måndag 28 oktober 2013

Innan jag somnar av S. J. Watson

Titel: Innan jag somnar 
Författare: S. J. Watson 
Originaltitel: Before I go to sleep
Antal sidor: 345 sidor
Språk: Svenska
Serie: Nej, fristående. 
Rec-ex: Ja, från Bazar förlag.

(utläst 19 augusti 2013)

Beskrivning från Bazar förlag:

Föreställ dig att du förlorar minnet varje kväll när du går och lägger dig och att du vaknar upp nästa dag utan att minnas gårdagen eller något som hänt innan dess. Du minns inte vad du heter, vem du är eller människorna omkring dig. Du minns inte vem mannen är som du vaknar upp bredvid varje morgon. Främlingen säger att han är din man. Talar han sanning? Och kan du lita på honom? Välkommen till Christines värld.
Inbunden: [Adlibris][Bokus][CDON] Pocket: [Adlibris][Bokus][CDON]

Kommentarer:

Så här i höst och skräcktider tänkte jag att en recension på en thriller kunde vara passande.

Den här boken kändes lite som att läsa hur det skulle vara efter 50 first dates filmen fast ca 20 år i framtiden. Intressant koncept även om det inte är helt nytt. 


Måste säga innan jag börjar med en del klagomål att jag ändå gillade den här boken. Den var spännande och gick snabbt att läsa ut och passar perfekt att läsa nu i höstmörkret. Men mitt största problem med boken var att den var skriven i dagboksform utan att det överhuvud taget kändes som en dagbok. Man skriver inte på det sättet (iallafall inte jag). Man skriver inte allt så noga och detaljerat. Så skriver man en skönlitterär bok men inte i sin egen dagbok. De går inte att komma ihåg så mycket och inte hela dialoger, ord för ord av en konversation och deras blickar under tiden etc. Nä det tappar helt trovärdighetskänslan för mig då. Vill man ha sånna detaljer, vilket man ofta vill ha i en bok så får man väl växla och inte ha alla bitar som "dagbok" för annars ser det bara så dumt ut. Håller ni med eller är jag bara petig?

Sen tycker jag att om hon vaknar varje morgon och inte minns något så borde ju nästan alla dagboksinläggen innehålla typ samma sak? Hur hon vaknar och inte minns och hur hon ställer samma frågor? Fast hon kanske skiter i att skriva om samma sak efter hon hittat dagboken och läst igenom sina gamla inlägg? Inte för att hon skulle ha tid att läsa igenom alla... men ändå.

Men som sagt när jag sket i att den var overkligt skriven var den väldigt spännande och då var det bara att läsa på och hade jättesvårt att sluta läsa på slutet. Ville så himla gärna få reda på lösningen på mysteriet!

Sammanfattning:  

Trovärdigheten var inte på topp men om man blundar för det var det en väldigt spännande bok jag rekommenderar att läsa om man är sugen på en spännande thriller. 

Random tankar:

Dessa var mina tankegångar medan jag läste boken (markera inrutad text för att se spoilers). Rekommenderas bara att läsas av folk som inte bryr sig om att spoilas eller som redan läst boken!!

Skulle själv aldrig ha klara av att vara tillsammans med någon som inte minns något alls. Sorgligt men sant. Att aldrig kunna ha sex med sin fru för att hon inte minns honom och ser honom som en främling.  Fy vad jobbigt och ensamt liv.

En brand alltså. Ha! Det var ju praktiskt, jag tror att han ljuger!
Allt han säger känns så skumt att säga varje dag. Gör han verkligen det varje dag? 

- Om [sonen] är född 87 måste det ju som för mig (jag är också född 87) finnas massor av digitala foton från äldre dar..? Det om branden är ju bullshit då eller?

- Jag skulle bli tokig om jag var hennes man och behövde svara på samma frågor om och om igen varje dag...Så stört tråkigt och tjatigt. 

- Skumt och spännande att hon kunde [minnas efter att hon hade somnat och haft en mardröm]!
Konstigt att hon inte minns honom alls dock. Borde hon inte minnas honom som ett yngre jag ibland?

- Min gissning är nu att hon [var otrogen med han Ed och att det var Ben som gjorde allt detta mot henne när han kom på dem. Att han nästan slog ihjäl henne. Att han sen tog chansen att få henne tillbaka när hon förlorade minnet]. Nja där hade jag ju fel.

- Varför ljuger [Claire till henne och säger att hon varit en bra mor. Det kan hon omöjligt ha varit när hon inte ens minns sin son... eller]?

