkte sent svar har varit lite mycket att göra senaste tiden så glömde...)

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...