torsdag 28 februari 2013

Den viktigaste recension jag någonsin kommer skriva...Äta djur av Jonathan Safran Foer

Titel: Äta djur
Författare: Jonathan Safran Foer
Originaltitel: Eating animal
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 326 sidor
Språk: Svenska
Serie: Nej.
Rec-ex: Nej.

(utläst 5 november 2012)

Beskrivning från Adlibris:


Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar? När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.

Äta djur är Foers första fackbok (och enda, påstår han själv) och är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur.

Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus,  en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.

Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.
Inbunden (verkar dock vara slutsåld): [Adlibris][Bokus] Pocket: [Adlibris][Bokus][CDON]

Kommentarer:

Detta är en recension jag velat skriva väldigt länge, men som tagit för mycket av mina krafter och varit för känslosam att jag bara skjutit upp den, dumt. Men samtidigt kan detta inlägg vara min viktigaste recension jag någonsin kommer skriva. Snacka om att sätta press. Men viktigare är att jag skriver någon recension alls. Så nu får det bära eller brista. Hoppas ni orkar läsa iallafall delar av den!

För detta är en bok ALLA borde läsa! Boken i sig kommer jag inte prata om så mycket, den var bra och väldigt intressant. Utan jag vill mer diskutera vad jag lär mig.

Ju mer jag tänker på det så skräms jag av att vi idag är med om de största massmorden någonsin. För så som SvD skriver "I världens köttfabriker ”förädlas” i dag 450 miljarder djur varje år". 450 miljarder hemska mord per år. Helt galet.

Ännu mer skräms jag av att jag i 25 år var del av alla som blundar åt att det händer. För visst är kött gott, det är ju därför vi äter det. Det vet jag och jag har velat fram och tillbaka länge om vad jag själv tycker. Men det jag kommit fram till är att jag inte tycker det är rätt att döda djur som vill leva bara för att vi ska få äta dem när vi lika gärna kan äta annat. Individer som inte vill dö men som mist sitt liv för våran skull.

På sätt och vis kan jag fortfarande förstå att man kan tycka att det är rätt att äta kött ibland. Vi är ändå köttätande djur, men jag tycker INTE det är rätt att de ska plågas i fabriker/bondgårdar för att vi är för lata och för fega för att döda dem själv. För nej jag skulle aldrig någonsin kunna döda tex en gris själv. Det tror jag inte heller de flesta av er läsare skulle kunna göra heller. Men ändå äter de flesta av er skinka på frukostmackan eller hur? Det är nog det jag tycker är mest fel.
Köttätandet är inte naturligt längre och vi kan inte heller skylla på att vi är köttätare och att de går till så i naturen. För vilka andra djur kan få sin mat slaktat åt en, utan att slippa göra det det själv? (förutom djurungar som inte kan jaga själv än förstås).

När djuren förr i tiden levde och slaktades av en familj som själva födde upp dem är det en sak. De fick iallafall leva ett värdigt liv några år. Men när djuren nu inte ens ses som levande varelser utan som "saker som ska säljas" och har avlats fram att dödas efter bara några månader... det är då det har gått så långt att jag skäms över att kalla mig människa. 

Varför är det okey att tortera och mörda grisar medan vi gosar med hundar? Skulle vi behandla hundar på samma sätt som vi behandlar våra grisar skulle det bli världens artiklar om hur några jävlar var djurplågare och sadister. Varför gäller inte det grisar som är lika intelligenta som hundar? Som också älskar att leka och utforska, som också har starka känslomässiga band till sina nära och kära?

bildkälla
Ju mer jag läser på om grisar ju mer fascineras jag av dem. Ju mer älskar jag dem. Jag kommer ALDRIG mer kunna se på fläskkött och bacon på samma sätt igen. För mig är det lika vidrigt som om att äta hundar nu. Visste ni att grisar kan leva upp till typ 10-12 år men att grisar nu är avlade så att de nu blir tillräckligt stora att de slaktas vid 6-7 månaders ålder? 
Läs gärna mer om livet som gris i Sverige här
Eller kolla på denna otroligt sorgliga och samtidigt fina film om hur två grisars livsöden kan vara så otroligt olika, men varning detta är sanningen om hur stackars grisar har det, så den är inte finpolerad utan otroligt vidriga scener finns med. Jag grät så mycket att jag inte kunde se skärmen när jag kollade på filmen.


