onsdag 18 juli 2012

Tretton skäl varför av Jay Asher

Titel: Tretton skäl varför
Författare: Jay Asher
Originaltitel: Thirteen Reasons Why 
Antal sidor: 298 sidor
Språk: Svenska
Rec-ex: Ja, från Pocketförlaget!

(utläst 3 juni 2012)

Beskrivning från Goodreads:

Du kan inte stoppa framtiden. Du kan inte spola tillbaka det förflutna. Enda sättet att få veta hemligheten är att trycka på play.

När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som är död, som tagit livet av sig. Hennes hemligheter ska begravas med henne, resonerar han. Men när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna.

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.
Pocket: [Adlibris][Bokus]

Kommentarer:

Här kommer en recension på en bok som jag ännu en gång är SIST med att läsa i bokbloggsvärlden :P. Vad är det med mig och populära böcker, varför är jag alltid sist med att läsa och recensera dem?
Har egentligen inget superoriginellt att säga, känns som att alla redan har sagt allt så detta är kanske mer en recension för er ickebloggare och kompisar som inte läser lika många bokbloggar och därför kanske har missat den? ^^


Nå vad tyckte jag? Jorå den var allt läsvärd, men säger som många andra att dessa 13 skäl varför (hon tog självmord) inte kändes tillräckliga. Hade varit mer troligt att bara flytta. Hela logiken i boken föll på detta. Var så mycket som hände som man blev så galet frustrerad på, På henne och karaktärerna runt om kring henne. Vilket i för sig ger en rätt givande lässtund med lite engagemang men i slutändan kändes det ändå som att något saknades i boken och historien.
 
Fick lite Before I Fall vibbar men den var tyvärr mycket bättre än den här. Tyckte också att historien kändes något utdragen, den hade gärna kunnat vara lite kortare. Den ska tydligen förresten bli film om nått år, de kan bli intressant =). 
 
Slutligen kan ni kika in här och lyssna på några av banden som Hanna skickar om ni är nyfikna.   

Sammanfattning:  

Bra och helt klart läsvärd. Men var lite hål i logiken och kändes som att något saknades.

Recensioner från andra bloggar: 

Bokskadad, Bokpotaten, Reading this worldSaras perspektiv, Boktycke (Anna), Boktycke (Fia filur), Enligt O, BoktokaBokhora, Bok-tokig, Flaskposten, Unga böcker med mera med mera

Random tankar:

- Jag stör mig på att hon lät så mycket dumt hända, att hon bara gav upp. Förstår att allt inte var så lätt men tycker ändå att hon var väldigt dum som inte gjorde ett skit för att hjälpa Jessica tex!
- Och varför fortsatte hon att umgås med så många idioter? Varför väljer hon alltid så dumma personer att lita på >.< sådana som man nästan alltid kan gissa kommer svika en?

- Måste säga att två saker gjorde boken en aning förvirrande att läsa. 1. texten växlar mellan Clay och Hannas tankar och perspektiv. Hannas är i sned text men man blandar ändå ihop dem konstant. Vilket är lite dumt. 2. Hon ska alltid envisas med att inte säga namnet direkt på många av de hon pratar om, för att de kommer på banden senare kanske? i vilket fall så är det hemskt svårt att hänga med då. Det gör det ändå inte spännande när man ändå inte vet vilka hon pratar om (eller känner till dem sen tidigare), känns bara fånigt.

Andra omslag/utgåvor:

1. Det andra svenska omslaget. Inte så snygga färgval tycker jag..Danskt band: [Adlibris][Bokus]
2. Riktigt snyggt omslag (det engelska originalomslaget tror jag). Häftad: [Adlibris][Bokus][Bokus] Inbunden: [Adlibris][BokusLjudbok: [Adlibris][Bokus
3. Deppigt, passande. Men lite tråkigt. Häftad: [Adlibris][Bokus] E-bok: [Adlibris][Bokus
4. Svartvit variant av nr3. Gillar originalet bättre! Häftad: [Adlibris][Adlibris] Inbunden: [Adlibris][Bokus]

Det finns många snygga omslag. Tycker det jag har är en av de finaste, så är ännu en gång nöjd men hade jag läst den på engelska hade jag valt nr 2 =).

Vill ni se mer omslagsvarianter? Då kan ni kolla in Boktyckes najsa inlägg ;) 

4 kommentarer :

 1. Ah, jag håller med om det är irriterande att hon bara ger upp. Det är lite som om hon lägger mer tid på banden än att faktiskt bara "gå vidare", vilket är en rätt trist attityd - särskilt som det märks hur mycket styrka/energi hon faktiskt besitter?

  Vad elak jag låter, men men.. Å andra sidan förstår jag det i viss mån. Vissa begår självmord för mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!

   Låter inte alls elak, håller med helt!

   Jo i för sig men ändå..

   Radera
 2. Svar: Glad att hjälpa till ;) Ser fram emot ditt zombie-tema :)

  SvaraRadera
 3. Du är precis som mig, läser alla kända böcker helt sent. Fast jag kom på att jag gör nog det för att jag vill spara upplevelsen så länge som möjligt, precis som triss reklamen man vill va miljonär så länge som möjligt :))

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...