torsdag 19 juli 2012

Omslag: Ilskan över alla korkade förlag som ändrar omslagen mitt i serien!

Varning! Ber om ursäkt för detta rage-inlägg men jag är besatt av omslag, helt besatt, så ni borde redan ha vetat vad ni gav er in på när ni började följa mig, eller hur ? ^^


Nyligen kom nyheten att Across the universe serien ska byta omslag nu till sista boken. Hur blåst som helst, blev skitsur. Verkligen helkorkat! Sen hittade jag när jag tänkte göra ett inlägg om Demon Trappers seriens omslag, att även de som så många många andra serier bara byter mitt i......Blir så galet irriterad. Hur blåsta, korkade, puntade, dumma, ointerligenta, iq-befriade, tröga, hjärndöda, puckade kan egentligen förlagen vara? Har de helt missat hur arga alla som samlar på en bokserie kan bli!? Känns så otroligt otacksamt att samla och lägga pengar på era varor när ni sen inte bryr er ett piss om oss!

Jag kokar så arg är jag och jag har ändå haft turen att inte hinna köpa många av dessa serier som bytt omslag. Jag har flera gånger valt att väntat på en serie för att jag inte vill att det ska hända att jag råkat köpa en typ av omslag som sedan inte finns kvar.

Men nu tänker jag nästan hålla mig JÄMT och bara köpa boxar eller hela serier som redan släppts så att jag får som jag vill ha det. För inte fan bryr sig förlagen om att man ska ha det snyggt i bokhyllan. Fånig, JAG!? Ja absolut men betalar jag extra för vissa omslag av just den anledningen vill jag verkligen kunna få det jag börjat betala för...

Här är några exempel på serier som bytt omslag mitt i:

Demon Trappers series US-covers:

De första omslagen är ju jättecoola! Älskar hur färgen typ slukar halva boken. De sticker ut, de andra omslagen bara tappas bort i mängden av liknande YA och Urban Fantasy böcker.. Nä, ska jag läsa den här serien får jag tyvärr börja samla på UK omslagen som liknar de två sista (dock är de snyggare i ryggen tycker jag så hade ändå funderat på det).

 Across the universe:
Titta på de första, så fina så härliga färger, tycker egentligen att tvåan är svinfånig men tillsammans ser de härligt rymdiga ut :P och de gillar jag! De omslagen har fått mycket hype i bokbloggsvärlden och på youtube... så varför i helvete BYTER DE? Åh jag fattar inte hur de korkade pucko förlagen tänker.. Såklart kan de ha en variant som kanske säljer bättre till andra målgrupper. Det är inge konstigt. Men låt inte era trogna läsare/följare lida för det!

Nightshade:
-->
Föredrar de första omslaget men gillar ändå att de nya har så tydligt olika färger. Synd bara att de inte alls har lika fina ryggar i paperback som i inbundet :P. Men frågan är varför de bytte? Nu ser de ut som vilken Urban fantasy-serie om varulvar som helst. Känns som att serien inte alls hade blivit lika stor om den inte hade haft hypen över första omslaget som så många var kära i?

Sen har vi True Blood/ Sookie Stackhouse serien där Månpocket började ge ut dem (bok 1-5) men slutade och nu ska tydligen förlaget Fenik fortsätta (bok 6 -). Toppen för alla som vill läsa dem på svenska, men tråkigt att de då inte kommer fortsätta med dessa snygga, tecknade omslag:

-->
De andra är helt okey, hade säkert gillat dem också om de bara hållit SAMMA stil hela tiden, suck!

Delirium:
De började med ett omslag som var lite mer originellt och fortsatte sedan med omslag som visserligen är fina men väldigt en i mängden. Gillade den första boken i de nya omslaget bäst, men de andra två är för lika varandra och lite stela tycker jag.

Shatter me:
-->
Som nämnt så tycker jag de nya är skitsnygga men fortfarande elakt för de som redan äger första boken i det gamla omslaget...

Ashes:
-->
Här är också de nya mycket snyggare men ändå dumt för de som redan äger och lagt pengar på det första.