Men jag fattar samtidigt, för jag gör precis samma sak. Jag äter ost, köper ägg (ibland men inte längre så ofta), dricker mjölk och framför allt äter jag FISK.... Med andra ord blundar jag fortfarande också. Men ett steg i taget är bättre än inget! Samma gäller er. Om ni iallafall har minst EN vegetarisk dag i veckan, skulle det göra skillnad. Det är ju ingenting men skulle alla göra det skulle de blir stora skillnader! För just nu ökar bara konsumtionen av kött. Det är gräsligt. Kan vi inte försöka stoppa det?
  "Sedan 1990 har konsumtionen av kött stigit med 41 procent." Källa.
Har ni svårt att veta vad ni ska laga är det bara att googla på vegetariska recept, eller att helt enkelt gå till vegetariska avdelningen i er närmaste matvarubutik och ersätta det ni tänkte göra, tex om ni ska laga korvstroganoff kan ni köra med sojakorv istället för griskorv. Eller vegetariska burgare när ni ska göra hamburgare. Eller använda sojafärs när ni ska göra tacos jag lovar det är lika gott! Busenkelt eller hur? =)

Kolla också upp vad det är ni äter, hur har de behandlas innan de kom till er. Vad gör de där extra kronorna som ekologisk eller svenskt kött kostar extra? En bra sida jag hittat är köttguiden. Där kan ni jämföra vad "woho jag har sparat pengar på billigt kött" egentligen har kostat miljön och djuren. Var det verkligen värt det?


Sammanfattning:  

En otroligt viktig bok! LÄS för djurens skull, för miljöns skull och för min skull <3

Denna bok eller motsvarande borde vara ett måste för alla! Ska vi människor fortsätta äta kött bör vi kolla upp hur vi behandlar dem som vi äter och ja mördar. För hur vi än vrider och vänder på det så är det mord. Individer som inte ville dö men som dör för våran skull. Argumentet "Men det smakar ju så gott" är inget som ändrar på det tyvärr. Jag vet, för jag gillade också att äta kött innan jag fattade vad det var jag verkligen åt.


Om denna recension får iallafall EN av er att läsa boken blir jag nöjd och känner att jag gjort någon nytta i världen. Så berätta gärna ifall ni bestämt er för att läsa den!

Recensioner från andra bloggar: 

Svd, DNBokomaten, Bokhora, TrollebollNattlejonetNiklasCarlsson, Flora.
Någon mer av er som läst?

Omslag/utgåvor:

1. Enkelt stilrent. Inbunden: [Adlibris][Bokus][CDON], Häftad: [Adlibris][Bokus],
Pocket: [Adlibris][Adlibris][Bokus][CDON][CDON]
2. Stilrent och roligare än förra omslaget. Häftad: [Adlibris][Bokus]
3. Som första omslaget fast annan färg. Pocket: [CDON], E-bok: [Bokus]
4. Också ett bra och tydligt omslag. Häftad/pocket: [Adlibris][CDON]

Lite länkar/filmklipp: 

http://www.kottguiden.se/  - Jämför kött och vad de innebär att köpa ekologiskt, svensk eller importerat etc

http://www.ettlivsomgris.se/ - Hur har våra grisar det i Sverige egentligen?

http://www.djurensratt.se/ - En av många sidor som vill hjälpa djuren att får det lite bättre här i världen.

http://urplay.se/Produkter/173764-Alskade-kott - En dokumentär som tar upp stora delar av det som också står i boken. Problemen med att fortsätta ha det som vi har det nu.

Orkar ni inte läsa hela boken, kolla på detta klipp för en snabbsummering om vad som hänt med köttätandet på senare år:  
(Denna vidoe är tecknad så var inte rädda för att kolla)


- En klockrent bra animerad film om sanningen om djurfabriker. Se den och dela med er! ^^

31 kommentarer :

 1. Det är absolut inte konstigt att köttkonsumtionen höjs när alla har börjat käka LCHF...

  Jag tycker det är jättehemskt hur djur behandlas och att bli vegetarian har kommit upp i huvudet många gånger men tyvärr får det nog vänta tills jag flyttar hemifrån men jag kan iaf äta mindre kött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä verkligen inte. Skäms att säga att jag en gång gick på lchf innan jag visste bättre... =(

   Bättre det än inget som sagt =)!

   Radera
 2. Har varit vegetarian i 6 - 7 år nu och ska jag vara riktigt ärlig så förstår jag inte hur man kan välja att äta kött. Blir så irriterad på mina föräldrar som matar mina småsyskon med det när det finns så många andra bättre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort =) önskar jag hade kunnat säga detsamma, men bättre börja nu än inte börja alls. Har varit pescetarian i fem månader nu iallafall ^^. Hoppas en dag vara stark nog att bli hel-vegeterian men bättre något än inget. =)

   Ja visst blir man tokig när de finns så mycket bra alternativ som folk bara missar!

