fredag 30 december 2011

De bästa böckerna jag läst år 2011

Började först lista de tio bästa böckerna och numrera dem från nr 1-10 men det var för svårt. Så ger er istället tre stycken extra fina favoriter var av en bok som jag utser till favoriten för i år =).

Vinnarna är:

av Peter Bergting       (utläst September 2011)



Den glädjelösa ön
av Enrique Fernandez      (utläst November 2011)



och den bästa boken jag läst år 2011 tilldelar jag ................................
.....................................................................*trumvirvel*..........
..........................................................................................
................................................................................
...................spänningen är olidlig!.................
..........................................................
...............................................
...............................
................
.....

av Audrey Niffenegger       (uläst i Maj 2011)

När Elspeth Noblin dör av cancer skänker hon alla sina tillhörigheter och sin vackra lägenhet till sina systerdöttrar, enäggstvillingarna Julia och Valentina. Mycket snart får de kontakt med de besynnerliga grannarna i det gamla huset - från den trevlige korsordsskaparen med tvångssyndrom som bor ovanför dem till mosterns mystiske älskare som lever i våningen under. Men den som påverkar tvillingarna mest är deras döda moster. Hon tycks varken vilja lämna lägenheten eller flickornas liv i fred.

En oväntad och underbar läsupplevelse som jag inte lär glömma på många år =).


Eftersom det självklart fanns många fler fina böcker i år ger jag er även några andra guldklimpar från 2011: (klicka på bilden för recension)

 



 Vilken bok blev eran favorit i år?



Avslutar med ett 
GOTT NYTT ÅR
till alla fina läsare!

Sen får vi hålla tummarna att Jorden inte går under ;)
och passar på att meddela att jag troligen tar en liten bloggsemester ett par dagar över nyår ^^

Månadsrapport: December 2011

December:
87. Boktjuven av Markus Zusak      585 sidor
86. Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers    242 sidor
85. Glashuset av Rachel Caine      312 sidor 
84. The Maze Runner  av James Dashner      375 sidor
83. Battle Royale av Koushun Takami   576 sidor

Böcker jag läste en del av men sedan gav upp: 
Lucy in the Sky av Paige Toon, Deluxe av Anna Godbersen,

Totalt antal lästa böcker:  5 st   (mesigt, men två tegelstenar iallafall!)

Engelska böcker:  2 st 
Svenska böcker:   3 st

Övernaturliga inslag: 2 st
Inte några övernaturliga inslag: 3 st
( Boktjuven berättas ju av döden men annars innehåller den inget övernaturligt, Battle Royale är en dystopi, men det skulle ju egentligen kunna inträffa)

Kortisar (ca 200 sidor):    0 st    (Första gången jag inte läst några kortisar)
Tegelstenar ( över 500 sidor): 2 st  (Woho! Två stycken =) mer än jag brukar!)

Antal från sv internetbutiker (Adlibris/Bokus etc)0 st
Antal från eng internetbutiker (The Book Depository, Amazon etc)  2 st
Antal från en fysisk butik (Poketshop, The English Bookshop , SF-bok, etc):  1 st
Antal lånade:  0 st
Antal rec-ex 0 st 
Antal tävlingsvinst:   1 st 

Snittbetyg: Gillar =)

Månadens favorit: Blir helt klart "The Maze Runner" <3 Jättespännande och svår att släppa!
Månadens besvikelse:  Går tyvärr till "Boktjuven" för att alla andra verkar ha älskat den men för mig var den bara "Helt OK" till "Gillar".
Månadens oväntade:  "Glashuset" för att den fick mig att få tillbaka lässuget.


Sammanfattningsvis: Blev inte så många denna månad. Tentaveckor och nyss hemkommen pojkvän som varit i Kina i 4 månader gjorde att det inte fanns lika mycket lästid. Men är nöjd ändå =) hann iallafall med att läsa ut två tegelstenar varav en var en bokcirkelbok.

Två böcker gav jag upp. "Lucy in the Sky" läste jag typ ut, men skummade så mycket och hoppade över de sista 3-4 kapitelerna förutom det allra sista så kunde ändå inte räkna den som "utläst".

Den andra var Deluxe som jag läste ut halva, den var helt okey men var så himla mycket mer sugen på att läsa Maze runner så gav bort den till en kompis som jag tror kommer uppskatta den mer. =)

Men januari tror jag på, då har jag alla julklappar att läsa och ska göra en stoooor beställning från Amazon med en massa kul engelsk YA som jag är galet sugen på att läsa =).