Och ibland är förlagen mer sneaky än så, ibland vill de lura alla fattiga stackare som köper på nätet (här syftar jag på tex studenter som mig själv :P). Så då fortsätter de med samma typ av omslags design, men de byter STORLEK på böckerna istället. Så att det ändå fuckar upp hela bokhylle-looken (jepp jag skrev precis en så töntig mening!). Oftast händer iallafall detta när olika förlag ger ut samma bok men ibland är det SAMMA blåsta förlag som gör denna miss. Alltså bara gå och dö allihopa va!?

Några exempel där är The Mortal Instruments serien där jag omöjligt kan hitta bok fyra och fem i samma storlek som mina tre tidigare av förlaget "Margaret K. McElderry Books"... verkar där även som att The Infernal Devices-serien har helt gått över till den nya storleken. Varför?!

Sen har vi de svenska Hemsökt böckerna där de byter till storpocket efter bok fem eller fyra. >.< Fattar inte alls hur de tänker!?

Någon mer som är lika uprörd som mig? Någon som tycker jag är fånig? =)

18 kommentarer :

 1. Jag förstår hur du känner dig. Jag har en serie som jag samlar på och den bytte omslag mitt i. Det finns någon med liknande omslag, men i annan storlek och dyrare. Mycket irriterande!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker som du, att det är väldigt irriterande. Man vill ju att hela serien ska se likadan ut, då det är dåligt av dem att byta omslag mitt i.

  SvaraRadera
 3. Jag är precis som du! Jag kan bli helt galen när de byter storlek eller omslags-typ mitt i en serie. Exempelvis Across the Universe. Jag har de två första böckerna hemma inbundna, men är inte ens säker på om jag kommer att skaffa del tre för den passar inte alls ihop med de andra! Och TMI är ju bara helt omöjligt att försöka hitta rätt bok till bokhyllan. Blir ju helt galen!

  Tycker dock att de nya omslagen till Shatter me är mycket snyggare och mer originella, men som du säger, tråkigt för dem som har köpt den första boken.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår precis vad du menar (och så klart att bokhylle-looken är viktig, hallå! ^^). Just angående Ashes, hade inte sett de nyaste omslagen, men de var en klar förbättring. Själv har jag en tredje version som är mer sagoliknande/bokslukarålder-inriktad. Men just Lauren Olivers böcker funderade jag verkligen på, de förlorade helt klart på att byta utseende.

  /Malin

  SvaraRadera
 5. Jag blev skitsur när jag köpte Sookie Stackhouse/True Blood 1-5 och sen kontaktade Månpocket för att höra när del 6--> skulle komma och fick till svar att de inte tänkte fortsätta översätta serien. What?! varför ger man bara ut en del av böckerna i en serie... Det stör mig i allafall riktigt mycket när böcker i en serie inte ser likadana ut, är lika stora, har samma bindningstyp osv., det sticker i ögonen när jag tittar på bokhyllan...

  SvaraRadera
 6. Just TMI-serien håller jag med om. Den serien har så många förlag som ger ut, och just Walker Books (som jag samlar på) har två storlekar, vilket strular till det lite när jag köper. För ibland står det inte storleken på boken, utan då måste man se till priset och resonera så att den dyra är den stora. Och eftersom priset ofta avgör så nu är alla mina böcker ojämna, haha. Lite irriterande är det dock - särskilt som det är trångt med utrymme i hyllorna som det är, men också för att bokhyllelooken (som du så fint uttrycker det) blir fuckad. ;-)

  Den omslagsförändring som stört mig mest är dock den på Across the Universe - den var verkligen snyggare i sitt original.. Och då är jag inte ens särskilt intresserad av att läsa serien? Haha, lagom skadad, javisst.