- Varför bara [skära bort sidorna, varför inte kasta hela boken? Ville säkert att hon skulle hitta dem]...

- [Visste det! Visste väl att det var någon som spelade Ben, tänkte väl det]!

- Men åh att man inte får reda på om [hon fått tillbaka minnet..].

Omslag/utgåvor: 


1.  Samma omslag som svenska. Helt ok, funkar! Inbunden: [Adlibris][Bokus], Häftad: [Bokus][Bokus][Bokus][CDON]
2.  Egentligen ganska fult men av någon anledning gillar jag det. Tror det är röda färgen som gör det. Pocket: [Adlibris][Bokus]
3.  Ja för denna gillar jag inte alls, urtrist och ful! Pocket: [Adlibris][Bokus][CDON], Inbunden: [Bokus][CDON]

torsdag 24 oktober 2013

Just nu: Omläsning av City of Bones

Det har tyvärr blivit extremt lite läsning här i London de första fem sex veckorna. Men nu när jag börjat jobba och fått lite mer rutin i livet så har det blivit enklare. Läser på tåget på vägen till jobbet och lite på mina två 30 miners raster.

Just nu läser jag om City of Bones efter att jag blev så sugen på att läsa om första boken då jag precis såg filmatiseringen. Den är riktigt mysig. Så kul att se och läsa så många hintar och grejer man nu fattar som man inte fattade första gången man läste. Gör det så mysigt att läsa om =).

Sen tycker jag extra mycket om när man läser om att det på något sätt känns extra mycket som att det bara är för min skull. Kommer inte bli någon recension till på bloggen eller till något förlag (som när det är recex) utan denna är bara för mitt eget nöje. Kanske låter lite konstigt då förstås allt jag läser är för nöjes skull men ändå ni kanske fattar...?

Brukar ni läsa om böcker?
 Läser ni kanske till och med om något just nu?

onsdag 23 oktober 2013

Forma Books Blog Award 2013

Nu är det dags för Forma Books Blog Award igen =). Rösta på och nominera era favoritbloggar de är värda det! Det ska iallafall jag göra nu ^^

Du kan denna gång nominera i tre olika kategorier - Årets bästa bokblogg, Årets nischade bokblogg samt Årets bokrecension.

Lite tråkigt att inte kategorin årets barn- och ungdomsboksblogg finns kvar längre, men antar då att man kan nominera oss ungdomsbloggare i alla kategorier, vi är ju både bokbloggare och har en speciell nisch = ungdomsböcker, eller hur? 


Ni får självklart gärna nominera mig också ifall ni vill och gillar min blogg =) 
eller någon recension ni tyckte extra mycket om. 
Själv är jag väl mest stolt över den här recensionen tror jag.

Hare fint! <3

tisdag 22 oktober 2013

London: En rolig sak att berätta!

Hade hoppats att jag inte skulle behöva skriva ett ursäktade inlägg men här har ni det ändå.. förlåt för att jag varit så värdelös på att uppdatera bloggen sen jag kom till London men det har verkligen tagit otroligt mycket längre tid än jag hade trott/hoppas att styra upp livet här (med jobb och boende).

Men äntligen kommer det nog snart att vända, för vi skriver förhoppningsvis på kontrakt på en lägenhet ikväll eller imorgon.  Om allt går vägen flyttar vi sedan in 26e oktober eller någon dag tidigare.  Så ja fram tills dess har jag bott på hostel, i ett dorm för 8 personer, i nästa 6 veckor.... inte optimalt om man vill försöka leva ett vanligt uppstyrt liv. Nu har vi iallafall fått den fina turen att våran snälla kompis låter oss bo hos honom fram till flytten. Enormt skönt! Vad man uppskattar riktigt hem efter att ha bott på hostel så länge. Längtar så jag spricker till en egen säng och eget kök sen, kommer bli underbart. Men mer om lägenheten och våra flatmates (och efterlängtad IKEA tripp) när vi faktiskt flyttat in =).


Så över till den mer konkret roliga nyheten! Jag har fått jobb i en bokhandel =). Hade min första dag igår och när jag kommit in i jobbet mer kommer säkert massa inlägg handla om hur det är att jobba där och om boknyheter därifrån. Bokhandeln heter Watermark Books och ligger i Kings Cross Station precis mitt i mellan plattform 9 3/4 ^^ och Harry Potter butiken. Så det är jättemysigt men har redan efter första dagen tröttnat lite på alla som är förvirrade och kommer in till oss för att undra var den butiken ligger, vill ju att dom ska komma till mig för boktips istället =).