Hur gick det för er?

torsdag 29 december 2011

Bibliotekstunnelbana =)


Så här mysiga kan tunnelbanetågen vara i Stockholm =)
Som att åka i ett vandrande bibliotek! ^^

måndag 26 december 2011

City of Ashes av Cassandra Clare

Titel: City of Ashes
Författare: Cassandra Clare
Förlag: Margaret K. McElderry Books
Antal sidor: 453 sidor
Språk: Engelska
Serie: Del två i "The Mortal Instruments".  Kolla här för recension om första boken i serien.


(utläst 21 november 2011)


Beskrivning från Bokus:

SPOILERVARING för er som inte läst del ett!

With her mother in a coma and her father hell-bent on destroying the world, Clary is dragged deeper into New York's terrifying underworld of werewolves, demons and the mysterious Shadowhunters. Discovering the truth about her past was only the beginning, now Clary must save the world from her own father - the rogue Shadowhunter Valentine. With two of the Mortal Instruments at his command, Valentine is assembling an army of demons to wage war on the council of Shadowhunters and destroy them once and for all. As the battle begins, Clary must face her darkest fears - and come to terms with her feelings for a boy she wishes wasn't her brother.


Kommentarer:

Så efter några dagars jullov och bloggpaus så tänkte jag slänga ihop en liten recension =) Yey! 
Men blir några dagars paus sen igen. Ifall ni undrar varför jag är så inaktiv på bloggen :P.


SPOILERVARING för er som inte läst FÖRSTA BOKEN!!!  
Kommer ta upp twisten i slutet på bok nr ett!

Att läsa andra boken i TMI serien var mycket trevligare än första, för nu har hypen och förväntningarna lagt sig. Tyckte första var bra men inte magiskt bra som många andra. Så när jag började med andra boken hade jag inte lika höga krav på att den skulle vara underbar och i och med det var det mycket roligare att läsa den.
Kände att jag blev lycklig av att vara tillbaka bland de roliga karaktärerna och den trevliga/ spännande världens som Clare har skapat. Tror verkligen att detta är böcker som bara blir bättre av omläsningar, så det får jag göra om något/några år =).

Är lite tankspridd av mig men när jag fokuserar så försvinner jag verkligen in i världen och in i boken. Som jag nämnt tusen gånger förr så är en bra bok en bok som jag inte bara läser utan som jag lever i. Tycker det är så underbart med sådana här böcker där man verkligen är med och strider sida vid sida med sina "kompisar" eller när det känns som en blandning av en film och en dröm.

Något negativt med den här delen i serien är dock att Jace är så deppig och emo i den här boken, han är inte riktigt lika kul då. Saknar den "gamla" Jace.
Men gillar relationen mellan Magnus och Alec. Som dock går lite för långsamt fram, så ser fram emot bok tre. Vilket i för sig är mer verkligt, att det inte är "kärlek i första ögonkastet" som i alla andra YA böcker men jag är lite otålig bara. De är ju så söta!

Det som gör boken extra bra är just alla små vardagsscener och dialoger som kläms in mellan all action. Älskar alla roliga citat i boken. Så jag hade skrivit upp lite sidnummer med favoritcitat som jag sen skulle skriva upp här i inlägget, men nu är jag hos föräldrarna över julen så har inte boken tillgänglig.
Så ger er lite random citat jag hittade på nätet istället ^^:
“We came to see Jace. Is he alright?"
"I don't know," Magnus said. "Does he normally just lie on the floor like that without moving?”
“You see, cuckoos are parasites. They lay their eggs in other birds' nests. When the egg hatches, the baby cuckoo pushes the other baby birds out of the nest. The poor parent birds work themselves to death trying to find enough food to feed the enormous cuckoo child who has murdered their babies and taken their places."
"Enormous?" said Jace. "Did you just call me fat?"
"It was an analogy."
"I am not fat.”
“....Just because you said dragon demons were extinct!"
"I said mostly extinct."
Alec jabbed a finger toward him.
"Mostly extinct," he said, his voice trembling with rage, "is NOT
EXTINCT ENOUGH."
"I see," said Jace. "I'll just have them change the entry in the demonology textbook from 'almost extinct' to 'not extinct enough for Alec. He prefers his monsters really, really extinct.' Will that make you happy?”

Efter att ha läst första boken och inte varit störtförälskad kunde jag nu när jag inte längre hade superhöga förväntningar bara njuta av boken och äventyret. Så visst har de blivit en ny favoritserie! Ska beställa trean direkt efter jullovet!

En spännande serie som man sugs in i!