  SvaraRadera
 7. Jag håller föga överraskande med. Blir så oerhört förbannad!!! Rosenrasande, förbannelsesvärande och otrevlig! Hoppas de som bestämmer sånt här vaknar en morgon med en byrå full av olika strumpor, ett kök med omatchande bestick och en bil där varenda plåt skär sig i färg mot plåten bredvid. Så jävla otacksamt, precis som du säger, mot de som köpt och pushat för serien innan den blev megastor och skulle mainstreamas eller anpassas för nya målgrupper. Och storlekarna: Arghf!
  Alla förlag och bokhandlare borde väna om oss riktigt bokhyllenördiga köpare. Vi är helt klart beredda att betala mer för att få det snyggt i hyllorna, de borde gruppera böcker i en serie efter vilken utgåva det är, så man slipper leta som en galning och ändå få hem fel! Hur jäkla svårt kan det vara?! Tycker adlibris/bokus/vemsomhelst borde anställa nån (mig!) att fixa detta.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig. Just Across the Universe böckerna gör mig extra förbannad, då kan man ge ut sista boken i hardback i originalomslag och sedan byta paperbackomslag.
  Jag hade mina TMI & TID i olika storlekar (2 av varje) så jag köpte alla i hardback ist, det är ju viktigt att det ser bra ut i bokhyllan. ;D

  Sv: Jo, det var nog bara jag som hade otur men jag skippar nog Amazon i framtiden, jag har fått en dålig känsla. :)
  Ang Drink, Slay, Love så är den verkligen värd att läsa, synd att du redan beställt. Vad tycker du om The Immortal Rules hittills?
  Ser fram emot en bookhaul när du fått hem dina böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. SV: Tyckte den var bra men blev besviken, hade hoppats på nått underbart bra :(

   Radera
 9. Du har ingen aning om hur mycket jag håller med dig! Jag är också sådan att jag bryr mig otroligt mycket om hur böckerna ser ut i bokhyllan. Saknad-serien av Meg Cabot till exempel. Där är de fyra första i vanligt pocketformat och den sista i storpocket och jag blir så himla irriterad varje gång jag tittar på dem. Jag hatar att speciellt USA och UK hela tiden byter omslag mitt i serien. Oftast till fulare omslag dessutom. Det är som att de vill att samlare ska behöva köpa om alla böcker för att få de nya omslagen så att förlagen ska tjäna mer pengar. Ärligt talat förstår jag inte varför de gör på det här viset. När man handlar på nätbokhandlar måste man också var asnoggrann och kolla så att böckerna kommer från samma förlag och har samma höjd så att man vet att de kommer passa. Så jävla förbannad över det här är jag också! Man ska inte behöva sitta i en timme för att hitta den utgåvan man vill ha och sen ändå få hem fel.

  SvaraRadera
 10. Håller fullständigt med! Helt skamlöst att förlagen byter omslag mitt i en serie. Gillar det verkligen inte. Men vad jag har märkt så brukar sånt hände när förlaget snabbt släpper två omslag, det känns nästan som att de kör på något slags "köp 2 betala för 1" erbjudande av designbyråerna. T.ex. Nightshade-serien så kom omslag 1 & 2 samtidigt (fast bok 2 släpptes typ 1 år efter att omslaget hade offentliggjorts). Och samma sak med Demon Trappers har jag för mig. Omslag 1 & 2 släpptes samtidigt eller väldigt tätt intill varandra.

  Jag har egentligen inte så stor koll på vad som sker bakom kulisserna hos förlagen men jag kan tänka mig att det handlar om kostnadsfråga. Artisten kanske plötsligt ha blivit mycket dyrare och då bestämmer sig förlagen för att anställa en billigare. Vet dock inte varför de inte kör på samma designstuk även om de byter illustratör/artist.

  Hur som helst så är detta sjukt irriterande!

  SvaraRadera
 11. blir också tokig på det, omslaget betyder väldigt mycket för mig. och så vill man ju att det ska se snyggt ut i hyllan också!

  SvaraRadera
 12. Håller defintivt med!! Så j-la irriterande!!

  SvaraRadera
 13. Jag är helt på din sida där, fruktansvärt irriterande!

  SvaraRadera
 14. Haha japp, jag har bara lite mindre än 200 sidor kvar.. det klarar jag i natt va? ;)

  SvaraRadera
 15. SV: Ah, tack för alla tips :) Ska kolla igenom dem jag inte har sett innan!

  SvaraRadera
 16. Ja du vet ju vad jag tycker i frågan... ;-)

  SvaraRadera
 17. Jag tycker, som jag skrev till Nilmas bokhylla, att vi borde dra igång något på nätet för att försöka få förlagen att sluta med det!! Ni i sverige kan ju använda bokmässan som plattform för att fråga ut både författare och förlag... UPPROR!!! ;)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...