Så gå in nu allihopa och likea deras facebook sida! Sen måste ni framför allt komma och säga hej ifall ni är i London på besök och såklart komma in och köpa någon bok av mig =).


Ha en fin dag och hoppas att ni inte gett upp min blogg 
för jag lovar att den snart drar igång som vanligt igen =)

onsdag 16 oktober 2013

TAG: Book Shuffle tag

Blev taggad av Nelly från Nellons bokblogg för ett tag sedan och då allt är kaos här fortfarande och jag till råga på allt blivit sjuk så tar det lite extra tid att skriva inlägg nu förtiden. Men det ska kanske ordnas när vi förhoppningsvis flyttar den 26e okt. Tills dess bor jag på hostel och då går det si sådär att blogga.  Men har goda nyheter jag sen ska berätta men det får bli i ett framtida inlägg =).

Reglerna för taggen är dessa:

Sätt din musikspellista på shuffle. De 5 kommande låtarna ska du para ihop med 5 passande böcker som du har läst. Inget fuskande! Skippa inte en låt som du är missnöjd med.
Nej man fick alltså inte byta låt så måste tillägga att detta inte representerar min musiksmak, har ny dator och dessa råkar bara vara lite random låtar jag bara hittat som fanns på olika ställen så jag inte skulle vara musiklös då jag inte har något Spotify konto längre.

(klicka på länkarna för recension av boken)

1, Fight Club Soundtrack - The Dust Brothers - Psycho Boy Jack:



En låt jag typ inte har hört förut. Har den bara för att jag älskar filmen Fight Club och den boken känns det för fuskigt att välja.

Såå hmm får bli... Ja första jag kom att tänkte på var Kiki, från boken Kiki Strike: Skuggornas stad av Kirsten Miller. Känns som något som skulle kunnat spelas om boken filmatiserats, när de är ute på något spännande uppdrag =).

2, Madonna Feat Justin Timberlake & Timbaland - 4 Minutes:


Oj svårt, märkte när jag lyssnade på denna här hur trött jag var på låten, haha :P

Så en partylåt alltså...ja du, vad kan detta vara för en bok? Ingen aning men texten "4 minutes to save the world" fick mig att tänka på Ender's Game av Orson Scott Card men annars passar det inte alls för den boken.

Det jag annars förknippar med Enders Game är Foo Fighters då jag lyssnade på dem när jag läste boken första gången. Så låtar från dem älskar jag extra mycket för att de får mig att känna att jag är tillbaka i boken för första gången igen ^^.

3, Cat Power - I Found A Reason: 



Fin lugn låt, så vad passar till den? Känns som någon lite sorglig och deppig bok men som ändå är fin. Vad skulle det kunna vara? Det första som poppade upp var Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger, vet inte varför för tycker egentligen inte de passar så bra till låten men det är ju både en sorglig men fin bok kan man säga.

4, Duran Duran - Rio:



Favoritlåten! Åh mys vad glad jag blir av att lyssna på denna trots att jag gjort det tusentals gånger förr. Slår aldrig fel =)

"And when she shines she really shows you all she can" - där hoppade Stardust upp eller Stjärnstoft av Neil Gaiman (som är den svenska titeln) haha för hon är ju en stjärna ^^.

Annars är inte heller denna ett så klockrent val. Men kör på första som poppar upp istället för den perfekta boken för låtarna.

5, Nena- 99 luft Balons:



Haha första jag tänkte på var Pojken som svävade av John Boyne för den innehåller en scen där han flyger i en luftballong!
Kul tagg! Tack för taggen Nelly! ^__^

Själv taggar jag alla som vill för jag måste sticka och orkar inte bestämma mig :P

fredag 11 oktober 2013

Omslagsserie (25): Mark Haddon

Efter att jag såg de fina omslaget för The Red House blev jag nyfiken 
på mer av Mark Haddons omslag:

Först ut har vi hans mest kända bok. Själv äger jag de första omslaget, vilket är fint gillar det men fick jag välja om hade jag nog ändå valt tvåan. Den är extra fin! Trean är urtråkig och fyran är en kindle exklusivt omslag (tror jag) som jag också gillar. Så ja alla utom trean är najs.

Sen finns även de svenska omslaget, som jag också tycker om men är hemskt trött 
på svarta omslag.