Random tankar och funderingar om boken: ( för er som redan läst boken)

- Incest är bäst familjefest?
Måste ändå säga att trots att det förstås är skumt och fel så hejar jag ändå på Jace och Claire.. de är ju så söta :( Verkligen hemskt situation, jag kommer hålla tummarna in i det sista att de visar sig att de inte är biologiska syskon iallafall! Så sorgligt annars ju!
Vad skulle ni göra om eran pojkvän/flickvän/kärlek visade sig var ert syskon?  Känslorna försvinner ju inte bara poff för det. Ursh hemsk tanke!
Min gissning är iallafall att de inte helt är syskon, utan att de är något slags experiment som Valentine har skapat på något skumt sätt. Hoppas det iallafall.

- Btw någon mer än mig som tyckte det kändes lite Harry Potter när de använda en formel för att få fram ljus? Sen har vi såklart mundane/ mugglare, märks att Cassandra är ett HP fan ^^. Vilka mer likheter har ni märkt eller hittat?

- En annan grej jag undrar och tänkte över är när de besöker fairy drottningen, först beskrivis hennes pupiller som helt svarta och sedan som blue like glass? Fattar ni? För jag tolkade det som att hela ögat var svart eller att iris var en enda svart pupill? Men hur går det sen ihop med att hon hade blåa ögon?
Någon mer än mig som tänkte/ reagerade på detta?

- Sedan tycker jag att Valentine hade varit mer intressant om han varit mindre ond. Om han hade haft mer lager. Just nu är han lite för mycket evil mastermind för att han ska vara intressant. Gillar tanken på att det han tror på, tror han ändå är bra och viktigt. Att han inte gör det bara för sig själv utan att han tror att världen blir bättre om han ändrar den. Men det förloras när han sedan beter sig som han beter sig eller vad tycker ni?


Recensioner från andra bloggar:
Boktycke, Underbart bokberoende, Tonårsboken, Bokgläntan.


Andra omslag/utgåvor:
UK
Den (UK) och den omslaget jag har (US) är de jag har sett i svenska butiker. Men som jag skrev i förra inlägget om första boken i serien (City of Bones) så ska ni passa er när ni köper från nätet om ni vill ha samma typ av omslag som boken ni köpte innan. Finns nämligen två storlekar på de omslaget jag valde. En större och glittrigt/glansigt och en matt och mindre.  Som jag har förstått det är det större från Margaret K. McElderry Books och den mindre från Walker Books Ltd. På pocketshop tex har jag bara sett det mindre omslaget. Finns även som inbunden, tror den är glansig den med.

Tycker det större US omslaget är snyggast =).

Omslag från andra länder:
Tyskland, Italien, Bulgarien.

Det Tyska tycker jag är tråkigt, Italien ser mer ut som någon romansbok med två indianer eller nått. Bulgariens tycker jag är superläckert! Gillar den tecknade stilen.


Polen, Turkiet, ??

Det polska omslagen var jättefult enligt mig och den från Turkiet är både snyggt och skumt vet inte vad jag tycker där. Den sista stod det inte på Goodreads var den kom ifrån, den var iallafall tråkig:P.


Va tycker ni? Jag gillar US och Bulgariens omslag bäst ^^ 
Men varför finns de inte översatta på svenska än!? Hur kan de ha missat den här serien?

onsdag 21 december 2011

I Min Brevlåda (4): Innan julklappar special :P

Finns massor av engelska bokbloggar som har inlägg med titeln "In my Mailbox (x)" jag tycker idéen är jättekul, så tänkte därför köra en svensk variant. Ca en gång varannan vecka tänker jag alltså göra ett inlägg där jag visar vad jag fått hem för böcker i "brevlådan" (böcker jag köpt, bytt eller fått som recensionsexemplar och även de som inte kommit i brevlådan utan som jag köpt i en fysik butik eller på second hand etc).


Det här med att leta julklappar till andra är lite farligt, man hittar så lätt julklappar till sig själv istället.

De böcker jag fått och köpt nu i veckan är dessa:


1. Glashuset av Rachel Caine.
Som jag vann hos Books are Lives ^__^ Yey!

Den läste jag ut iförrgår, najs med något så lättläst att min boktorka försvann =). Så snygg är den också, älskar de svarta kanterna och designen på Styxx Fantasy's böcker. Dock är de ju pinsamt ofta tjejen på framsidan har används, kolla här och hittade i går även den här.  Finns seriöst säkert tjugo olika böcker med den bilden som omslag eller mer.

Btw svar till Malin som höll tummarna att jag skulle vinna den så att jag kunde säga om den är värd att läsa på svenska, tack för tummarna ;)! Som svar kan jag säga att den absolut fungerar att läsa på svenska, har inga klagomål där mer än att det är en dum cliffhanger i slutet så då är det jobbigt när nästa del inte är utgiven än...Annars en helt okey bok, som är läsvärd men ingen jag kommer minnas så länge tror jag.
     