   Radera
 3. Ja man borde verkligen bli vegetarian för jag tror att man skulle må mycket bättre av det. Det är många som liksom mig har Fibromyalgi som säger att dom mått mycket bättre av att inte äta kött, då speciellt griskött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag mår faktiskt bättre. =) Vet inte om de beror på att jag slutat äta kött men jag är mer harmonisk sedan dess och har mindre humörsvängningar än vad jag hade tidigare ^^. Jätteskönt!

   Så de rekommenderas ;)

   Radera
 4. Sånt himla himla viktigt och bra inlägg! Hoppas bara att de som verkligen behöver läsa gör det och tänker till lite! Kram

  SvaraRadera
 5. Har precis fått hem den boken, den lär nog inte stå oläst i bokhyllan så länge misstänker jag!
  Skriver han något om hur mycket köttindustrin har att göra med "mirakeldieter" som LCHF? Att de har lobbyister som jobbar för att främja forskningsresultat som får folk att äta mer kött? Sånt är bara läskigt...
  Lär nog bli vegetarian snart känner jag. Har du läst "Matens pris"? Den är också bra, lite kort ibland men den är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va bra, hoppas du uppskattar den lika mycket som jag gjorde!

   Ja lite tror jag, men minns inte så noga. Mer hur epidemier i nutid beror på köttätandet och framför allt djurhållningen och djurfabrikerna.

   Ja verkligen vidrigt när de luras så, de nämner han!

   Ja bli det!
   Inte än ska beställa den snart ÅÅ

   Radera
 6. Jag kan bli så irriterad/förbannad/less på folk som inte fattar vad de äter. Och kött är på tok för billigt. Hur kan man inbilla sig att det är ett friskt system när man ser priserna i affärerna? Inte undra på att småbönder får slå igen. Hur stor behöver inte en fabrik vara för att kunna tjäna pengar när vi får deras kött nästan gratis? Sjukt. (Det är som att köpa en tröja på hm för nästan ingenting och sedan rasa när det kommer fram att de som tillverkat tröjan har dålig lön. Det är väl klart som fan att de har!) Det borde ingå i hemkunskap eller liknande att t ex vara med och stycka en gris - folk fattar ju inte att det är djur de sätter i sig.

  Någon vegetarian lär det aldrig bli av mig, men köttkonsumtionen i stort måste ner. Och det bästa köttet är, som jag tjatat om tidigare, det som jag vet var det kommer ifrån; kalvarna jag gullat med eller de förbannade rådjuren som äter mina granplantor. Boken står på läsalistan, får se när/om det blir av, någonstans på andra sidan köpstoppet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättar att blunda och fortsätta äta det man tycker är gott. Jag förstår precis men hatar det samtidigt.

   Ja helt galet att folk inte tänker efter mer VARFÖR det är så billigt....

   Läs den ;)

   Radera
 7. I mina brokiga tonårsår var jag faktiskt vegetarian ett tag :P
  Men åter till boken som jag faktiskt har velat läsa bra länge, men det har liksom aldrig blivit av.. Får ta tag i det där igen! :)

  SvaraRadera
 8. Jag äter i alla fall vegetariskt tre dagar i veckan i snitt. När jag väl äter kött äter jag inte så mycket och jag har nog landat i att det är rimligt för mig just nu att leva såhär.

  Bra recension, Miriam! Mycket tänkvärd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alla gjorde det skulle det inte vara ett så stort problem som det är nu =)

   Tack!

   Radera
 9. Jättebra recension! Blev så glad av att se den boken recenseras här, då jag tycker den borde läsas av alla!

  Jag är i skrivande stund bara halvvägs igenom den, men har det kämpigt att ta mig igenom boken, bara för att den är så hemsk. Jag gråter mig mer eller mindre igenom boken.
  Jag har sedan några år tillbaka hållit ungefär 50% av min kost vegetarisk, men det är frågan om jag kommer klara att äta kött alls när jag är klar med den här boken...

  Jag har redan tvingat både föräldrar och vänner att lova att läsa den här boken, eftersom det verkligen är ett problem som måste få komma upp till ytan! Och precis som du säger skulle det ju göra en enorm skillnad om alla bara kunde införa EN vegetarisk dag i veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! ^^ Ja, jag hoppas mer läser den! Skulle vara stört coolt om min lilla recension kunde påverka någon =)

   Ja samma för mig, tog några veckor att läsa ut den. Fick varva med andra böcker för att den var så "tung". Men galet intressant!