Första omslaget följer samma stil som det förra första omslaget. Tecknat och stilrent, gillar men är inte urkul men kul att de matchar den andra boken. Tvåan känns också lik i stilen som den första. Helt ok. Trean är fin men lite stel. Fyran tycker jag är jättesnygg, gillar siluetter =). Men hade nog valt första som passar boken jag redan äger.

Älskar första här, riktigt riktigt snygg, men konstigt att den ändrat teckensnittet lite. Men hade helt klart valt de omslaget. Tecknat och färgglatt faller jag alltid för. Sen tvåan var också fin, stilren och cool stil. Även trean och fyran är fin men röstar nog på de två första. 


Vilket omslag gillade ni bäst? Vilka böcker av honom har ni läst?

onsdag 9 oktober 2013

Omslagsdregel!



Vet att jag pratat om dessa förut men alltså hur snygg är inte den här serien!? Favoriten är helt klart trean. Ascool!

Lite sugen på att beställa första boken, handlingen låter ju väldigt intressant.
Vilka av er har läst?

måndag 7 oktober 2013

Lite random bokbilder från London!

Har inte så mycket ork när jag bor på hostel och så att skriva långa inlägg men lite bilder från Londons bokhandlare kan man ju bjussa på ;)

Diggar engelska omslaget av Hundraåringen. Riktigt fint! Verkar gå rätt bra för den boken, kul. Finns uppe på affischer i tunnelbanan här. 

Sen ett omslag till en Mark Haddon bok som jag också tyckte var riktigt fint. Lite sugen på att läsa något mer av honom, har bara läst The Curious Incident of the Dog in the Night-time. Nån som läst något annat än den av honom? Btw verkar det gå någon teater/musikal av den boken just nu här. Borde jag gå och kolla på om jag har tid och råd!

Ett snyggt bord full med stiliga klassiker!

Nya ryggar/omslag för House of Night serien, roligare än de svarta helt klart!

UK omslagen för Chaos Walking trilogin, stilfulla =).

En till svensk bok jag hittade. Ååååh så sugen jag är på trean som släpps snart!

Alltså dessa omslag, vill ha dem som tavlor. SÅ fina! Riktigt nöjd över att andra boken 
jag läste av honom var bättre än första. =)

Sedan en bild på mysigaste bokhandeln jag råkade stöta på när jag var vilse i Paddington. 
En second hand bokbåt! Hur mysigt är inte det?

Ännu mysigare blev det också när man mötes av denna lilla filur som låg sovandes i entrén. ^^


Yes det var allt men blir ju mycket mer när jag förhoppningsvis har jobb, boende och ett riktigt liv här. Nu är det för kaos och för mycket stress att jag inte har tid att kolla upp mysiga 
saker på riktigt än.

fredag 4 oktober 2013

Filmrecension: The Mortal Instruments

Så hundra år senare har även jag sett den efterlängtade filmatiseringen av City of Bones. Så vad tyckte jag? Jodå jag gillade den faktiskt, skönt att det var så länge sedan jag läste boken för märkte ju att mycket var ändrat.


Stor spoilervaring för er som inte sett filmen eller läst boken!!!

Så först de positiva:
  • Älskade början av filmen, riktigt mysig och samtidigt spännande. 
  • Bra skådisar de flesta av dem. Gillar Clary och Simon så söta. Jace funkade, inte perfekt men gillade honom. Isabelle och Alec var helt okey men kändes inte helt som bokkarraktärerna. Så jag säger nog som de flesta andra och rösta på att Simon var bäst!
  • Scenen där Simon berättar sina känslor, åh så fint, blev ju tårögd!
  • Coola miljöer och gillade specialeffekterna. Monstrena var svinläskiga och äckliga!
  • Alla gånger ett citat från boken var med =).

Sen de negativa:
  • För mycket action, ville ha mer vardag och mer roliga sarkastiska samtal. Blev så mycket fightingscener att jag tröttnade, blir så långtråkigt med för mycket.
  • Hatar verkligen att de avslöjar slutet för bok 3 men tror som tur vad att inte mina kompisar (som inte läst böckerna) hörde det. Verkligen urmesigt av filmskaparna att fega ur.
  • Tråkigt att citatet om the mortal cup inte var med (...“It's the mortal cup Jace, not the mortal toilet bowl.” 
  • Även Simon som råtta hade varit kul men gjorde inte mig jättemycket att de var borttaget. 
  • Att man fick se så lite av Bane, han är ju helt klart en av favoritkarraktärerna annars. 
  • Och var va Max, ska inte han vara med något?
  • Gillar inte heller som många av er har nämnt hur Valentin presenteras (som superskurk utan andra sidor) och att inte the Circle förklaras ordentligt. Så mycket intressant går förlorat i filmen.


