måndag 28 oktober 2013

Innan jag somnar av S. J. Watson

Titel: Innan jag somnar 
Författare: S. J. Watson 
Originaltitel: Before I go to sleep
Antal sidor: 345 sidor
Språk: Svenska
Serie: Nej, fristående. 
Rec-ex: Ja, från Bazar förlag.

(utläst 19 augusti 2013)

Beskrivning från Bazar förlag:

Föreställ dig att du förlorar minnet varje kväll när du går och lägger dig och att du vaknar upp nästa dag utan att minnas gårdagen eller något som hänt innan dess. Du minns inte vad du heter, vem du är eller människorna omkring dig. Du minns inte vem mannen är som du vaknar upp bredvid varje morgon. Främlingen säger att han är din man. Talar han sanning? Och kan du lita på honom? Välkommen till Christines värld.
Inbunden: [Adlibris][Bokus][CDON] Pocket: [Adlibris][Bokus][CDON]

Kommentarer:

Så här i höst och skräcktider tänkte jag att en recension på en thriller kunde vara passande.

Den här boken kändes lite som att läsa hur det skulle vara efter 50 first dates filmen fast ca 20 år i framtiden. Intressant koncept även om det inte är helt nytt. 


Måste säga innan jag börjar med en del klagomål att jag ändå gillade den här boken. Den var spännande och gick snabbt att läsa ut och passar perfekt att läsa nu i höstmörkret. Men mitt största problem med boken var att den var skriven i dagboksform utan att det överhuvud taget kändes som en dagbok. Man skriver inte på det sättet (iallafall inte jag). Man skriver inte allt så noga och detaljerat. Så skriver man en skönlitterär bok men inte i sin egen dagbok. De går inte att komma ihåg så mycket och inte hela dialoger, ord för ord av en konversation och deras blickar under tiden etc. Nä det tappar helt trovärdighetskänslan för mig då. Vill man ha sånna detaljer, vilket man ofta vill ha i en bok så får man väl växla och inte ha alla bitar som "dagbok" för annars ser det bara så dumt ut. Håller ni med eller är jag bara petig?

Sen tycker jag att om hon vaknar varje morgon och inte minns något så borde ju nästan alla dagboksinläggen innehålla typ samma sak? Hur hon vaknar och inte minns och hur hon ställer samma frågor? Fast hon kanske skiter i att skriva om samma sak efter hon hittat dagboken och läst igenom sina gamla inlägg? Inte för att hon skulle ha tid att läsa igenom alla... men ändå.

Men som sagt när jag sket i att den var overkligt skriven var den väldigt spännande och då var det bara att läsa på och hade jättesvårt att sluta läsa på slutet. Ville så himla gärna få reda på lösningen på mysteriet!

Sammanfattning:  

Trovärdigheten var inte på topp men om man blundar för det var det en väldigt spännande bok jag rekommenderar att läsa om man är sugen på en spännande thriller. 

Random tankar:

Dessa var mina tankegångar medan jag läste boken (markera inrutad text för att se spoilers). Rekommenderas bara att läsas av folk som inte bryr sig om att spoilas eller som redan läst boken!!

Skulle själv aldrig ha klara av att vara tillsammans med någon som inte minns något alls. Sorgligt men sant. Att aldrig kunna ha sex med sin fru för att hon inte minns honom och ser honom som en främling.  Fy vad jobbigt och ensamt liv.

En brand alltså. Ha! Det var ju praktiskt, jag tror att han ljuger!
Allt han säger känns så skumt att säga varje dag. Gör han verkligen det varje dag? 

- Om [sonen] är född 87 måste det ju som för mig (jag är också född 87) finnas massor av digitala foton från äldre dar..? Det om branden är ju bullshit då eller?

- Jag skulle bli tokig om jag var hennes man och behövde svara på samma frågor om och om igen varje dag...Så stört tråkigt och tjatigt. 

- Skumt och spännande att hon kunde [minnas efter att hon hade somnat och haft en mardröm]!
Konstigt att hon inte minns honom alls dock. Borde hon inte minnas honom som ett yngre jag ibland?

- Min gissning är nu att hon [var otrogen med han Ed och att det var Ben som gjorde allt detta mot henne när han kom på dem. Att han nästan slog ihjäl henne. Att han sen tog chansen att få henne tillbaka när hon förlorade minnet]. Nja där hade jag ju fel.

- Varför ljuger [Claire till henne och säger att hon varit en bra mor. Det kan hon omöjligt ha varit när hon inte ens minns sin son... eller]?

- Varför bara [skära bort sidorna, varför inte kasta hela boken? Ville säkert att hon skulle hitta dem]...

- [Visste det! Visste väl att det var någon som spelade Ben, tänkte väl det]!

- Men åh att man inte får reda på om [hon fått tillbaka minnet..].

Omslag/utgåvor: 


1.  Samma omslag som svenska. Helt ok, funkar! Inbunden: [Adlibris][Bokus], Häftad: [Bokus][Bokus][Bokus][CDON]
2.  Egentligen ganska fult men av någon anledning gillar jag det. Tror det är röda färgen som gör det. Pocket: [Adlibris][Bokus]
3.  Ja för denna gillar jag inte alls, urtrist och ful! Pocket: [Adlibris][Bokus][CDON], Inbunden: [Bokus][CDON]

6 kommentarer :

 1. Jag är lite nyfiken på den här boken!

  SvaraRadera
 2. Håller med om det där med dagboksform, jag brukar också kunna störa mig på sådana detaljer ;)

  SvaraRadera
 3. Jag läste ut denna igår och det handlade om sträckläsning här. Den var riktigt spännande. Och visst kan jag hålla med om att man inte skriver så i en dagbok (dialoger är väl inte så vanligt), men hon var ju faktiskt författare. Då kanske man gillar att skriva så där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo där har du en viktigt poäng! tänkte inte på det =)

   Radera
 4. http://ielinashylla.wordpress.com/2013/11/01/bump-in-the-night-tag/ - trevlig helg, Miriam! :D

  SvaraRadera
 5. När jag läste om bokens handling tänkte jag först på "När jag vaknar finns du inte" av Cat Patrick, men i den boken kommer hon åtminstone ihåg lite av sitt liv. Minns att jag gillade ganska mycket. :)
  Den var inte särskilt mycket åt thriller-hållet dock, snarare "vanlig" YA-bok.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...