   Bra gjort, hoppas de håller vad de lovat!

   Radera
 10. Först måste jag säga - vilket intresant och bra recension/inlägg!! :)

  Jag är som du - en vegetarian som äter fisk, ost, mjölk osv. Vilket jag har varit i 9 år (sedan jag var 11). När jag blev vegetarian så tyckte många att det var fel av mina föräldrar som lät mig äta det jag ville. Mina vänners föräldrar talade om att det var fel att inte äta kött - att man fick näringsbrist osv. Men det finns ju så mycket bra altrernativ till kött!

  Förutom det du skriver om hur orättvist det är mot djuren så måste jag bara få delge mig av 2 andra positiva följder av att äta vegetariskt.
  1. Mycket av vårat kött kommer från andra länder - vilket innebär att när köttet fraktas hit så blir det en stor bidragande faktor till miljöförstöring. Dessutom så släpper kor ut stora mängder metangas vilket också bidrar till miljöförstöring. (Givetvis ska kor få finnas, men när man massuppföder dem som man gör idag så tär det mycket på miljön)
  2. Slutar man att föda upp sådanna enorma mängder djur som endast ska ätas, så kan man stoppa världssvälten!! (Läste detta i en artikel) Om man istället ger den spannmål som man föder upp djuren på, till de fattiga, så skulle man kunna utrota svälten .. Det går ungefär 10 kilo spannmål för att få ett kilo kött. Dessutom odlas de mesta av spannmålen i länder som är ganska fattiga, så det skulle heller inte bli särskillt kostsamt för miljön. Dock gäller det förståss att få matan till de behövande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket =)

   Tycker alltid det är lika coolt och kul att höra om folk som varit det så länge ^^

   Ja dom sakerna tog han med upp.. finns ju inget som pekar på att det är bra att äta kött längre. Vidrigt så som vi håller på! Ja tänk om all betesmark kunde användas till annat än majs och soja som stackars djut tvingas äta..utan till mat till de länder som verkligen behöver det.

   Radera
 11. Planerar att bli vegitarian eller typ "vegitarian". Inte äta nöt, kyckling och gris men fisk och viltkött. (viltkött= vi måste ändå skjuta vissa djur i Sverige så då kan man lika gärna äta dom enligt mig) :) Jag har egentligen inga problem med att man äter djuren i sig. Om man har haft en mjölko som levt ett bra liv så tycker jag det är helt okej att man käkar upp den när den där men som dagens köttindustri ser ut idag är det helt fruktansvärt, precis som du säger :(. Pappa beställde hem den här boken från bokrean så jag ska helt klart läsa den ^^ För det finns seriöst inga bra argument för att äta kött (utom möjligtvis att visa djur inte skulle finnas om vi inte åt dom men vilket liv har de nu liksom...) och vegitariskt är så mycket bättre! Fin och inspirerande recension! :)

  SvaraRadera
 12. Grattis till ditt nya vegetarianskap! Jag har varit vegetarian i 15 år och trivs bra med det (äter dock ägg, mejeriprodukter och fisk/skaldjur, eftersom jag varken har tid eller kunskap för att vara vegan och samtidigt få i mig alla näringsämnen). Visst kan jag tycka att en grillad kött- eller kycklingbit luktar otroligt gott, men det är lätt att avstå om man tänker på allt det negativa kring den. Tyvärr tror jag inte att så många köttätare kommer att läsa boken. De flesta väljer att blunda för vår vidriga köttindustri, som varken är bra för miljön, vår hälsa eller de försvarlösa djuren. Paul McCarthy sa en gång att om slakterier hade glasväggar så hade alla varit vegetarianer. Men vi människor kommer nog få betala vårt pris en vacker dag för vår destruktivitet. Tyvärr drar vi resten jordklotet med oss i fördärvet på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =) 15 år! Imponerande! =)
   Ja de är ju tyvärr så,,, hemskt irriterande!
   Ja helt klockrent bra citat ^^

   :(

   Radera
 13. Paul McCartney ska det ju stå. :-)

  SvaraRadera
 14. Ett tips att titta närmare på! www.kunskapskällan.se (med "ä" i webbadressen)

  SvaraRadera
 15. Bra recension. Det är en jätteviktig bok och till råga på allt är den också väldigt bra skriven! En liten grej bara med din recension: människan är inte av naturen en köttätande varelse. Det beror lite på vem man lyssnar till och vilka tänder man har tittat på, men mycket tyder på att människan i första hand har varit vegetarian tidigare i sin existens.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...