Sammanfattningsvis är jag väl ganska nöjd men ingen höjdare. Tror även att den är ganska förvirrande för folk som inte läst böckerna, så få saker förklaras ordentligt. Min kille tex hängde inte med alls och tyckte därför att filmen var kass. Men en av mina vänner blev iallafall pepp och gillade den så hon ska nu läsa boken =).

Sen är det jättetråkigt att det troligen inte kommer någon tvåa. Visst den var inte bäst men hade gärna sett resterande böcker filmatiseras. De hade säkert kunnat få växa till sig. Sen ville jag ju se hur [Alec och Banes förhållande växer fram :( och se Simon som vampyr].... 
.

Andra som har sett och recenserat filmen är:
I heart books, Read N See, Min bok och jag, Bokgläntan Johanna, Nilmas bokhylla, Bokgläntan Matilda, Bokpotaten, Ice and Fire, Bokmalen, Amelies boktips, Anna JCA  och många till ^^

onsdag 2 oktober 2013

Månadsrapport: September 2013

Blir tyvärr ingen bild denna gång för har ingen möjlighet att fota när jag inte har eget boende och bara har två av fyra böcker här :(. Men lägger troligen till en bild i efterhand ^^.
(Hade inte med mig böckerna jag läste ut i Sverige så blev bara två på bilden..)

Läst i September 2013:
67. The Wide Window by Lemony Snicket  214 sidor
66. 30 Days of Night -Vol 1 by Steve Niles, Ben Templesmith  104 sidor (seriealbum)
65. Kick-Ass by Mark Millar, John Romita  216 sidor   (seriealbum)
64. Pojken som sprang bort av John Boyne  200 sidor

Böcker som jag gav upp: 
Ingen.

Totalt antal lästa böcker: 4 st      :(


Engelska böcker:  3 st    
Svenska böcker:   st   

Övernaturliga/icke övernaturliga inslag: 
  3 st

Kortisar (runt 200 sidor eller mindre):   4 st :P
Tegelstenar ( över 500 sidor eller mer):  0 st    


Antal lästa seriealbum/grafiska noveller/bilderbok:  2 st
Antal "vanliga" böcker:  2  st
Antal noveller:   0 st
Antal böcker på Vers:  0 st

Antal omläsningar: 0 st

Antal från sv internetbutiker (Adlibris/Bokus/CDON etc):  1 st
Antal från eng internetbutiker (The Book Depository, Amazon etc)   0 st
Antal från en fysisk butik (Poketshop, The English Bookshop , SF-bok, etc):   0 st
Antal lånade från kompis/bibliotek:  0 st
Antal rec-ex 1 s
Antal gammal (minns inte köpplats) 0 st
Antal tävlingsvinst:  0 st
Antal bokvänsbok: 0 st

Månadens bästa: 

Riktigt bra och blodig =)!

Månadens besvikelse:


Månadens oväntade:

Mycket bättre än Pojken som svävade, blir även 
månadens omslag! Så fint =)

Sammanfattningsvis:  

Sämsta på länge men var ju förväntat i och med att jag flyttat till London och allt är kaos när man bor på Hostel och flyttar från hostel till hostel och söker boende och jobb varje vaken sekund.

Är först nu precis när jag vant mig lite som jag kunnat läsa medan jag åkt tunnelbana och nu när jag äntligen har fått ett hostelrum där jag har egen sänglampa så nu kan jag läsa på kvällen en stund innan jag måste släcka för att resterande sju personer i dormet måste sova. Så nej inte optimala läsförhållanden denna månad.  Men snart ska jag fixa eget boende och DÅ då ska jag få läsa igen =).

Sett i September 2013:

De filmer och tv-serier jag har sett under månaden.

Filmer:




Både World war z och Elysium blev jag tyvärr väldig besviken på. Hade hoppats på mer! Och ja efter att ha sett om Beautiful Creatures när jag nu läst boken fattar jag allas klagomål. Inte alls lika bra denna gången. Var verkligen jätte mycket de ändrat och tagit bort!

The Mortal Instruments skriver jag en recension på nu så de kommer ;)

TV-serier:




Yeeey Modern Family är tillbaka! ^^


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...