2. Boktjuven av Markus Zusak.

Beställde den som rec-ex av Ponto pocket för flera veckor sedan men fick den aldrig.... Gissar på att det är straff för att jag var så seg på att recensera förra boken jag fick av dem :P Haha dumt dumt.
Men då vi har den som bokcirkelbok och för att jag hemskt gärna ville läsa den fick jag stå mitt kast och köpa den själv. När det ändå var två pocket för 99 kr hos Bokia (som jag såg i jakten på julklappar) så var det inte så farligt och då kunde jag inte hålla fingrarna borta :P.

Har läst typ 230 sidor och gillar den hittills, vet inte om jag håller med om att det är något mästerverk men helt klart läsvärd. 

3. Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers
Sen idag när jag var och handlade de sista julklapparna så kunde jag inte hålla mig borta från Myrorna och kikade in och hittade denna bok. Har velat läsa den men verkar inte säljas längre så att jag hitta den inbunden för 20 kr var toppen! =)
Läser nog ut den ikväll, då den är väldigt kort ^^


Men nu måste jag hålla mig för gissar att jag får en del böcker i julklapp :P

tisdag 20 december 2011

En krigares hjärta av Niklas Krog

Titel:  En krigares hjärta
Författare: Niklas Krog  
Förlag: Podium
Antal sidor:  392 sidor
Språk: Svenska
Serie: Fristående del 1 av "Trilogin om Frihetskrigen"

(utläst 28 november 2011)


Beskrivning från Bokus:

Första delen i trilogin om Frihetskrigen. Ett storslaget fantasydrama av en kritikerrosad svensk författare.

»Drakfjällen blänkte i det klara dagsljuset. Det var omöjligt att säga om den tänkte krossa dem eller gripa tag i dem. Kylan från vattnet var glömd. Paniken bröt igenom alla barriärer. Han skrek.«

Sayn är uppfostrad till krigare tillsammans med Sheeba, den kloka wyvern som är hans enda vän. De skickats till en karg klippö lång ute i Stormarnas hav för att tjänstgöra som gränsvakter. Ön attackeras och anfallet leds av den mystiske Korgath, som har fått magiska krafter av den demoniska Andra Sidan, som i tusen år väntat på att ta herraväldet över Unadan.

Bonusmaterial i denna utgåva är novellen Fångön, en hårdför utveckling av bokens ursprungliga prolog.


Kommentarer:

Blev sugen att läsa denna bok efter att jag hade skrivit ett inlägg om svenskskriven fantasy. Jag vet ju att man inte ska dömma böcker efter omslaget men har alltid haft svårt att hålla fingrarna borta från böcker som är så här snygga =). (Tror det är Nils-Petter Ekwall som är illustratör om jag inte misstar mig.)

Tyvärr är ju inte utseendet på boken allt, man ska ju gilla innehållet också. Vilket jag gjorde delvis men delvis inte. Men kolla nu inte på betyget där nere och strunta i att läsa recensionen för att jag inte gav boken toppoäng, för det skulle vara slöseri på en bra bok. För den är bra. Bara inte min typ av bok. 


Som jag nämt många gånger förut är vardagen runt om äventyret och actionscenerna mycket viktiga för mig, om jag ska gilla och falla för en bok. Så som i Harry Potter där jag ÄLSKAR alla vardagsscener, när de sitter på lektionerna eller sitter och hänger i deras elevhems rum (ja vet jag tjatar men de är ju så braaa). Jag vill ha de bitarna för att komma karaktärerna nära och bry mig om dem. Så att jag sedan när sedan striderna kommer sitter på helspänn. Men om det är för mycket strider redan från start är jag inte lika engagerad. Så det som gjorde att inte denna boken inte var en höjdare för mig var att det var för mycket strider, strid efter strid efter strid. Gillar ni actionpackat äventyr så kan ni säkert älska denna bok. För det var välskrivet, spännande, hade intressanta miljöer och läskiga varelser men om jag inte får lite vardags så tröttnar jag tyvärr.

Det var också dumt att jag ännu en gång råkade läsa två böcker som påminde om varandra så nära inpå. Då både den här och Fågelryttaren handlar om en kille och hans relation med ett flygdjur (en Wyvern i detta fall). Jag gillar dock de temat väldigt mycket, tycker det är fascinerande med tanken att vara ett djur så nära. Speciellt älskar jag relationerna som Lyra har med sin daimon i Guldkompassen men är också galet avundsjuk på alla drakägare i böcker. Vill också ha en egen drake att flyga på! Men dumt att de liknar varandra för jag blandade ihop lite, är lätt förvirrad av mig :P.



Detta var ett recensionsexemplar från Podium! Tackar!

 
Som sagt så var det inte något för mig men tipsar absolut andra att läs den. Bra skriven och spännande miljöer. Så se inte det låga betygen och missa den bara för att den inte föll mig i smaken! Gillar ni mer actionfyllda böcker så ge den verkligen en chans, de förtjänar den.

Recensioner från andra bloggar:
Hittade ingen annan recension så om någon av ER har läst den och skrivit om den så skicka länken till den så kan jag länka till den här om ni vill =)

Andras kommentarer och betyg på Boksidan bara för att visa att andra gillar den och att det kanske bara är mig det är fel på :P.


Andra omslag/utgåvor:


Detta är en nyutgåva/nytryckt från Podium har tidigare funnits som pocket och inbundet men nu verkar den bara finnas tillgänglig som häftad/ danskt band. Men väldigt fin utgåva så det är ju bra =) men vet inte om det går att få tag på fortsättningen i serien.


Älskar omslaget blev tokförälskad, passar verkligen historien och väldigt stämningsfullt! =) Hade inte bangat på sådana fina illustrationer i resten av boken, hade jag verkligen gillat.


Uppföljare:

Detta är del ett i serien och så här skrivier Niklas om fortsättningen:
"Krigarens väg, Niklas tankar:


En krigares hjärta var mitt allra första bokförsök - och med tanke på hur dåligt det första utkastet var borde det aldrig ha kunnat bli en bok. Men det blev det, mycket tack vare min första redaktör, Stella Hathorn. Och genom åren har jag haft en växande känsla av att En krigares hjärta är den av mina böcker läsarna tycker allra bäst om. Många har hört av sig och bett om en fortsättning.

Problemet är att jag kände mig färdig med Sayn och Sheeba efter En krigares hjärta. Jag ville lämna dem ifred och - viktigast av allt - hade inte minsta idé om vad en ny bok om dem skulle kunna handla om. Men allt förändras. Sådär femton år efter att jag satte mig ner och började skriva deras första historia dök det upp en idé jag skulle kunna göra något av.

Men då dök det upp andra tvivel. Femton år är lång tid och jag är inte densamme som skrev En krigares hjärtas tokaction med huvudet kokande av bilder. Jag har blivit äldre och skriver inte på samma sätt. Men också Sayn och Sheeba har blivit äldre. Jag hoppas att det räddar mig. Det var nämligen underbart att träffa dem igen...
Läs mer här.


Iallafall den andra delen utspelar sig tusen år efter den första och den tredje boken utspelar sig tusen år efter andra boken. Så första delen är självstående =).

Har ni läst fortsättningarna? Hur var det i jämförelse med första boken?

måndag 19 december 2011

Videoinlägg (3): mina böcker jag byter bort del 3 och sista delen

Sista delen av mina små videos om böcker jag byter bort :P Så snart kommer jag sluta tjata om det lovar!

(gamla videos: Del 1, del 2.)



- Ursäkta pausen i mitten... började läsa vad som stod i kanten av boken...>.<.
Måste sitta med nått redigeringsprogram nästa gång, så slipper ni sånt.

Har dock i och med bokbloggsträffen byt bort några av de böcker visade här:
Neverwhere och Dead Until Dark (som jag iofs pratade om i förra videon).


Recensioner på några av böckerna jag byter i denna video:
En vampyrs bekännelser av Anne Rice
Änglarnas tecken av Danielle Trussoni
Exodus av Julie Bertagna

söndag 18 december 2011

Böcker jag vill läsa år 2012 och december lässvacka

Just nu har jag en mega lässvacka. Först var det tentaplugg som kom i vägen, vilket gjorde att jag inte orkade eller hann läsa något. Men nu när jag har jullov och all tid i världen så har jag ingen lust. Dock har jag tusen böcker jag vill läsa men ingen av dem hemma så läsandet står bara still. Jag menar bara TVÅ böcker är utlästa och mer än halva december har gått. Är verkligen ett skämt i jämförelse med hur mycket jag annars brukar ha läst vid det här laget.... Hur går det för er andra? Lässvacka eller läsflyt?


(Btw tre inlägg på en dag. Förlåt! Inte meningen att spamma er men jag är superuttråkad och mitt tåg till Stockholm går halv åtta och jag har inget att göra fram tills dess :P)

Som sagt trots att jag inte läser något just nu så har jag mängder som jag är jättesugen på att läsa som tex dessa: 
(ingen speciell ordning)


med mera med mera! ^^

Vad vill ni läsa näst år?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...